Φωτό: Μιχάλης Κιτσινέλης


Στον “αέρα” η Πομπή της Εικόνας της Εξόδου 

Δημοσιεύτηκε χθες, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η ΚΥΑ που καθορίζει «τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται» σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της COVID-19, με εφαρμογή έως τις 6:00 πμ. της Μ. Δευτέρας 26/4/2021.

Διαβάζοντας την ΚΥΑ διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη σχετικά με τον εορτασμό της επετείου της Εξόδου στο Μεσολόγγι σύμφωνα με το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Κάτι που γεννά σειρά ερωτημάτων αλλά και αποριών για το τι θα συμβεί το προσεχές σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι και κυρίως πως θα γίνει τελικά ο εορτασμός.

Κι αυτό γιατί είναι προφανές, ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ούτε Πομπή της Εικόνας της Εξόδου μπορεί να γίνει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) ούτε και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Γεγονός είναι ότι με τις ανακοινώσεις που έγιναν καλλιεργήθηκαν προσδοκίες στην τοπική κοινωνία, ότι φέτος ο εορτασμός της Εξόδου δεν θα είναι είναι «βουβός» όπως συνέβη πέρυσι.

Δυστυχώς, όμως, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο «μέτωπο» της πανδημίας εκτιμούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός.

Και το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι γιατί υπήρξε η καλλιέργεια αυτών των προσδοκιών…

 


Ορατή η πληθυσμιακή συρρίκνωση του Μεσολογγίου… Εκτός και εάν…

Αξίζει να διαβάσετε σχόλιο του νεαρού συμπολίτη μας, Νεραντζή Παπαδόπουλου που περιγράφει την εκτίμηση του για την εξέλιξη των πραγμάτων στο Μεσολόγγι εάν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή στρατηγικής και νοοτροπίας των διοικούντων.

Σχόλιο με αφορμή την αντιπαράθεση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο για το οργανωτικό σκέλος των γιορτών εξόδου και ιδιαίτερα για την στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στην Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

«Καλά εντάξει, καίω τον χρόνο μου αλλά θα τα πω τώρα που είμαι νέος για να κοιμάμαι καλύτερα όταν με το καλό και αν γεράσω..

Υπάρχει τεράστιο θέμα στην πόλη μας! Γιατί δεν μιλάει κανείς;

Αλλάξτε μυαλά μερικοί γιατί ο πάτος είναι βαθύς ακόμα…

Εάν δεν βγει μπροστά μια ομάδα νέων παιδιών για το καθημερινό τρέξιμο και αγώνα που θα έχει πλάτες την εμπειρία μη διαπλεκόμενων ηλικιωμένων πολιτών (σπάνιο σε αυτή την πόλη αλλά υπάρχουν) τότε δεν γυρνάει πίσω το τρένο.

Εάν δεν υιοθετήσουμε δυτικά πρότυπα συμβίωσης και οργάνωσης θα απομονωθούμε πριν το καταλάβουμε!

Μπαίνουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση της τεχνίτης νοημοσύνης (AI) και του Universal basic income (UBI) σε μια πολύ διαφορετική εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο που εάν δεν μπορέσεις ως πόλη να συμβαδίσεις είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου να εγκαταληφθείς και να αντικατασταθούν οι πολίτες σου με άλλους πληθυσμούς χωρίς εντοπιότητα και τοπική παράδοση.

Πολύ φοβάμαι πως εάν δεν δώσουμε την ευκαιρία σε νέα μυαλά και νέα παιδιά με δυνάμεις, εμπειρίες και τεχνογνωσία να ασχοληθούν με την διοίκηση του τόπου μας η πόλη του Μεσολογγίου που ζήσαμε σε 30-40 χρόνια θα υπάρχει μόνο σε αφηγήσεις και ιστορικά βιβλία.

Σοβαρολογώ, ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη που διαμορφώνεται με το πέρας της πανδημίας δεν θα λυπηθεί κανέναν μας..

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντικατασταθούν από website bots και τηλεφωνητές. (Ξεχάστε ζεστό εύκολο χρήμα στην αγορά)

Στα ταμεία των τραπεζών θα έχουμε αυτόματα μηχανήματα και bots. (Λιγότερες θέσεις εργασίας)

Στα super market δεν θα βλέπεις πωλητή, θα έχουμε self check out μηχανήματα. (Υπάρχει ήδη, πληρώνεις μόνος σου και φεύγεις)

Πάμε για 5 χιλιάδες πληθυσμό άμεσα!

Μπορώ να γράφω για ώρες..

Έχω ζήσει χρόνια στο εξωτερικό και είδα την μετάβαση που περιγράφω να συμβαίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,

Πλέον ξεκινάει και στην Ελλάδα, αλλάζουμε τον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε, οποίος δεν το βλέπει πολύ απλά δεν έχει την ικανότητα.

Όχι αλλά 60 και 70 χρόνων πολιτικά πρόσωπα στην πόλη μας (και διάλογοι που μας ξεφτιλίζουν πανελλαδικά) γιατί πολύ απλά δεν έχουν τις φυσικές δυνάμεις και την τεχνογνωσία που απαιτούν οι εποχές και μην μου πείτε το αντίθετο γιατί θα φτιάξω βίντεο μιας ώρας περιεχομένου να σας το τρίψω στην μούρη!

Χρειαζόμαστε πλάνο, μέθοδο και στρατηγικές κινήσεις..

Δώστε χώρο στα νέα παιδιά της πόλης εντός και εκτός (έχουμε πραγματικά διαμάντια, ας τα αξιοποιήσουμε) γιατί χανόμαστε με όλη την σημασία της λέξης!

ΥΓ. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για συνεργασία των υγιών δυνάμεων πήγαν περίπατο με το να μην επιτρέπεται σε ένα θεσμικό πρόσωπο να πει την άποψη του. Ένα νέο και ανεξάρτητο παιδί της πόλης που γύρισε από το εξωτερικό και έπρεπε να το έχετε πρώτη γραμμή να σας βγάζει την σκληρή δουλειά και εσείς αντιθέτως το απομονώνεται;

Πως να γυρίσουν οι νέοι λοιπόν να ζήσουν μόνιμα στο Μεσολόγγι με τέτοιες συμπεριφορές;

Ρωτήστε τα παιδιά σας να σας πουν τι νιώθουν, αυτά ξέρουν να σας πουν καλύτερα

 

 


«Κόλαφος» η έκθεση αυτοψίας στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Στις αρχές του χρόνου και μέσα από αυτήν εδώ την στήλη είχαμε επισημάνει ότι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή εντός του 2021 είναι αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών, του ΧΥΤΑ δηλαδή. (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΩ).

Περίπου τέσσερις μήνες μετά βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες και για πολύ καιρό να ζήσουμε πρωτόγνωρες εικόνες με σωρούς σκουπιδιών σε κάθε σημείο, όλων των κοινοτήτων του δήμου.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, ταυτόχρονα, η μεθόδευση από πλευράς δημοτικής αρχής να μετακυλήσει τις δεδομένες πολιτικές ευθύνες, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου για το ζήτημα αυτό.

Κάτι που είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, άδικο και ανήθικο…

Κι αυτό διότι η έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος μετά από αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου κυριολεκτικά αποτελεί «κόλαφο» για τη δημοτική αρχή. Η αυτοψία έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι, χωρίς την παρουσία, οποιοδήποτε άλλου, ενώ, η είσοδος των ελεγκτών ήταν εύκολη αφού η πύλη ήταν ανοιχτή, χωρίς την παρουσία κάποιου υπαλλήλου στο χώρο!

Μάλιστα, η εικόνα του ΧΥΤΑ έτσι όπως την περιγράφουν οι ελεγκτές είναι απόλυτα ντροπιαστική πέραν των όποιων κινδύνων εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία. 

Έκθεση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή, αφενός για την απραξία που έχει επιδείξει στο συγκεκριμένο ζήτημα και αφετέρου για το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 έχει επιβληθεί αύξηση 20% στα δημοτικά τέλη και καλά για τον ΧΥΤΑ…

Συνεπώς και με δεδομένο τον τρόπο που γίνεται η συνολική διαχείριση των θεμάτων του δήμου είναι άδικο και ανήθικο,  για την απραξία αυτή να «δείχνονται» ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι» είτε οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, είτε ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ, Γιώργος Παλιούρας…

Και νομίζουμε ότι είμαστε απόλυτα κατανοητοί τι εννοούμε.. Καθώς αυτά είναι τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο δήμαρχος σε κάθε περιοχή.

 


 

 

Τίποτε στον “αυτόματο πιλότο” η Περιφερειακή Αρχή 

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου για τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου που θα άρει μια σειρά άστοχων και λανθασμένων παρεμβάσεων που έγιναν στο παρελθόν. Παρεμβάσεις που οδήγησαν στην  υποβάθμιση του οικοσυστήματος.

Ένα έργο για το οποίο οι μελέτες είχαν εκπονηθεί από δεκαετίας και πλέον και ζητούμενο όλα αυτά τα χρόνια ήταν η εξεύρεση χρηματοδότησης. Κάτι που τελικά επετεύχθη πριν δυο μήνες περίπου. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι από πλευράς Περιφερειακής Αρχής είναι ότι παρακολουθείται σε κάθε σημείο η εξέλιξη του έργου, με παρεμβάσεις όπου απαιτείται προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Όπως συνέβη και την περασμένη Πέμπτη όταν ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μαυρομμάτης με συνεργάτες του είχαν συνεργασία με κλιμάκιο του Υπουργείο Υποδομών που επισκέφθηκε την περιοχή του έργου ώστε να «μηδενιστεί» το ενδεχόμενο λάθους ή παράλειψης στην σύνταξη της προκήρυξης για τη δημοπρασία του έργου. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης ότι  δεν αφήνει τίποτε στον «αυτόματο πιλότο» αλλά και ότι έχει την βούληση για να προχωρήσει ζητήματα που για χρόνια παρέμεναν σε αδράνεια.

Κι αυτό διότι στο συγκεκριμένο έργο η εμπλοκή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει χαρακτήρα καθαρά πολιτικό αφού φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών και χρηματοδότησης μέσω της Ε.Ε., το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όμως η περιοχής που γίνεται αποτελεί “σημείο – ορόσημο” για την Περιφέρεια και τη χώρα γενικότερα.