Επιπλέον χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ από την κυβέρνηση

Στα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ της 30η Αυγούστου είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τα ΚΔΑΠ και το ενδεχόμενο μη ανανέωσης συμβάσεων σε εργαζόμενους λόγω της υποχρηματοδότησης του προγράμματος.

Τελικά η κυβέρνηση ενέκρινε τη διάθεση επιπρόσθετης  πίστωσης προκειμένου να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος δημοσίου ΚΔΑΠ.

Με αυτό το δεδομένο μάλλον δεν θα υπάρξουν απολύσεις στα ΚΔΑΠ του δήμου Μεσολογγίου που δεν συμπλήρωσαν τον ανάλογο αριθμό μαθητών με το προσωπικό που εργάζεται σε αυτά.

Αντίθετα ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ  του δήμου Μεσολογγίου καθώς σε αυτό, από πλευράς διοίκησης της Κοινωφελούς προωθείται αναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις και εντάσεις με απρόβλεπτη εξέλιξη.


Οι βουλευτές δεν διοικούν το δήμο….

Με διαρροές στον τοπικό τύπο γίνεται συστηματική προσπάθεια «χρέωσης» από τη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου στους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας πολλών «στραβών» της περιοχής.

Κάτι που για όσους γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα» δεν είναι παρά προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών καθώς η επίλυση αυτών των ζητημάτων είναι αρμοδιότητα του δήμου και μόνο…

Έτσι το μόνο που πετυχαίνει η δημοτική αρχή με αυτές της διαρροές είναι η απομόνωσή της που ενδεχομένως μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει, όταν και εάν απαιτηθεί κάποια κοινοβουλευτική παρέμβαση για ζήτημα της περιοχής…

Δηλαδή πως θα είναι δυνατόν να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που συστηματικά τον βρίζεις και τον απαξιώνεις;

 


Το παράπονο αναγνώστη για το δασάκι στο λιμάνι του Μεσολογγίου

Αναγνώστης της στήλης μας μετέφερε το παράπονό του για την εικόνα στο δασάκι στο λιμάνι του Μεσολογγίου όπου ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες για αποψίλωση και κυρίως για κλάδεμα των ευκάλυπτων.

Και το παράπονο του αναγνώστη εδράζεται από το γεγονός ότι για το κλάδεμα δεν απαιτείται διάθεση πίστωσης καθώς αυτός που θα κλαδέψει τα δέντρα θα «πληρωθεί» από την ξυλεία.

Έτσι με παράπονο μας είπε: «Όταν δεν μπορεί να γίνει αυτό το απλό τότε τι να περιμένουμε σε αυτή την πόλη;»

 


Η αφορμή της παραίτησης της Βιβής Πετρονικολού από το Πνευματικό

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Μεσολόγγι το πρηγούμενο δεκαπενθήμερο ήταν η παραίτηση της Βιβής Πετρονικολού – Μπαλτά από τη θέση της προέδρου στο Πνευματικό – Αθλητικό Κέντρο Μεσολογγίου και τα όσα ανέφερε στην ανοιχτή επιστολή παραίτησής της (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).

Από πλευρά  δημάρχου Μεσολογγίου «κρατήθηκαν» χαμηλοί τόνοι για τα όσα αναφέρονται στην επιστολή όπως και από το σύνολο σχεδόν της δημοτικής ομάδας τουλάχιστον σε δημόσιες παρεμβάσεις ή αναρτήσεις στο Facebook.

Ο μόνος που δεν κράτησε «χαμηλούς τόνους» ήταν συνεργάτης (μη αιρετός) του δημάρχου που για χάρη συγγενικού του προσώπου… τα «βρόντηξε» η κ. Πετρονικολού, προβαίνοντας σε σειρά «εμπρηστικών» αναρτήσεων στο Facebook για να «υποστηρίξει» τα αδικαιολόγητα ή καλύτερα το «διαίρει και βασίλευε» στο οποίο και αρέσκεται ο συγκεκριμένος κύριος…

 


Καμιά πρόνοια από το δήμο Μεσολογγίου για «οικονομική» ανακούφιση των επιχειρήσεων εστίασης

Αναμόρφωση προϋπολογισμού για πρόσληψη επιπλέον εποχικού προσωπικού ενέκρινε η οικονομική επιτροπή του δήμου Μεσολογγίου για την οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τα μέλη της επιτροπής Γιώργο Καραπαπά και Σπύρο Καρβέλη. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΏ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ)

Μάλιστα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Καρβέλης διατύπωσε την άποψη ότι με αυτό το ποσό μπορούσε να δοθεί μια «ανάσα» στους επιχειρηματίες της εστίασης του δήμου μειώνοντας τα τέλη κοινοχρήστων χώρων όπως έχει συμβεί σε πολλούς όμορους δήμους.

Να σημειωθεί ότι για τα καταστήματα εστίασης από πλευράς δήμου Μεσολογγίου δεν έχει ληφθεί καμιά πρόνοια για ανακούφιση από τις επιπτώσεις της COVID-19 και το δίμηνο lockdown της άνοιξης. Αρκεί να αναφερθεί ότι ούτε καν συμβολικά δεν έχει διατεθεί ούτε ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό…

Κατά τ’ άλλα αυτές οι επιχειρήσεις εκτός των άλλων καταβάλουν στο δήμο, το 0,5% του τζίρου τους σε ετήσια βάση…

 


 

Επιβάλλεται να γίνει συντονισμένος αντιπυρικός σχεδιασμός στο δήμο Μεσολογγίου

Στις αρχές του μήνα η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κυρίως η συνδρομή εναέριων μέσων ήταν «σωτήρια» για το δάσος του Αρακύνθου καθώς οι καιρικές συνθήκες και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς ευνοούσαν την εξάπλωσή της.

Ένας άλλος παράγοντας που δυσκόλεψε το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η κακή κατάσταση των δασικών δρόμων που καθιστούσαν αδύνατη την προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Έτσι με εμφατικό τρόπο αναδείχτηκε η αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών μεταξύ όλων των αρμοδίων (δήμος Μεσολογγίου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δασαρχείου) ώστε να ξεκινήσει σχεδιασμός προκειμένου την επόμενη χρονιά, να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, τουλάχιστον στο επίπεδο της πρόληψης για τον «πνεύμονα» του Μεσολογγίου.

Κάτι που παράλληλα θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή καθώς η περιοχή θα καταστεί προσβάσιμη για μια σειρά δραστηριοτήτων όπως πχ. Πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία κλπ.

Και για τις δράσεις αυτές υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι μιας και η κεντρική κυβέρνηση πάγια χρηματοδοτεί τους προαναφερόμενους φορείς για τον σκοπό αυτό δηλαδή διανοίξεις και καθαρισμούς δασικών δρόμων.

Εννοείται ότι κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και για το δάσος του Φράξου που εκτείνεται και αυτό στα όρια του δήμου Μεσολογγίου.

Γράφουμε τα παραπάνω καθώς λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μαυρομμάτη από συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε διάνοιξη δασικών δρόμων στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι δεν “εμπίπτει” στην ευθύνη της περιφέρειας ο καθαρισμός των συγκεκριμένων δρόμων.

Έτσι κάλλιστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι εάν σε “πρώτο” χρόνο είχε υπάρξει σχετικό αίτημα από το δήμο Μεσολογγίου και συνεργασία μεταξύ των φορέων έστω και “κομμάτι – κομμάτι” ανά φορέα θα γινόταν ο καθαρισμός… Αλλά… 

 


 

 

Εως 2 Οκτωβρίου η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου στον τοπικό Hub “MessolonghiByLocals” 

Το 2ο «Φεστιβάλ των Ντόπιων» στο Μεσολόγγι μπορεί να ολοκληρώθηκε αλλά η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου: “Φτέρωτες στη Λιμνοθάλασσα” θα συνεχίσει να λειτουργεί στους χώρους του τοπικού hub “MessolonghiBYLocals” έως και την Παρασκευή 2  Οκτωβρίου.

Για τον Βασίλη Αρτίκο και τη δουλειά του δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις…

Ο Τοπικός Κόμβος που λειτουργεί στην Πλατεία Κένεντυ στο Μεσολόγγι είναι καθημερινά ανοιχτός:
Δευτέρα-Παρασκευή 10:00- 13:00
& Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-21:00

 


Γεωμετρική η αύξηση των μαθητών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Η ευχάριστη είδηση της αυλαίας αύριο της νέας σχολικής χρονιάς θα είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των μαθητών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου που αυξήθηκε γεωμετρικά σε σχέση με πέρυσι που ξεκίνησε η λειτουργία του.

Έτσι για τους διοικούντες την πόλη εκτιμούμε ότι ναι μεν μπορεί να προκαλείται ένας ευχάριστος «πονοκέφαλος», καθώς πρέπει να βρουν λύση στο «στεγαστικό» του σχολείου μιας και είναι γνωστό ότι «φιλοξενείται» στο κτήριο του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου αλλά η πόλη και η περιοχή γενικότερα αποκτά μια καινοτόμα εκπαιδευτική βαθμίδα.

Αρκεί να μην αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από τους έχοντες την ευθύνη εξεύρεσης λύσης στο στεγαστικό…