Κατηγορίες
Επιχειρήσεις Οικονομία

Σε ισχύ η μείωση τραπεζικών προμηθειών για Ατομικές Επιχειρήσεις & Ελεύθερους Επαγγελματίες

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου ενημερώνει τις επιχειρήσεις-μέλη του για τις βασικές αλλαγές που φέρνει ο νόμος 5167/2024, σχετικά με τη μείωση ή κατάργηση προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές φυσικών προσώπων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων.

Βασικά σημεία:

  • Έναρξη ισχύος: Από 21 Ιανουαρίου 2025, όλες οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις νέες ρυθμίσεις.
  • Ωφελούμενοι: Φυσικά πρόσωπα, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι εταιρείες (νομικά πρόσωπα) εξαιρούνται.
  • Καταργήσεις προμηθειών:
    • Χωρίς χρέωση πλέον οι πληρωμές λογαριασμών μέσω e-banking, οι αναλήψεις μετρητών από απομακρυσμένες περιοχές, οι ερωτήσεις υπολοίπου σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών και η φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως 100€.
  • Μειώσεις προμηθειών:
    • Τα εμβάσματα έως 5.000€ μεταξύ ελληνικών τραπεζών θα έχουν πλέον χρέωση 0,5€, αντί 2,5€ – 5€.
    • Το όριο για μειωμένες προμήθειες POS σε μικρές συναλλαγές αυξάνεται από 10€ σε 20€.
  • Αλλαγές στις άμεσες πληρωμές (“IRIS”)
    • Το ημερήσιο όριο συναλλαγών αυξάνεται από 500€ σε 1.000€.
    • Για συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων (P2P) και για μεταφορές από φυσικά πρόσωπα προς ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (P2B), το όριο διαμορφώνεται στα 500€/ημέρα.
    • Ο διαχωρισμός των ορίων θα ενεργοποιηθεί σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Exit mobile version