Τα Κυριακάτικα” είναι η νέα στήλη που ξεκινά από σήμερα στο MessolonghiNews στην οποία, κάθε Κυριακή, θα παρουσιάζονται επισημάνσεις και παρατηρήσεις για διάφορα θέματα της περιοχής αλλά και πολιτικού περιεχομένου με στόχο να διορθώνονται λάθη ή αστοχίες και να αναδεικνύονται τυχόν μικροπολιτικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Παράλληλα θα δημοσιεύουμε στην κορυφή της στήλης μια φωτογραφία έτσι όπως θα την “αλιεύουμε” από το “φατσοβιβλίο”!

Καλή Κυριακή σε όλους!

 


Και στη Ναύπακτο αλλάζουν οι δήμαρχοι, αλλά “Γαλάζιες Σημαίες” υψώνονται στις παραλίες! Στο Μεσολόγγι;

Το ότι κάτι δεν γίνεται καλά στο δήμο Μεσολογγίου στη «μετά Καλλικράτη» εποχή είναι πλέον πανθομολογούμενο και προφανώς υπάρχει δομικό ζήτημα. Θα σας εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώθηκε η απονομή «Γαλάζιας Σημαίας» στις παραλίες του Κρυονερίου και της Κάτω Βασιλικής που υπάγονται στο δήμο Ναυπακτίας, όπου και εκεί όπως στο Μεσολόγγι από το 2010 και μετά εξελέγησαν τρεις διαφορετικοί δήμαρχοι. Κάτι που δεν εμπόδισε,  όμως,  να τρέξουν οι διαδικασίες για τις δύσκολες απαιτήσεις που έχει το πρόγραμμα της «Γαλάζιας Σημαίας» καθώς είναι γνωστό ότι πέραν της καθαρότητας των νερών δίνεται βαρύτητα στις υποδομές στη στεριά.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε γιατί ο δήμος Μεσολογγίου δεν έχει τρέξει το πρόγραμμα; Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Τουρλίδα αλλά κυρίως στην «βασίλισσα» πλαζ του Λούρου;

Περίπου ίδιας τάξης μεγέθους δεν είναι ο δήμος Μεσολογγίου με τον γειτονικό της Ναυπακτίας σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, όμως κατά την άποψη μας υπάρχει μεγάλη διαφορά στη συνολική οικονομική και διοικητική διαχείριση και στην αντίληψη προτεραιοτήτων και αυτό είναι το δομικό πρόβλημα.

Πρόβλημα που δυστυχώς δεν φαίνεται να διορθώνεται…

 

 


Διπολικές ή σκόπιμες συμπεριφορές; 

Κυριολεκτικά ακατανόητη, μας είναι η συμπεριφορά κάποιων, που ενώ από τη μία επιζητούν βοήθεια, από την άλλη, οι ίδιοι βάλλουν κατά αυτού, που του ζητούν βοήθεια και μάλιστα με έωλα επιχειρήματα.

 


5* Ξενοδοχείο δεν έχει το Μεσολόγγι αξιοπρεπέστατα καταλύματα έχει και μάλιστα αρκετά 

Διακο-πές… ναι στο Μεσολόγγι είναι ο τίτλος της καμπάνιας που προωθείται μέσω των social media εδώ και λίγες ημέρες, μια καμπάνια που στόχος της είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη προβάλλοντας με έναν ιδιαίτερα ευρηματικό και ταυτόχρονα ελκυστικό τρόπο τα «πλεονεκτήματα» μια επίσκεψης ή διανυκτέρευσης.

Δεν ήταν λίγοι που παρά το γεγονός ότι είδαν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία επεσήμαναν την απουσία καταλυμάτων.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και να γίνει σαφές ότι στο Μεσολόγγι μπορεί να μην υπάρχει 5* κατάλυμα, αλλά τα τελευταία χρόνια δειλά δειλά έχουν δημιουργηθεί εκτός των ξενοδοχείων αρκετά μικρά. Μια απλή αναζήτηση στο booking θα πείσει και τον πιο δύσπιστο.

Έτσι ας σταματήσει αυτή η «καραμέλα» κι ας γίνει ένας σχεδιασμός μικρών και τακτικών παρεμβάσεων που θα ομορφύνουν περισσότερο την ούτως ή άλλως όμορφη περιοχή (πχ. φωτισμός λιμενικής ζώνης, συνεχής καθαριότητα και φροντίδα κοινοχρήστων χώρων, λακκούβες, αδέσποτα) και παράλληλα να εξευρεθεί τρόπος για λειτουργία των μουσείων τα Σαββατοκύριακα και απογευματινές ώρες.

Τα υπόλοιπα πιστεύουμε ότι θα έρθουν… όταν υπάρχει μεράκι όπως των εμπνευστών της καμπάνιας που είναι απλοί πολίτες που νοιάζονται για την πόλη και όχι το εγώ τους. 

 

 


Αρκετοί ήταν οι εκπαιδευτικοί που «έδωσαν ρέστα» στην «εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί και στην περιοχή του Μεσολογγίου που κυριολεκτικά «έδωσαν ρέστα» με τον υποδειγματικό τρόπο που εργάστηκαν στο διάστημα της «καραντίνας»  συμμετέχοντας στα προγράμματα της  «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

Κι όταν λέμε εργάστηκαν, εννοούμε ότι διέθεσαν αρκετές επιπλέον ώρες, αφενός για την προετοιμασία των μαθημάτων και αφετέρου για την προσαρμογή στο απαιτητικό περιβάλλον της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης.

Είναι οι καθηγητές που με το «μεράκι» τους, κρατούν το δημόσιο σχολείο όρθιο, κάτι που επεσήμανε δημόσια και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Ζητούμενο να γίνει «καθολικό» αυτό το μεράκι και ταυτόχρονα η διοίκηση να εξασφαλίσει συνθήκες, για σταθερή τροχιά του κάθε σχολείου, καθόλη της διάρκεια της χρονιάς και κυρίως αυτή η σταθερότητα να έχει διάρκεια στο χρόνο…

Την επόμενη Κυριακή αφού πρώτα ρωτήσουμε θα σας πούμε τι έχει γίνει ή δεν έχει γίνει σχετικά με τη διανομή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές σχολείων του δήμου Μεσολογγίου… στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής εξαγγελίας του υπουργείου Παιδείας.


Σε «αχαρτογράφητα» νερά η λειτουργία της εστίασης στο Μεσολόγγι…

Σε «αχαρτογράφητα» νερά θα κινηθούν από αύριο τα καταστήματα της εστίασης στο Μεσολόγγι, καθώς πέραν της ενημέρωσης που έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με γενικές οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί, από πλευράς δήμου καμιά συγκεκριμένη ενημέρωση ή ανακοίνωση δεν υπήρξε.

Ίσως από αύριο, η δημοτική αρχή να περιδιαβεί στους δρόμους της πόλης, για συστάσεις ή για οδηγίες, καθώς η εφαρμογή των διαατάξεων, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι από πλευράς υπολογισμών…

Πάντως δεν ήταν δύσκολο να είχε συμβεί αυτό σε νωρίτερο χρόνο και ανά περιοχή του δήμου με ένα χρονοδιάγραμμα που θα είχε ανακοινωθεί…

Τι λέμε τώρα; Αφού πλέον, από όλους, είναι αντιληπτό ότι, άλλες είναι οι «επικοινωνιακές» προτεραιότητες…

 

 


Την αδράνεια του δήμου Μεσολογγίου για το πολεμικό μουσείο στο στρατόπεδο “Μουστακλή” υπενθύμισε ο Γ. Βαρεμένος

Στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΊΑ» Μεσολογγίου για ζητήματα της περιοχής, ο Γιώργος Βαρεμένος έκανε μια εύστοχη παρατήρηση, για να επισημάνει, προφανώς, την αδράνεια που επιδεικνύεται από τους τοπικούς φορείς σε διάφορα θέματα, τα οποία δεν είναι ευθύνη κατ’ ανάγκη της κεντρικής διοίκησης.

Η παρατήρηση είχε να κάνει με το μνημόνιο που είχε υπογραφεί από το Υπουργείο Άμυνας και το δήμο Μεσολογγίου για δημιουργία Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στο στρατόπεδο «Μουστακλή» αναρωτώμενος γιατί δεν «περπάτησε»;

Μάλιστα με εμφανή τη διάθεση της αυτοκριτικής ο Γιώργος Βαρεμένος αναφερόμενος στο θέμα είπε: “Αναγκάστηκα να ταξιδέψω στο ίδιο ελικόπτερο με τον Καμμένο για να τονιστεί η σπουδαιότητα του  εγχειρήματος και στο τέλος….”

Για εμάς η απάντηση είναι απλή ακολούθησε η προεκλογική περίοδος στην οποία δόθηκε περισσότερη βαρύτητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ στη νέα, μάλλον, δεν αρέσει η ιδέα καθώς κορυφαία στελέχη της, θεωρούν την εξαγγελία ως «προπέτασμα» καπνού για την φιλοξενία μεταναστών… (σ.σ. Η ανακοίνωση είχε συμπέσει με την έλευση μεταναστών στο Θεοξένια).

Άλλωστε το θέμα, ούτε καν τέθηκε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή στο Μεσολόγγι από τη δημοτική αρχή, ο οποίος τότε ήταν παρών στην υπογραφή του μνημονίου, ως Αρχηγός ΓΕΣ.

Το βέβαιο είναι ότι από όποια πλευρά και να δούμε το ζήτημα η δημιουργία του Μουσείου σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί και εξασφαλισμένη βιωσιμότητα είχε λόγω της “εμπλοκής” των Ενόπλων Δυνάμεων και έτσι μόνο οφέλη θα είχε για την περιοχή.

Δυστυχώς όμως πρυτάνευσε η “μικροπολιτική”…

 

 


Θα καταβληθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που “περικόπηκε” στις εργαζόμενες του “Βοήθεια στο Σπίτι”

Κάθε άλλο παρά αβάσιμες,  λένε οι πληροφορίες μας, ότι είναι οι καταγγελίες εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Μεσολογγίου για περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι υπήρξε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και ήδη κινούνται οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει εντολή ώστε η διοίκηση της Κοινωφελούς να καταβάλει τα ποσά που περιέκοψε.

Το θέμα δημοσιοποίησε ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος με ανακοίνωσή του, στην οποία δεν δόθηκε απάντηση από το γραφείο τύπου του δήμου, παράλληλα δεν μας έμεινε απαρατήρητη η «σιωπή» άλλων φορέων, που για ανάλογα ζητήματα μας «βομβαρδίζουν» με ανακοινώσεις…