Μια μικρή αλλά χαρακτηριστική στιγμή εκτυλίχθηκε στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του εμβληματικού πίνακα του Eugène Delacroix «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στον χώρο της έκθεσης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στάθηκε στο επάνω “πλατύσκαλο” του μουσείου, μαζί με τους εκπροσώπους των αρχών και τους συνεργάτες της, έχοντας απέναντί της τον πίνακα που δεσπόζει στον χώρο. Με μια αυθόρμητη κίνηση, σήκωσε το κινητό της τηλέφωνο και απαθανάτισε το ιστορικό έργο τέχνης.

Το στιγμιότυπο, που καταγράφηκε μετά το τέλος της επίσημης διαδικασίας, αποτυπώνει ίσως καλύτερα από οτιδήποτε άλλο την ατμόσφαιρα της στιγμής: ακόμη και όσοι είχαν οργανώσει και παρακολουθήσει την έκθεση από κοντά, δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους μπροστά στο εμβληματικό έργο.

Η παρουσία του πίνακα στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έξοδος του Μεσολογγίου, αποτελεί μια μοναδική πολιτιστική στιγμή για την πόλη. Και όπως φάνηκε, η συγκίνηση δεν περιορίστηκε μόνο στους επισκέπτες, αλλά άγγιξε και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης.

Το συγκεκριμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο λειτουργεί έτσι και ως μια μικρή «παραπολιτική» νότα της ημέρας: μια στιγμή όπου η επίσημη ιδιότητα έδωσε τη θέση της στον αυθορμητισμό ενός επισκέπτη, που θέλησε απλώς να κρατήσει μια ανάμνηση, από ένα έργο που εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, συγκινεί την Ευρώπη.