Φωτό: Νίκος Παξινός


Καλό Βαγιώνε

Ξεκίνησαν χθες από τη ΔΙΕΞΟΔΟ οι εκδηλώσεις του δήμου και φορέων του Μεσολογγίου για την 195η Επέτειο της Ηρωικής Εξόδου. Εκδηλώσεις, όμως, που είναι προσαρμοσμένες στην «εποχή COVID-19» που διανύουμε και ως εκ τούτου, η μαζική συμμετοχή του κοινού καθίσταται απαγορευτική.

Στον αντίποδα και με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης διαπιστώνουμε, σχεδόν καθημερινά, ότι το γεγονός της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου κυριαρχεί, στα ιστορικά αφιερώματα που παρουσιάζονται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και μεγάλων ενημερωτικών ιστότοπων.

Μια δημοσιότητα που συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος και στη διάχυση των διαχρονικών μηνυμάτων που εκπέμπει η Θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Κάπως έτσι, λοιπόν, θα πορευτούμε μέχρι την Κυριακή των Βαΐων που είναι η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 


“Αρρυθμίες” στην οργάνωση των Γιορτών Εξόδου 

Πολλές είναι οι «αρρυθμίες» που καταγράφονται στον προγραμματισμό και την οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξόδου στο Μεσολόγγι. «Αρρυθμίες» που εκπορεύονται αφενός από την COVID-19 και αφετέρου από οργανωτικό έλλειμα.

Έτσι διαπιστώνουμε ότι στο επίσημο πρόγραμμα του δήμου, να μην περιλαμβάνονται εκδηλώσεις, που έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα exodus.city, η οποία όπως είπε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος αποτελεί την επίσημη ιστοσελίδα για την επέτειο.

Πχ. Στην σελίδα exodus.city παρουσιάζεται ότι στις 24 Απριλίου (Σάββατο του Λαζάρου) θα γίνει εκδήλωση με τίτλο «Η νύχτα της Εξόδου» αλλά και η Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.

Μάλιστα, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε κατηγορηματικά «θα κάνουμε ότι υπηρετεί η παράδοσή μας κάθε χρόνο» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει κάποια άλλη εκδήλωση το Σάββατο του Λαζάρου πλην της αναπαράστασης του Χρήστου Καψάλη.

Κάτι όμως που μάλλον δεν ισχύει με βάση, τόσο διαρροές στον τοπικό τύπο, όσο κυρίως με τον προϋπολογισμό των εκδηλώσεων που ενέκρινε η οικονομική επιτροπή του δήμου και ο οποίος φθάνει τις 80.000€ περίπου…(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Ενδεχομένως τα τελικά ποσά που θα διατεθούν να είναι μικρότερα καθώς όλα τα των ανοιχτών εκδηλώσεων εξαρτώνται από την Πολιτική Προστασία και τις άδεις που θα δοθούν. 

Κατά συνέπεια δημιουργούνται ερωτηματικά  για ποιο λόγο δεν παρουσιάστηκε στο σώμα τι περιλαμβάνει η εκδήλωση “Η Νύχτα της Εξόδου” και υπήρξε αυτή η αόριστη ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, στα όρια της παραπληροφόρησης;

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι εάν η σελίδα exodus.city αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του δήμου Μεσολογγίου ή της εταιρείας που της έχει ανατεθεί ο σχεδιασμός και η οργάνωση εκδηλώσεων.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι από πλευράς δήμου Μεσολογγίου δεν έχει συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή των εορτών της Εξόδου με επίσημη απόφαση όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με την συμμετοχή έμπειρων στη διοργάνωση υπαλλήλων του δήμου αλλά και πολιτών. Και κάπως έτσι δικαιολογούνται μια σειρά από παραλείψεις που δεν είναι του παρόντος να δημοσιοποιηθούν.

 

 


Έγκαιρα φέτος ο σημαιοστολισμός και ο καλλωπισμός

Μπορεί στο σκέλος των εκδηλώσεων τα πράγματα να μην είναι όπως τα θέλουμε για τους λόγους που αναλύθηκαν παραπάνω, όμως η γενική εικόνα της πόλης, μέρα με τη μέρα προσαρμόζεται στο εορταστικό κλίμα.

Ήδη, έγιναν εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού στον Κήπο των Ηρώων, τοποθετήθηκαν οι νέες αψίδες που έχουν αποσπάσει κολακευτικά σχόλια και σημαίες κυματίζουν σε διάφορα κτήρια και σημεία της πόλης.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού στην δυτική περιμετρική, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία, τότε πραγματικά δημιουργείται μια εορταστική ατμόσφαιρα.

Φυσικά, μένει το παράπονο, ότι αυτή την εικόνα, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, δεν θα μπορέσουν να την απολαύσουν επισκέπτες…

 


Οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο…

Για το «Τεχνικό Πρόγραμμα» του δήμου Μεσολογγίου από αυτή εδώ την στήλη στα τέλη του Δεκέμβρη είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση. Πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο και από Χριστούγεννα έφθασε το Πάσχα και ακόμη συνεχίζεται.

Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ διαδραματίστηκε προχθές που η τριμελής επιτροπή του άρθρου 152, ακύρωσε απόφαση του Επόπτη ΟΤΑ, που ακύρωνε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου της 29ης Δεκεμβρίου 2020!

Κάτι που σκόρπισε χαμόγελα στο στρατόπεδο του δημάρχου και γιορτάστηκε δεόντως, σύμφωνα, με πληροφορίες μας!

Τώρα, το ότι αυτή η κατάσταση πήγε πίσω το δήμο (πχ. ψεκασμοί για τα κουνούπια) για ένα και πλέον τρίμηνο προς χάρη εντυπώσεων και μόνο, μάλλον δεν αγγίζει τους διοικούντες, καθώς όπως έχουμε επισημάνει, η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος από τη δημοτική αρχή ήταν παντελώς λανθασμένη.

Αφού οι προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα, τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και της αντιπολίτευσης είναι πανομοιότυπες (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

 


Άριστες οι εντυπώσεις για το ντοκιμαντέρ της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ»

Προχθές, Παρασκευή και από την ΕΡΤ3 έγινε η «πρώτη» προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος» που αποτελεί παραγωγή του ιστορικού μουσείου «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Το ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε να προβάλλεται και από άλλους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι μια υψηλού επιπέδου κινηματογραφική παραγωγή που βασίζεται σε σενάριο της αλησμόνητης Ακακίας Κορδόση.

Όσοι το παρακολούθησαν, θα συμφωνήσουν ότι δεν  υπολείπεται, σε τίποτε ανάλογων ντοκιμαντέρ που έχουν προβληθεί, κυρίως στη δημόσια τηλεόραση, αναφορικά με την σκηνοθεσία, την αφήγηση και την φωτογραφία.

Έτσι, η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» με την συνεργασία «ντόπιων» συντελεστών δημιούργησε αυτή την μικρής διάρκειας ταινία, που αναδεικνύει και προβάλει την ιστορική και πνευματική διαδρομή του Μεσολογγίου, στο διάβα του χρόνου.

Αποδεικνύοντας, έτσι,  για ακόμη μια φορά ότι όταν υπάρχει μεράκι και προγραμματισμός παράγεται, θετικό αποτέλεσμα, χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος.

 


Φωτό από τον προσωρινό χώρο φύλαξης αδέσποτων που έχει δημιουργήσει στην Κατοχή ο δήμος Μεσολογγίου

Σημαντική η εξέλιξη για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων

Οριστική λύση στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Μεσολόγγι αναμένεται να δοθεί μέσα στη χρονιά, μετά την έγκρισης χρηματοδότης του δήμου Μεσολογγίου για δημιουργία «καταφυγίου» από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η έγκριση της χρηματοδότησης και οι ενέργειες που προηγήθηκαν αυτής από πλευράς δημοτικής αρχής αναμφίβολα αποτελούν το επιστέγασμα μιας σωστής προσέγγισης του ζητήματος.

Επειδή, όμως της κατασκευής πρέπει να ακολουθήσει και η σωστή λειτουργία για να μπορέσουμε να μιλάμε για ολοκληρωτική επίλυση εκτιμούμε ότι από πλευράς δημοτικής αρχής θα ληφθεί υπόψη η ακόλουθη παρατήρηση του τ. γενικού γραμματέα του δήμου, Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου για το θέμα:

«Το καταφύγιο δεν είναι μόνιμο ξενοδοχείο αφενός και αφετέρου ο Δήμος θα πρέπει από τώρα να κάνει τις κινήσεις για να εξασφαλίσει το προσωπικό που θα επανδρώσει το καταφύγιο.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μόνιμο προσωπικό αλλάζοντας τον οργανισμό του Δήμου και βάζοντας καινούργιες  θέσεις (κτηνίατρος, φύλακες κλπ) ή με διαγωνιστική διαδικασία σε ιδιώτη ανάδοχο.

Επειδή και τα δύο παίρνουν χρόνο και ειδικά το πρώτο θα πρέπει από τώρα ταυτόχρονα με την κατασκευή ο Δήμος να προχωρήσει στις συμπληρωματικές κινήσεις.

Αν υπάρχει περιθώριο δε θα μπορούσε να εξεταστεί συνεργασία και με άλλους δήμους εξασφαλίζοντας ένα μικρό έσοδο στο δήμο και επιτρέποντάς του να συντηρήσει ευκολότερα το καταφύγιο».

 


 

Μακροβιότερος διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ο Π. Παπαδόπουλος

Στον πέμπτο χρόνο της θητείας του στη διοίκηση του νοσοκομείου Μεσολογγίου μπήκε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος και καθίσταται ο μακροβιότερος διοικητής από την θέσπιση του θεσμού.

Μια θητεία, που εκτός των άλλων, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη διαχείριση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που προκαλεί η COVID-19.

Και η αντιμετώπιση της COVID-19 που γίνεται από πλευράς του νοσοκομείου Μεσολογγίου είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και πολλές φορές το νοσοκομείο Μεσολογγίου ήταν ένα βήμα πιο μπροστά.