Από το ιστορικό Μουσείο “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” που λειτουργεί στο σπίτι του Αρχηγού των Ελευθέρων Πολιορκημένων, Αθανάσιου Ραζηκότσικα – όπως συμβαίνει την τελευταία 20ετία –  άνοιξε σήμερα το απόγευμα η “αυλαία” των εορταστικών εκδηλώσεων για την 195η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου που διοργανώνει ο δήμος της πόλης.

Στην απόλυτα λιτή τελετή και χωρίς την παρουσία εκπροσώπων αρχών και κοινού λόγω των περιοριστικών μέτρων για την COVID-19, o δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων.

Νωρίτερα ο ιδρυτής της “ΔΙΕΞΌΔΟΥ”, Νίκος Κορδόσης σε χαιρετισμό του τόνισε την θυσία  των Μεσολογγιτών στην επιτυχή έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα, υπογραμμίζοντας ότι η εκδήλωση γίνεται κυριολεκτικά ανήμερα του ιστορικού γεγονότος της ηρωικής Εξόδου.

Επίσης ο κ. Κορδόσης αναφέρθηκε στις δράσεις που θα υλοποιήσει η “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” στο πλαίσιο του “ιδιαίτερου” φετινού εορτασμού λόγω των περιορισμών της COVID-19.

Ειδικότερα:

  • Ηλεκτρονική έκθεση: «Η ΤΕΧΝΗ ΥΜΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, Η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ» – Η έκθεση θα προβάλλεται κάθε μέρα από 10/4 έως 24/4/2021 τις βραδινές ώρες στον εξωτερικό χώρο του Ιστορικού Μουσείου
  • «ΝΤΑΠΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»: Υπαίθρια έκθεση graffiti του Γιώργου Παπαγεωργίου – Η έκθεση θα λειτουργεί στο εξωτερικό χώρο του Ιστορικού  Μουσείου από 17/4/2021 έως 9/5/2021
  • Περιοδική προβολή του ντοκιμαντέρ: «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ» κατά το διάστημα 10/4 έως 24/4/2021 από 12 τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.
  • Έκδοση του βιβλίου: «ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» (Το βιβλίο θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 22/4/2021)