Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα (00:56) η μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ.

Το σώμα ενέκρινε τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2021. Ενώ το ενδιαφέρον στη συζήτηση αυτού του θέματος προκάλεσε η ανακοίνωση από πλευράς του δημάρχου Μεσολογγίου ότι θα υπάρξει προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152, κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έγκριση του εναλλακτικού τεχνικού προγράμματος του δήμου.

Έτσι υπήρξε το παράδοξο να καλείται στο σώμα να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό υπό αίρεση – στην περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή – να υπάρξει επανέναρξη των διαδικασιών για ψήφιση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνολική λειτουργία του δήμου.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τα τέλη του Δεκέμβρη, όπως κα έχει συμβεί σε άλλους δήμους.

Μάλιστα στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μεσολογγίου εξαπέλυσε επίθεση κατά των στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καταλογίζοντας τους άγνοια και μεροληπτική αντιμετώπιση ζητημάτων του αντικειμένου τους.


Αποδόμηση των έωλων επιχειρημάτων για τις “αποστάσεις” από το εγχείρημα της ενεργειακής κοινότητας των 108MW

Στην συνεδρίαση όμως το θέμα που κυριάρχησε ήταν αυτό της ενεργειακής κοινότητας και των “αποστάσεων” που κρατά η δημοτική αρχή από το εγχείρημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου των 108MW στο Μεσολόγγι που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία των ΤΟΕΒ αλλά και των δήμων που θα συμμετάσχουν.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του δημάρχου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου: “Οι προθέσεις δεν είναι έργο” αναφερόμενος προφανώς στην ανακοίνωση του Σπήλιου Λιβανού για την παραχώρηση των 1.3000 στρεμμάτων.

Από την συζήτηση αποδομήθηκαν πλήρως και με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων όλα τα επιχειρήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες (επέκταση αεροδρομίου, Γεωπονικής, καλλιέργειες, επίδραση στο μικροκλίμα κλπ.) σχετικά με τον χώρο που θα αναπτυχθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Επιχειρήματα που από ότι φάνηκε εδράζονται σε παντελή άγνοια και για τον συγκεκριμένο  χώρο, καθώς όπως δηλώθηκε από τα 1.300 στρέμματα καλλιεργούνται μόνο τα 200… και τα υπόλοιπα “αξιοποιούνται” για την είσπραξη επιδοτήσεων μέσω “αγρανάπαυσης”. Αλλά και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Για το ζήτημα θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση κατά την οποία θα ζητηθεί λήψη απόφασης. Μια συνεδρίαση στην οποία από ότι φάνηκε σήμερα θα υπάρξει εισήγηση από πλευράς του συνδυασμού “ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ” για συμμετοχή του δήμου στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Και η οποία συνεδρίαση  θα γίνει καθώς δεν υπήρξε άρνηση εκ μέρους του επικεφαλής της παράταξης Παντελή Σκαρμούτσου σε σχετική πρόταση του πρώην δημάρχου, Νίκου Καραπάνου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. 


Σε τροχιά επαναδημοπράτησης η Μαρίνα Μεσολογγίου

Προ ημερήσιας διάταξης ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της Μαρίνας ανακοίνωσε ότι από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες ώστε η ανάδοχος εταιρεία να κηρυχθεί έκπτωτη και να γίνει επαναδημοπράτηση του έργου.

Έτσι είναι βέβαιο ότι για την επόμενη τριετία τουλάχιστον δεν θα λειτουργεί η Μαρίνα με την ελπίδα ότι η διάδοχη κατάσταση θα ολοκληρώσει επιτέλους το έργο .


Τις επόμενες ώρες θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο της συνεδρίασης για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.