«Δήμος Μεσολογγίου» δεν είναι μόνο το Μεσολόγγι…

Κάνοντας μια επίσκεψη σε οποιαδήποτε περιοχή του δήμου Μεσολογγίου αλλά και του γειτονικού μας της Ναυπακτίας ιδιαίτερα αυτές της μέρες των Χριστουγέννων είναι οφθαλμοφανές το πως αντιμετωπίζονται σε σχέση, με την έδρα των δήμων, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο δηλαδή.

Χωρίς να είμαστε υπερβολικοί, η αντιμετώπιση που τυγχάνει η περιφέρεια των δήμων είναι να «βγει η υποχρέωση»…

Δηλαδή δίνεται μεγάλη βαρύτητα να υπάρξει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις έδρες των δήμων και στις υπόλοιπες περιοχές «άντε να μπει ένα λαμπιόνι ή μια γιρλάντα» για το «θεαθήναι».

Κάτι παρόμοιο, όμως, ισχύει και για άλλα ζητήματα και έτσι δικαιολογημένα υπάρχουν γκρίνιες και κυρίως δημιουργούνται οι φυγόκεντρες συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «στεριώσει» σε Μεσολόγγι και Ναυπακτία δημοτική αρχή.

Κάνουμε την επισήμανση μήπως και… Μιας και παρεμβάσεις (εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμοί ρεμάτων και χειμάρρων, σηματοδότηση κλπ.)  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι οι μόνες “οφθαλμοφανείς” αυτή την περίοδο στα όρια των δήμων Μεσολογγίου και Ναυπακτίας. 

 


 

 

100.000€ το ετήσιο «κέρδος» της Κοινωφελούς Μεσολογγίου από τα ΚΔΑΠ!

Την εβδομάδα που μας πέρασαν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του δήμου Μεσολογγίου ΚΔΑΠ και «Βοήθεια στο Σπίτι» είδαν το «φως του χρήματος» καθώς ήταν απλήρωτοι πολλοί εξ αυτών από τον περασμένο Ιούλιο.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ειδικά για τα ΚΔΑΠ η χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση όχι απλώς καλύπτει το λειτουργικό κόστος αλλά αφήνει και σημαντικό πλεόνασμα στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της Κοινωφελούς για το 2020 το πλεόνασμα υπολογίζεται στις 100.000€!

Συνεπώς, είναι αδιανόητο να υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Κάτι όμως που συνέβαινε και συμβαίνει, λόγω του ότι, αυτό το πλεόνασμα από χρόνια αντί να χρησιμοποιείται για «μαξιλάρι» ασφαλείας διατίθενται για την κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων της Κοινωφελούς που συνήθως έχουν στόχευση, μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις.

Και από τον «κανόνα» αυτόν δεν αυτή «ξέφυγε» και η τωρινή δημοτική αρχή…

 


 

 

«Οι υπάλληλοι φταίνε…» το νέο αφήγημα της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου

«Εμείς θέλουμε, αλλά οι υπάλληλοι δεν μας βοηθούν» είναι το νέο αφήγημα που επεξεργάζεται η επικοινωνιακή ομάδα του δημάρχου Μεσολογγίου για να καλύψει δεδομένες καθυστερήσεις που καταγράφονται σε διάφορα ζητήματα του δήμου και κυρίως στον τομέα του σχεδιασμού και προγραμματισμού των έργων. Κι αυτό διότι τα προηγούμενα αφηγήματα για ευθύνες βουλευτών και περιφέρειας έπεσαν στο κενό, αφού άλλωστε ήταν κενά περιεχομένου… 

Για να έχει βάση το νέο αφήγημα, έχει ξεκινήσει ένα «άνευ προηγουμένου» μπαράζ μετακινήσεων υπαλλήλων από τμήμα σε τμήμα και από διεύθυνση σε διεύθυνση. Μετακινήσεις όμως που δημιουργούν συνθήκες απορρύθμισης της διοικητικής λειτουργίας του δήμου.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Γενικός Γραμματέας του δήμου έχει «κρατήσει» σαφείς αποστάσεις από την στρατηγική αυτή και το κενό της υλοποίησης του αφηγήματος έχει έρθει να καλύψει, δικηγόρος από την Πάτρα  – που έχει προσληφθεί ως ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Μεσολογγίου – ο οποίος έχει στήσει «βιομηχανία» γνωματεύσεων γι΄ αυτές τις μετακινήσεις.

Παράλληλα, με διαρροές και παραπολιτικά είτε σε ανώνυμους λογαριασμούς στο Facebook είτε στην εφημερίδα της επικοινωνιακής ομάδας παρουσιάζεται το αφήγημα με ταυτόχρονα σχόλια για όσους θεωρούνται “εχθροί” της δημοτικής αρχής.

Τώρα, γιατί βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιπεριφερειάρχες, μέσα ενημέρωσης, υπάλληλοι θεωρούνται “εχθροί” είναι κάτι, που μάλλον χρήζει, άλλου είδους διερεύνηση…. 

 


 

Με «δυο μέτρα δυο σταθμά» το Μεταναστευτικό στο Μεσολόγγι…

Έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να έχουν αποχωρήσει από το Θεοξένια οι λιγοστοί πλέον μετανάστες που έχουν απομείνει καθώς υλοποιείται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μετανάστευσης για κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας σε ξενοδοχεία.

Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στο ΘΕΟΞΕΝΙΑ διαμένουν γύρω στους 50 μετανάστες και ήδη έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 150.

Έτσι φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος που προκάλεσε έντονη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία η οποία, όμως, κατά την άποψη μας ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων στα δυο χρόνια που φιλοξενήθηκαν στην πόλη.

Την ίδια στιγμή όμως, μας προκαλεί εντύπωση, ότι όσοι φώναζαν για τους μετανάστες του ΘΕΟΞΕΝΙΑ σιωπούν «εκκωφαντικά» για την κατάσταση που επικρατεί στον κάμπο των Οινιαδών, όπου εκατοντάδες εργάτες γης με Ασιατική καταγωγή διαβιούν σε συνθήκες κάτι παραπάνω από τριτοκοσμικές και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι υγειονομικές αρχές έχουν κληθεί να περιθάλψουν μια σειρά περιστατικών με σπάνιες ασθένειες αλλά και με COVID-19. Φυσικά, ούτε λόγος για καταγραφή, όσων αυτή την περίοδο, εργάζονται ως εργάτες γης στην εκεί περιοχή…

Τώρα γιατί «δυο μέτρα δυο σταθμά»; Ίσως γιατί στις Οινιάδες οι εκλογική πελατεία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του ΘΕΟΞΕΝΙΑ ή του ΛΙΜΠΕΡΤΥ…

 


 

 

Η ομαλή λειτουργία του δήμου «θυσία» στο “εγώ και κανείς άλλος…”

Συνεχίζεται η απαξίωση των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου από τη δημοτική αρχή. Τελευταίο δείγμα «γραφής» η αυθαίρετη ενέργεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να μην εντάξει στην ημερήσια διάταξη της μεθαυριανής συνεδρίασης του σώματος, την πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε ο συνδυασμός «Δήμος για τα Παιδιά μας».

Μια ενέργεια που έχει τον χαρακτήρα του «Πραξικοπήματος» και που είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και κατά συνέπεια του Προϋπολογισμού.

Κάτι που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του δήμου.

Κι όλα αυτά για το φόβο μήπως και το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση Καραπάνου… λόγω του ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει μετά τις αποχωρήσεις από τον συνδυασμό του δημάρχου Μεσολογγίου…

Έτσι, στο «βωμό» της μικροπολιτικής και του «εγώ» θυσιάζεται η ομαλή λειτουργία του δήμου…

 


 

Ως επίλογο των σημερινών ΚΥΡΙΑΚΆΤΙΚΩΝ μοιραζόμαστε το όμορφα, πρόσφατα, φωταγωγημένο ΒΥΡΏΝΕΙΟ όπου τη νέα χρονιά θα λάβουν χώρα σειρά επετειακών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Καλή χρόνια σε όλους με ΥΓΕΊΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ και χαμόγελα!!!

 

Δημήτρης Μαλαβέτας