Μια πληθώρα άγνωστων πληροφοριών και στοιχείων από τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα και την παραμονή του στην Ελλάδα, αποκάλυψε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ιωάννη Χουντή ντε Φάμπρι, σύμβουλου της Βουλής των Λόρδων και της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα, στην εκδήλωση με τίτλο  «Η παρακαταθήκη του Λόρδου Βύρωνα: Το αποτύπωμα του κορυφαίου φιλέλληνα στην ιστορία και την τέχνη», που πραγματοποιήθηκε στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου χθες Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024.

Στο πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ του κ. Χουντή, συγγραφέα του βιβλίου «Ο Ρομαντισμός στην Εξουσία – Όψεις πολιτικής ιδεολογίας του Λόρδου Βύρωνα και η δράση του στην Ελληνική Επανάσταση» και της δημοσιογράφου κυρίας Φλέσσα, επιχειρήθηκε μια ανασύσταση της προσωπικότητας του μεγάλου ποιητή, πολιτικού και Φιλέλληνα αλλά και η καταγραφή της επιρροής που άσκησε η παρουσία του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, και ιδιαίτερα  ο πρόωρος θάνατός του.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, έλαβε χώρα στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης, στην αίθουσα της Πινακοθήκης, και αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας».

 

Παράλληλα, στον χώρο της Πινακοθήκης εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, αντικείμενα σχετιζόμενα με τον Λόρδο Βύρωνα, από την προσωπική συλλογή των συλλεκτών κ. Μάκη Ρούσαλη και κ. Νίκου Λύρου.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Γεωργία Φούντα, ενώ έδωσαν το παρών ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος δημοτών που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την συνομιλία.