Με συγκίνηση και θερμή ανταπόκριση παρουσιάστηκε το ιστορικό δρώμενο του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός», στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Έξοδο.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και θερμή ανταπόκριση από το κοινό παρουσιάστηκε στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου το ιστορικό δρώμενο «200 Χρόνια Μνήμης: Η Έξοδος του Μεσολογγίου μέσα από το πανηγύρι τ’ Άη Συμιού», συνεχίζοντας το ταξίδι της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής παράδοσης του Μεσολογγίου πέρα από τα όρια της Ιερής Πόλης.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή πολιτιστική δράση του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός», η οποία συνδέει τα συγκλονιστικά γεγονότα της Εξόδου του 1826 με το πανηγύρι τ’ Άη Συμιού, έναν από τους σημαντικότερους ζωντανούς θεσμούς της πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου.
Η παράσταση, για την οποία το Messolonghinews έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες παρουσιάσεις της, επιχειρεί να αναδείξει όχι μόνο την ιστορική διάσταση της Εξόδου, αλλά και το βαθύτερο ανθρώπινο περιεχόμενό της.
Μέσα από τις μορφές των αγωνιστών, των γυναικών και των παιδιών που βίωσαν την πολιορκία και τη θυσία, το κοινό μεταφέρεται διακόσια χρόνια πίσω, σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Η ιστορική μνήμη συναντά τη ζωντανή παράδοση
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η σύνδεση της Εξόδου με το πανηγύρι τ’ Άη Συμιού, καθώς πρόκειται για μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τη συλλογική συνείδηση των Μεσολογγιτών.
Το δρώμενο αξιοποιεί αυτή τη μοναδική σχέση ιστορίας και παράδοσης, μεταφέροντας στις νεότερες γενιές τα διαχρονικά μηνύματα της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοθυσίας.
Η παρουσίασή του στο Παλαιό Φάληρο αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία εξωστρέφειας για το Μεσολόγγι, αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά σε ένα ευρύτερο κοινό.
Οι παρουσίες και οι ευχαριστίες
Ο Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός» εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιώργο Πράπα, για την πρόσκληση και τη φιλοξενία που επέτρεψαν την παρουσίαση της δράσης στην πόλη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μεσολογγίτης πολιτευτής της ΕΛ.Α.Σ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, ενώ τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκπροσώπησε ο Ιωάννης Αλετράς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην παρουσία εκπροσώπου του Οίκου Παγώνη, ο οποίος επιμελήθηκε επετειακές γραβάτες και μαντήλια αφιερωμένα στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Μια δράση που προβάλλει το Μεσολόγγι
Η συνέχιση των παρουσιάσεων του ιστορικού δρώμενου επιβεβαιώνει τη δυνατότητα της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας να λειτουργεί ως φορέας ιστορικής μνήμης και ως μέσο προβολής του Μεσολογγίου σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα κατά το επετειακό έτος 2026, τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς αναδεικνύουν την ιστορία της Ιερής Πόλης μέσα από τη ζωντανή συμμετοχή των ανθρώπων που διατηρούν και μεταδίδουν τις παραδόσεις της.
Η δράση του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός» τελεί υπό την αιγίδα και λαμβάνει οικονομική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του προγράμματος «Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά», καθώς και από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Διακόσια χρόνια μετά την Έξοδο, το μήνυμα της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων εξακολουθεί να ταξιδεύει, υπενθυμίζοντας ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή όταν μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

