Πώς αλιεύεται η μπάφα στα ιβάρια του Μεσολογγίου;

Πώς γίνεται η επεξεργασία και η συντήρηση του αυγοτάταχου;

Πώς το τρώνε οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας και με ποιο ποτό το συνοδεύουν ιδανικά;

Στις παραπάνω ερωτήσεις απάντησε στον Μάνο Λειβαδάρο για το iefimerida.gr, ο Αριστείδης Μαντζουράτος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού “Η ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ”.

Πατήστε εδώ το εκτενές αφιέρωμα για το φημισμένο ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ  στην εισαγωγη του οποίου αναφέρεται:

 

Ο παράδεισος φαντάζομαι έχει δύο πράγματα: τα ηλιοβασιλέματα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και τη θεϊκή, πλούσια γεύση του αυγοτάραχου που παράγεται εκεί.

Κάθε τέτοια εποχή, από τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οι αυγωμένες μπάφες, όπως ονομάζονται οι θηλυκοί κέφαλοι, βγαίνουν στα ρηχά, στις όχθες της λιμνοθάλασσας για να γεννήσουν.

Εκεί υπάρχουν τα ιβάρια (ονομάζονται και βιβάρια και διδάρια), δηλαδή τα φυσικά «ιχθυοτροφεία», όπου τα ψάρια δεν ταΐζονται και οι ψαράδες τα αλιεύουν με απόχη σε νερό βάθους περίπου ογδόντα εκατοστών.