Στην ένταξη της ενεργειακή κοινότητας του δήμου Μεσολογγίου σε αυτή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προσανατολίζεται και επίσημα πλέον η δημοτική αρχή μιας και σήμερα σε συνάντηση των κ.κ. Λύρου και Φαρμάκη στην Πάτρα φαίνεται ότι αμβλύνθηκαν οι όποιες αμφιβολίες του πρώτου για το εγχείρημα. Εξέλιξη για την οποία σας είχαμε προϊδεάσει από προχθές (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).
Ζητούμενο πλέον είναι τι θα συμβεί με την ενεργειακή κοινότητα της ΔΕΥΑΜ αφού κατά την συνάντηση κατέστη σαφές ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτή της Περιφέρειας χωρίς να έχει προηγηθεί το ζήτημα των οφειλόμενων στους πάροχους (ΔΕΗ και Voltera).
Έτσι η αυριανή “διπλή” συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου αποκτά ένα εντελώς διαφορετικό ενδιαφέρον. Καθώς αναμένεται ομόφωνη σύμφωνη γνώμη για την συμμετοχή της ενεργειακής του δήμου σε αυτή της Περιφέρειας, κάτι που αποτελεί και πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Όμως αντιπαράθεση ίσως προκληθεί για το ζήτημα της ΔΕΥΑΜ αφού η περιοχή που προκρίνεται για εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις στο ακέραιο.
Για την σημερινή συνάντηση του δημάρχου Μεσολογγίου με τον Περιφερειάρχη στην Πάτρα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση τύπου από το δήμο Μεσολογγίου:
“Τα ζητήματα που άπτονται των ενεργειακών αναγκών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο.
Η εκτενής συζήτηση ξεκίνησε με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη σχετικά με τους σχεδιασμούς του Δήμου για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,86 MW με φορέα την ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, αλλά και το έτερο φωτοβολταϊκό με φορέα την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου η οποία έχει συσταθεί εδώ και αρκετό καιρό καθώς ήταν μια από τις πρώτες πανελλαδικά.
Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Φαρμάκης έδωσε στοιχεία για την Ενεργειακή Κοινότητα που σχεδιάζει η Περιφέρεια και συμφωνήθηκε να διερευνηθεί περαιτέρω η δυνατότητα συμμετοχής στο έργο αυτό και της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Μεσολογγίου.
Η συζήτηση περιστράφηκε ιδιαίτερα γύρω από τον σχεδιασμό της ΔΕΑΥΜ που είναι αυτό το καιρό σε πλήρη εξέλιξη ώστε να υποβληθεί φάκελος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και να εξασφαλιστεί κατά 100% η χρηματοδότηση. Ο κ. Φαρμάκης δήλωσε σύμφωνος με τον σχεδιασμό του Δήμου και την ευκαιρία αξιοποίησης πόρων από το «Τρίτσης» καθώς άλλωστε για διαδικαστικούς, αλλά και τεχνικούς λόγους η ένταξη της ΔΕΥΑΜ στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας δεν θεωρείται ενδεδειγμένη.
Τον Κώστα Λύρο συνόδευαν κατά την επίσκεψη στην Περιφέρεια οι Αντιδήμαρχοι Αντώνης Αλετράς και Νίκος Καραπάνος καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Γιώργος Λαγούδης.”