Σε μια κατάμεστη αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Οινιάδων στο Νεοχώρι πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τον θεσμό των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), με πρωτοβουλία και ουσιαστική συμβολή της Προέδρου της Κοινότητας Νεοχωρίου και εκπαιδευόμενης του Β’ Κύκλου του ΣΔΕ Μεσολογγίου, Κασσιανής Παπαδημητρίου.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κατοίκων της περιοχής και τη συμμετοχή εκπαιδευομένων, αποφοίτων, εκπαιδευτικών και στελεχών της διοίκησης του σχολείου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο και τις δυνατότητες που προσφέρει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας σε ενήλικες που επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Η Διευθύντρια του ΣΔΕ Μεσολογγίου, Αγγελική Γριβοπούλου, μαζί με τον Υποδιευθυντή κ. Αθανίτη, παρουσίασαν τον ρόλο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχουν, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεσμού που στηρίζει τη δια βίου μάθηση και την κοινωνική ένταξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ που έχει υλοποιήσει το σχολείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως τονίστηκε, μέσα από τις δράσεις αυτές περίπου 100 εκπαιδευόμενοι και 8 εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, αποκτώντας πολύτιμες κοινωνικές, ψηφιακές, γλωσσικές και επαγγελματικές δεξιότητες.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι εκπαιδευόμενοι Ανδρέας Μακρής και Μάνος Λαντζόπουλος, καθώς και οι απόφοιτες Στεφανία Ρήγα και Πηνελόπη Κατοχιανού. Με ιδιαίτερα συγκινητικές προσωπικές μαρτυρίες μίλησαν για τη σημασία της δια βίου μάθησης, το υποστηρικτικό περιβάλλον του σχολείου, τις αλλαγές που βίωσαν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΣΔΕ στην πορεία τους.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου, Κασσιανή Παπαδημητρίου, φρόντισε παράλληλα για τη φιλοξενία των συμμετεχόντων, προσφέροντας μπουφέ με αναψυκτικά και χειροποίητα γλυκά και αλμυρά εδέσματα, τα οποία ετοίμασαν κάτοικοι της περιοχής, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα θερμής και φιλόξενης ατμόσφαιρας.

Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μεσολογγίου ήταν ιδιαίτερα έντονο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν αρκετές νέες εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά.

Η διοίκηση και οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Μεσολογγίου εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Κοινότητας Νεοχωρίου Κασσιανή Παπαδημητρίου για την πρωτοβουλία, την άψογη διοργάνωση και τη συνολική υποστήριξη της δράσης, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην προβολή του θεσμού και στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δια βίου μάθηση.