Μια εκδήλωση ιδιαίτερου συμβολισμού στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας, με τον Μουσικό Όμιλο «Ιωσήφ Ρωγών», τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου

Το μήνυμα της Ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων περνά τα σύνορα και ταξιδεύει στην καρδιά της Ιταλίας. Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026, το Μεσολόγγι θα βρεθεί στη Ρώμη, σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ιστορικό και συμβολικό βάρος, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Έξοδο και στον Ιταλικό Φιλελληνισμό.

Ο Μουσικός Όμιλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» μεταφέρει στην ιταλική πρωτεύουσα τη μουσική, την ιστορική μνήμη και, κυρίως, το διαχρονικό μήνυμα ελευθερίας που εξέπεμψε το Μεσολόγγι το 1826.

«200 Years Messolonghi and Italian Philhellenism»

Η εκδήλωση, με τίτλο «200 Years Messolonghi and Italian Philhellenism», θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς της Ρώμης.

Διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου, τον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου και τον Μουσικό Όμιλο Ι.Π. Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών».

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βατικανό, της Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας, της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μουσική και λόγος για το Μεσολόγγι και τον Φιλελληνισμό

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών», υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μανωλάτου, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ελληνικά και ιταλικά μουσικά έργα.

Στην εκδήλωση συμμετέχει ο καταξιωμένος ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης, ενώ ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα θα έχει ο λόγος, με πρωτότυπα κείμενα της Ελένης Πλακίδα.

Τα κείμενα θα αποδώσουν η σπουδαία στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και ο δημοσιογράφος Θοδωρής Ανδρεάδης, συνδέοντας μέσα από την αφήγηση την ιστορία της Ιερής Πόλης με το ισχυρό φιλελληνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στην Ιταλία την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Μεσολόγγι «βγαίνει» ξανά έξω από τα τείχη του

Η παρουσία στη Ρώμη αποκτά ξεχωριστή σημασία κατά το επετειακό 2026, καθώς η συμπλήρωση δύο αιώνων από την Έξοδο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε το Μεσολόγγι να απευθυνθεί σε ένα διεθνές ακροατήριο.

Άλλωστε, η θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων δεν αποτέλεσε μόνο κορυφαία στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης. Συγκλόνισε την Ευρώπη, ενίσχυσε αποφασιστικά το φιλελληνικό κίνημα και μετέτρεψε το Μεσολόγγι σε ένα παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που φιλοδοξεί να μεταφέρει η εκδήλωση της Ρώμης: το Μεσολόγγι να βγει ξανά έξω από τα τείχη του.

Να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Εξόδου και, ταυτόχρονα, να επανασυστηθεί ως μια σύγχρονη Ιερή Πόλη, που αξιοποιεί τη βαριά ιστορική κληρονομιά της όχι μόνο για να θυμάται το παρελθόν, αλλά και για να οικοδομεί τη διεθνή παρουσία της στο μέλλον.

Η Ρώμη αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό σε αυτή την προσπάθεια και μια ευκαιρία ώστε, 200 χρόνια μετά, το μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων να ακουστεί και πάλι δυνατά στην Ευρώπη.