Στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο είναι αφιερωμένος ο φετινός κύκλος – Η μετάνοια και η ταπείνωση στο επίκεντρο της πρώτης ομιλίας.

Με την Ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 τα Εσπερινά Κηρύγματα του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, παρουσία κληρικών και πιστών.
Ο φετινός κύκλος των Εσπερινών Κηρυγμάτων είναι αφιερωμένος στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, το οποίο ο Μητροπολίτης θα προσεγγίσει ερμηνευτικά και θεολογικά, αναδεικνύοντας τα διαχρονικά πνευματικά μηνύματά του και τη σημασία τους για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και το κήρυγμά του
Κατά την πρώτη συνάντηση στο Μεσολόγγι, συνεχίζοντας την ερμηνεία του Ευαγγελίου που είχε αρχίσει την προηγούμενη Κυριακή στο Αγρίνιο, ο κ. Δαμασκηνός ανέπτυξε το θέμα «Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και το κήρυγμά του», με αναφορά στους οκτώ πρώτους στίχους του πρώτου κεφαλαίου του κατά Μάρκον Ευαγγελίου.
Αρχικά στάθηκε στην εισαγωγική φράση «Ἀρχὴ τοῦ εὐαγγελίου Ἰησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ τοῦ Θεοῦ», εξηγώντας ότι το Ευαγγέλιο δεν αποτελεί απλώς μια ιστορική αφήγηση ή ένα σύνολο ηθικών διδασκαλιών, αλλά το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας του ανθρώπου μέσα από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μορφή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, προετοιμάζοντας με το κήρυγμά του τον λαό για την έλευση του Μεσσία.
Η μετάνοια ως ουσιαστική αλλαγή ζωής
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της ερήμου, όπου έζησε και κήρυξε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Όπως αναδείχθηκε στην ομιλία, η έρημος δεν αποτελεί μόνο έναν γεωγραφικό τόπο, αλλά και σύμβολο πνευματικής προετοιμασίας, περισυλλογής και συνάντησης με τον Θεό.
Μέσα από την προτροπή «Ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους αὐτοῦ», ο Τίμιος Πρόδρομος καλεί κάθε άνθρωπο να προετοιμάσει την καρδιά του για την παρουσία του Χριστού.

Κεντρικό σημείο του κηρύγματος αποτέλεσε η έννοια της μετάνοιας, η οποία, όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης, δεν περιορίζεται σε μια εξωτερική θρησκευτική πράξη ή σε μια πρόσκαιρη συναισθηματική κατάσταση.
Αντίθετα, συνιστά ουσιαστική αλλαγή του τρόπου σκέψης και ζωής, μια πορεία επιστροφής από τον εγωκεντρισμό στην αγάπη και από την απομάκρυνση στην κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
Το παράδειγμα της ταπείνωσης του Τιμίου Προδρόμου
Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε επίσης στη βαθιά ταπείνωση του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο οποίος, παρά τη μεγάλη απήχηση του κηρύγματός του, δεν επιδίωξε την προσωπική του προβολή, αλλά κατεύθυνε διαρκώς τους ανθρώπους προς τον Χριστό.
Χαρακτηριστική είναι η ευαγγελική φράση: «Ἔρχεται ὁ ἰσχυρότερός μου ὀπίσω μου, οὗ οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς κύψας λῦσαι τὸν ἱμάντα τῶν ὑποδημάτων αὐτοῦ».
Μέσα από αυτή την αναφορά αναδείχθηκε το πραγματικό περιεχόμενο της αποστολής του Προδρόμου, που ήταν η προετοιμασία των ανθρώπων για τη συνάντηση με τον Χριστό.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το βάπτισμα του Ιωάννη με νερό αποτελούσε προετοιμασία για το βάπτισμα του Χριστού «ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα της πνευματικής αναγέννησης.
Η πρώτη αυτή ομιλία ανέδειξε τη σημασία της ειλικρινούς μετάνοιας, της ταπείνωσης και της διαρκούς πνευματικής προετοιμασίας, ως βασικών στοιχείων της χριστιανικής ζωής.
Συνεχίζονται τα κηρύγματα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο
Τα Εσπερινά Κηρύγματα του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους, εναλλάξ στο Αγρίνιο και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Μέσα από τη σταδιακή ερμηνεία του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον λόγο του Θεού και να αντλήσουν πνευματικά μηνύματα για την καθημερινή τους ζωή.




