Φωτό: Διονύσης Τζωρτζόπουλος


Με τον ΧΥΤΑ τη γίνεται;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η χθεσινή και στην περιοχή του Μεσολογγίου τα μηνύματα δικαιολογημένα επικεντρώθηκαν στο ζήτημα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο ανάπτυξης αιολικού πάρκου στον Αράκυνθο. Ένα ενδεχόμενο που είχαμε «πρώτοι», ως Messolonghinews, αναδείξει.

Όμως επειδή η υπόθεση «προστασία του περιβάλλοντος» δεν είναι μονοδιάστατη μας προκάλεσε εντύπωση ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε ένα άλλο ανοιχτό περιβαλλοντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Το ζήτημα δεν είναι άλλο από αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών, ο ΧΥΤΑ δηλαδή.  Ένα πρόβλημα που έχουμε επισημάνει από τις αρχές του χρόνου και για το οποίο δεν φαίνεται ότι έχουν αναληφθεί δραστικές πρωτοβουλίες για την επίλυσή του.

Κάνουμε την επισήμανση, διότι για να υπάρξει πραγματική προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται διαρκής προσπάθεια, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με παράλληλη επιδίωξη ανάληψης πολυεπίπεδων πρωτοβουλιών.

Υ.Γ. Θεωρούμε τουλάχιστον “αστείες” επισημάνσεις και αντιρρήσεις  που διατυπώθηκαν για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Polder, όταν στην ίδια περιοχή γίνεται εδώ και χρόνια χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που τα υπολείμματά τους καταλήγουν στη λιμνοθάλασσα…

 


 

Κλειστή η Πινακοθήκη…

Αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί σε επισκέπτες της πόλης του Μεσολογγίου το γεγονός ότι η Πινακοθήκη του δήμου είναι κλειστή και έτσι δεν μπορούν να ξεναγηθούν στους χώρους της.

Μια πινακοθήκη που όλο το προηγούμενο διάστημα έτυχε μεγάλης πανελλαδικής προβολής σε σειρά επετειακών αφιερωμάτων σε όλα τα μεγάλα κανάλια.

Και η Πινακοθήκη είναι κλειστή διότι ακόμη δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης του επί σειρά ετών υπεύθυνου λειτουργίας της, Δημήτρη Παρασκευά που συνταξιοδοτήθηκε εδώ και λίγους μήνες.

Έτσι ενώ από πλευράς δημοτικής αρχής «διατυμπανίζεται» η εξωστρέφεια ως προτεραιότητα από την άλλη διαπιστώνεται μια αναποτελεσματικότητα στην όποια κεφαλαιοποίηση αυτής της «εξωστρέφειας»…

Αλήθεια με κλειστά μουσεία είναι δυνατόν να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα;

 


 

 

Περί ανάδειξης περιοχής ιστορικής Πύλης…

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, ένα από τα μεγάλα «έργα» που έχει ανακοινώσει η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου, ότι φιλοδοξεί να δρομολογήσει είναι η ενοποίηση και ανάδειξη της περιοχής πέριξ της ιστορικής Πύλης.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα έγινε και η παρουσίαση των «πρώτων βημάτων» που σε καμιά όμως περίπτωση τα «βήματα» αυτά δεν συνιστούν «δρομολόγηση».

Κι αυτό διότι αυτό που έγινε και παρουσιάστηκε ήταν η αποτύπωση του περιοχής έτσι ώστε να γίνει η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει και χωρίς την ανάθεση στο μελετητικό γραφείο αλλά από τις υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων που στο παρελθόν έχει κάνει την ίδια αποτύπωση. Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Η ουσία, όμως, του θέματος συνίσταται στο αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Δηλαδή, εάν θα ζητηθεί να σχεδιαστούν, εκπονηθούν και κατατεθούν  προτάσεις για το πως θα λειτουργεί η περιοχή.

Πχ.: Θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων; Θα υπάρξει μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ; Πως θα «κουμπώσει» η ανάπλαση με το έργο της ανακατασκευής της οδού Ναυπάκτου;

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει ταυτόχρονα, να ξεκινήσει και μια διαδικασία για την εκπόνηση και κυκλοφοριακής μελέτης.

Εάν στα παραπάνω προστεθούν και τα «ιδιοκτησιακά» ζητήματα, που υπάρχουν στην περιοχή τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για ακόμη μια φορά στο Μεσολόγγι οδηγούμαστε σε «ανάλωση» δυνάμεων, για ανέφικτους στόχους…

 


 

 

Γιατί δεν υπήρξε συνεργασία για το καταστατικό της ενεργειακής;

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η τοποθέτηση του ειδικού συμβούλου του δημάρχου Μεσολογγίου, Αχιλλέα Παπουτσάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα της συμμετοχής του δήμου στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παρακολουθώντας την τοποθέτηση διαπιστώσαμε ότι οι παρατηρήσεις που διατύπωσε και έθεσε στην κρίση του σώματος ο κ. Παπουτσάκης σχετικά με το υπό έγκριση σχέδιο καταστατικού της Ενεργειακής Κοινότητας δεν είχαν ουσιαστικό χαρακτήρα αλλά μικροπολιτικό.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπουτσάκης με στόμφο και έμφαση προσπάθησε να «πείσει» το σώμα ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο καταστατικού υπονομεύονται τα συμφέροντα του δήμου «στεκόμενος» σε κάποιες λανθασμένες διατυπώσεις, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Και τα ερωτηματικά προκύπτουν για το εάν ότι στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την συζήτηση του θέματος υπήρξε επικοινωνία το ιδίου, ως νομικού συμβούλου του δημάρχου Μεσολογγίου, με το αρμόδιο νομικό τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έκανε την σύνταξη του καταστατικού.

Κι αυτό διότι όπως αποδείχθηκε κατά την συζήτηση εάν είχε γίνει επικοινωνία, θα είχαν αμβλυνθεί οι όποιες αμφιβολίες.

Όμως επικοινωνία, μάλλον,  δεν έγινε και το βασανιστικό ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιον λόγο δεν έγινε;