Φωτό: Symeon C. Constantinopoulos


Η ενεργειακή κοινότητα «καταλύτης» για αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας στο δήμο Μεσολογγίου

Παρακολουθώντας τις διαδικασίες και το δημόσιο διάλογο για την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που σχεδιάζεται να γίνει στο Μεσολόγγι διαπιστώνουμε ότι συγκροτείται ένα ισχυρό μέτωπο υποστήριξης του εγχειρήματος.

Ένα μέτωπο το οποίο προτάσσει  τη βούληση για υλοποίηση του εγχειρήματος και θέτει σε δεύτερη μοίρα πολιτικές και μικροπολιτικές διαφορές, αλλά και ακραίες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

Ένα μέτωπο που δυστυχώς τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα «ζιζάνια» του λαϊκισμού που εντέχνως καλλιεργούν στην τοπική κοινή γνώμη, με διάδοση έωλων επιχειρημάτων, οι «γνωστοί άγνωστοι» πάγιοι εκφραστές της οπισθοδρόμησης, όταν δεν ικανοποιούνται τα «θέλω» και τα «εγώ» τους.

Μακάρι αυτό το μέτωπο που συγκροτείται να δρομολογήσει εξελίξεις και για άλλα ανοιχτά ζητήματα της περιοχής, θέτοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας παθογένειες και νοοτροπίες που έχουν αφήσει «ουραγό» την περιοχή…


 

Γνώριζε τα πάντα ο δήμαρχος Μεσολογγίου για τις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας!!!

Ψευδής είναι ο ισχυρισμός του δημάρχου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου ότι δεν είχε τύχει ενημέρωσης για τις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη δυνατότητα συμμετοχής του δήμου και της ΔΕΥΑΜ σε αυτή.

Κι αυτό διότι ο ίδιος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2020 στην οποία είχε παρουσιαστεί το πρότζεκτ και μάλιστα είχε θέσει σε αυτή σειρά ερωτημάτων και παρατηρήσεων .

Δηλαδή ο δήμαρχος Μεσολογγίου γνώριζε τις προθέσεις και κυρίως τον οδικό χάρτη του σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εδώ και οχτώ μήνες. Μιας και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη δόθηκαν οδηγίες στους ενδιαφερόμενους (δημάρχους, προέδρους ΤΟΕΒ, κλπ.) για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή.

Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο ο δήμαρχος Μεσολογγίου δεν προέβη σε ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, επιλέγοντας μόνος του και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, την χάραξη αυτόνομης πορείας για το συγκεκριμένο ζήτημα με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα;

 


 

 

Ερωτήματα που χρήζουν τεκμηριωμένης απάντησης για την ενεργειακή κοινότητα…

Από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ζήτημα της Ενεργειακής Κοινότητας και τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου ο δήμαρχος Μεσολογγίου ανέφερε ότι «Η Περιφέρεια είχε ως εναλλακτική περιοχή για την ενεργειακή κοινότητα έκταση στην Ηλεία». Εύλογα λοιπόν προκύπτει ότι το συμπέρασμα ότι είχε γνώση της πορείας των διαδικασιών, αλλά και μια σειρά ερωτημάτων:

  • «Από που είχε την πληροφορία ο Δήμαρχος ότι το έργο θα κατασκευαστεί στην Ηλεία
  • «Στην Ηλεία δεν τον ενοχλούσε να γίνει το έργο;» Δηλαδή η όποια περιβαλλοντική ανησυχία εξαντλείται μόνο στο Μεσολόγγι;
  • «Δεν τον ενοχλούσε ότι ένα τόσο μεγάλο έργο θα κατασκευαζόταν σε άλλο δήμο, με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό στην οικονομική ανάπτυξη του δήμου Μεσολογγίου (θέσεις εργασίας κλπ.);»

Επιπρόσθετα ενδιαφέρον θα έχει η δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τα χρήματα που θα κληθεί να διαθέσει ο δήμος Μεσολογγίου για την υλοποίηση της ενεργειακής κοινότητας, ανά περίπτωση.

Δηλαδή ποιο θα είναι το κόστος συμμετοχής για το δήμο στο έργο της  περιφέρειας; Και ποιο εάν προχωρήσει αυτόνομα;

Όπως επίσης ποιο θα είναι το κόστος των μελετών του έργου για το δήμο και τα νομικά του πρόσωπα και  το κόστος αδειοδότησης του έργου ανά περίπτωση; (δηλαδή αυτόνομα ή με την περιφέρεια)

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι κομβικής σημασίας για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το ρόλο όλων στην υπόθεση ενεργειακή κοινότητα Μεσολογγίου.

 


 

Αντισταθμιστικά για ποιο λόγο;

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου στην συζήτηση για την ενεργειακή κοινότητα ακούστηκε μεταξύ άλλων ότι ο δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει αντισταθμιστικά για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου των 108MW.

Πρόταση «πιασιάρικη» για τους πολλούς που δεν γνωρίζουν τις παραμέτρους της επένδυσης, αλλά που για όσους γνωρίζουν είναι απαράδεκτη, “κινούμενη” στα όρια του απόλυτου παραλογισμού.

Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου θα γίνει, σε μια περιοχή που πληροί στο ακέραιο τις προϋποθέσεις του νόμου. Η έκταση που θα γίνει η εγκατάσταση και ειδικότερα τα 1.100 από τα 1.300 στρέμματα εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιείται για καλλιέργειες λόγω του ότι το έδαφος είναι ακατάλληλο και παρά τις όποιες προσπάθειες εδώ και δεκαετίες δεν έχει καταστεί γόνιμο.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι η μη γεωργική εκμετάλλευση στην συγκεκριμένη έκταση συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης της λιμνοθάλασσας με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κλπ.  

Όμως, αυτή την «πρεμούρα» για τα αντισταθμιστικά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να την διατυπώνουν για μια σειρά ιδιωτικών φωτοβολταϊκών πάρκων που έχουν εγκατασταθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην χωρική περιφέρεια του δήμου Μεσολογγίου. Γιατί άραγε;

Το αντιστάθμισμα της οικονομικής εξυγίανσης των ΤΟΕΒ που θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση και λειτουργία της ενεργειακής κοινότητας γιατί «προσπερνιέται»; Αντιστάθμισμα που έχει άμεσο θετικό αποτύπωμα σε χιλιάδες παραγωγούς του δήμου Μεσολογγίου;

Να τονιστεί ότι με τη δημιουργία του πάρκου θα υπάρξουν προϋποθέσεις και για “τακτοποίηση” των λιγοστών αγροτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Και είναι απόλυτα κατανοητό τι εννοούμε…

Τέλος, για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα πλην της έκτασης ποιος άλλος φυσικός πόρος θα διατεθεί από την περιοχή του Μεσολογγίου για το φωτοβολταϊκό πάρκο; Κανένας νομίζουμε…

Εκτός και εάν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ποιοτικότερη και άρα πιο ακριβή στο Μεσολόγγι, από άλλες περιοχές…

Υ.Γ.1: Το ότι αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Πράσινη Ενέργεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και το ότι γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει «ευλογία». Το γιατί αυτονόητο…

Υ.Γ.2: Ο ισχυρισμός περί γης υψηλής παραγωγικότητας για την συγκεκριμένη έκταση είναι αστείος. Όμως γιατί δεν έχει υπάρξει αντίδραση για την εγκατάσταση ανάλογων πάρκων και σε άλλες εκτάσεις του δήμου Μεσολογγίου που είναι χαρακτηρισμένες ως «γη υψηλής παραγωγικότητας»; Και μάλιστα εμπορικών; Γιατί άραγε;


 

 

Μελέτες, κτήμα Πετούνη κλπ..

Πολύς λόγος έγινες από πλευράς δημοτικής αρχής ότι η καθυστέρηση στην προώθηση της Ενεργειακής Κοινότητας Μεσολογγίου οφείλεται στην «κακή» Αποκεντρωμένη που δεν επέτρεψε την εγκατάσταση αυτής στο κτήμα Πετούνη.

Ακόμη ένας ψευδής ισχυρισμός… Μια και η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας ακολουθήθηκε μια εντελώς διαφορετική διαδικαστική προσέγγιση από αυτή που είχε προταθεί στη δημοτική αρχή.

Έτσι πλέον η δημοτική αρχή αρκετούς μήνες μετά την έναρξη των διαδικασιών να βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου εάν ακόμη επιδιώκει αυτόνομη Ενεργειακή Κοινότητα Μεσολογγίου πλην όσων άλλων λαθών στο εγχείρημα που έχει επισημάνει ο επικεφαλής της «ΣΥΜΜΑΧΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ», Παντελής Σκαρμούτσος. (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).

Έωλος όμως είναι και ο ισχυρισμός για τις μελέτες που πρέπει να προσκομίσει στο δημοτικό συμβούλιο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μιας και οι «πόρτες» της είναι ανοιχτές σε όλους για ενημέρωση σε αυτά τα ζητήματα και κάλλιστα θα μπορούσε η δημοτική αρχή να έχει ζητήσει σχετική ενημέρωση κάτι που δεν έχει πράξει.

Τέλος η Ενεργειακή Κοινότητα Μεσολογγίου έχει προβεί σε εκπόνηση μελετών;


 

Η “Ενεργειακή κοινότητα ΔΕΥΑΜ” νέα εστία αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο 

Αργά το βράδυ του Σαββάτου κοινοποιήθηκε πρόσκληση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου για αύριο Δευτέρα 8/3 με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης της Κοιν. Κατοχής στη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, για την εγκατάσταση Φ/Β πάρκου» με εισηγητή τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο.

Μια πρώτη ανάγνωση της κίνησης αυτής από πλευράς δημοτικής αρχής είναι, ότι επιλέγει το δρόμο της αυτόνομης πορείας δήμου και ΔΕΥΑΜ στο ζήτημα της ενεργειακής κοινότητας.

Ταυτόχρονα όμως, η δημοτική αρχή φαίνεται να επιλέγει και την μετωπική σύγκρουση με την συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς είναι σε εξέλιξη συλλογή υπογραφών από την αντιπολίτευση για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα συζήτησης: «Τη λήψη απόφασης για συμμετοχή του δήμου Μεσολογγίου και της ΔΕΥΑΜ στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).

Προφανώς για τη δημοτική αρχή το «πάθημα δεν έγινε μάθημα»… συνεχίζοντας να κινείται στην  τροχιά που οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και απομόνωση με θύμα όμως τα συμφέροντα της πόλης.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι δεν έχει διαψευστεί ο ισχυρισμός του Παντελή Σκαρμούτσου ότι στην περιοχή της Κατοχής δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση άλλου φωτοβολταϊκού πάρκου διότι στην εκεί περιοχή το δίκτυο είναι κορεσμένο είτε από υφιστάμενα είτε από αδειοδοτημένα που πρόκειται να γίνουν.  (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ)

Αλλά ακόμη και εάν ξεπεραστεί αυτό το κομβικής σημασίας ζήτημα πως θα χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα;

Κυρίως όμως ποια θα είναι η αντίδραση της δημοτικής αρχής στο ενδεχόμενο το δημοτικό συμβούλιο να ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του δήμου και της ΔΕΥΑΜ στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας; 

 


 

 

Η Τουρλίδα ανακτά την αίγλη της

Μετά από 25 και πλέον χρόνια από πλευράς δήμου Μεσολογγίου ξεκίνησαν έργα για την αποκατάσταση των φθαρμένων «τσιμέντων» στην Τουρλίδα. Ένα σημείο που για χιλιάδες κατοίκους της πόλης αποτελεί σημείο αναφοράς ή και αναμνήσεων, καθώς λίγο πολύ πολλοί είναι αυτοί που εκεί έμαθαν μπάνιο αλλά κυρίως διότι ήταν και παραμένει ένα δημοφιλές σημείο για τα καλοκαιρινά μπάνια.

Επιπρόσθετα χαιρόμαστε επιπρόσθετα για το γεγονός ότι ο δήμος «πατά πάλι πόδι» στο συγκεκριμένο σημείο για ευνόητους λόγους. Τώρα το ότι επιχαίρουν για την εξέλιξη αυτή  κάποιοι στο «ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ» που παλαιότερα έκαναν τα πάντα για το αντίθετο κυριολεκτικά μας ξεπερνά…

Όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος η αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Περσεφόνη Μελαχρή  έγκαιρα όπως και πέρυσι θα προβεί στην εγκατάσταση του εξοπλισμού στην πλαζ καθότι αυτός δεν έγινε “φτερό στον άνεμο” όπως γινόταν παλαιότερα…

Τέλος το συγκεκριμένο έργο είχε «τρέξει» ο Σπύρος Διαμαντόπουλος στο σύντομο διάστημα που εκτέλεσε καθήκοντα αντιδημάρχου έργων πέρυσι.

 


 

 

Με τον “Βιολογικό” του Αιτωλικού τι; 

Από πλευράς δήμου Μεσολογγίου πρέπει να εξηγηθεί το γεγονός του ότι από το πλέγμα των έργων που ανακοινώθηκαν για την λιμνοθάλασσα απουσιάζει η λύση για τον Βιολογικό του Αιτωλικού.

Για το συγκεκριμένο έργο από πλευράς της αρμόδια διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών υπήρξαν συνεχείς οχλήσεις προς τη ΔΕΥΑΜ και τη δημοτική αρχή. Μάλιστα σύμφωνα με τα παραπάνω έγγραφα καταγραφόταν μεγάλη καθυστέρηση στις απαντήσεις από πλευράς δήμου.

Τελικά μήπως αυτές οι μη απαντήσεις αποτελούν τη συμβολή του δήμου Μεσολογγίου στην προώθηση των έργων;

 


Τα tweets του Messolonghinews

 

 

Κι αυτό διότι τα ερωτήματα που θέτει αφορούν εμπορικά φωτοβολταϊκά πάρκα ενώ αυτό που σχεδιάζεται είναι κοινωνικής ωφέλειας και ως εκ τούτου διέπεται από διαφορετικό καθεστώς.

Τα ίδια ερωτήματα μετέφερε με τη μορφή επερώτησης στο περιφερειακό συμβούλιο και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μπαλαμπάνης. Ερωτήματα όμως και παρατηρήσεις που “ακουμπούν” και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ… 


  • «Από το 2011 ο δήμος Μεσολογγίου έχει περιουσιολόγιο το οποίο έχει συνταχθεί κατά την συνένωση λόγω Καλλικράτη των δήμων, Μεσολογγίου, Οινιαδών και Αιτωλικού» υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος και τότε αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Νούλας σχολιάζοντας αναφορά του δημάρχου Κ. Λύρου περί μη ύπαρξης.

  • Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου Κώστας Καραδήμας με παρέμβασή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ενεργειακή κοινότητα χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το φωτοβολταϊκό των 108MW στο Μεσολόγγι. Μάλιστα ο κ. Καραδήμας τόνισε ότι η υλοποίησή της θα αποτελέσει «σωτηρία» για του ΤΟΕΒ και τα χιλιάδες μέλη τους.

 

 


  • Με «Μεσολόγγι» είναι η επετειακή διαδικτυακή έκθεση που προανήγγειλε το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος (IFG) με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 τιτλοφορείται «Για την Ελλάδα από αγάπη!». Μια φράση πραγματικά εγκάρδια, μια δήλωση στοργής. (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ)