Φωτό: Διονύσης Τζωρτζόπουλος


Ωρολογιακή βόμβα η “Διαχείριση σκουπιδιών” για τον δήμο Μεσολογγίου

Πολλά είναι τα ζητήματα που το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου με ορισμένα από αυτά να άπτονται σε υπερθετικό βαθμό της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα το κορυφαίο ίσως ζήτημα που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα είναι αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας στο δήμο έχει φθάσει έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου, η οποία κυριολεκτικά αποτελεί «κόλαφο». Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα την τελευταία δεκαετία δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Έτσι και με βάση τα όσα δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι πολύ πιθανό σε σύντομο χρονικό διάστημα να μην μπορεί να γίνει αποκομιδή σκουπιδιών και σε όλο το εύρος του δήμου να δούμε εικόνες ανάλογες με αυτές που βλέπαμε πρόσφατα σε Αίγιο, Πύργο κ.α.

Ζητούμενο, λοιπόν, είναι να υπάρξει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην κατεύθυνση της κείμενης νομοθεσίας ώστε ο ΧΥΤΑ να καταστεί και πάλι λειτουργικός.

Άλλωστε εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει υπάρξει γενναία αύξηση των δημοτικών τελών που τότε «δικαιολογήθηκε» για την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.


 

Τι γίνεται με την υδροδότηση του Αιτωλικού;

Ένα άλλο ζήτημα και αυτό μείζονος σημασίας είναι η υδροδότηση του Αιτωλικού και κυρίως η καταβολή από τους πελάτες της ΔΕΥΑΜ των τελών ύδρευσης. Ζήτημα για το οποίο έχουν λεχθεί πολλά, ενώ από πλευράς αιρετών και αυτό το ζήτημα μέχρι τώρα έχει αντιμετωπιστεί με όρους μικροπολιτικής.

Με δεδομένο ότι για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού διατέθηκαν εκατομμύρια ευρώ και με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δειγματοληψιών  τελικά το νερό είναι κατάλληλο για πόση δημιουργείται ερωτηματικό εάν τελικά η ΔΕΥΑΜ «εισπράττει» από το Αιτωλικό.

Κι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές… μιας και τα ποσοστά είσπραξης ανά παροχή είναι για τη δημοτική ενότητα Μεσολογγίου στο 80%, των Οινιαδών στο 60% και του Αιτωλικού στο 35%, περίπου.

 


 

Στο «κλειστό» του Αγρινίου η πρώτη νίκη του «Τρικούπη» στη Basket League

Ιστορική μέρα για τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας, η χθεσινή καθώς η ομάδα μπάσκετ του Χαρίλαου Τρικούπη, –  η «Μεσολόγγι BAXI» όπως θα λέγεται λόγω χορηγικής συμφωνίας – έδωσε τον πρώτο της αγώνα για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το πρωτάθλημα της Basket League, επικρατώντας με 73-70 και κυρίως αφήνοντας υποσχέσεις για μια αξιοπρεπή παρουσία στη συνέχεια.

Αντιμετώπισε ως γηπεδούχος τον ΑΡΗ Θεσσαλονίκης, όχι όμως στο Μεσολόγγι αλλά στο Αγρίνιο, λόγω των γνωστών ζητημάτων με το κλειστό του ΔΑΚ Μεσολογγίου…

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πόσο «άνετα» αισθάνθηκαν  τα μέλη της δημοτικής αρχής βλέποντας την ομάδα της πόλης να αγωνίζεται σε άλλο γήπεδο και κυρίως δεν γνωρίζουμε σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες για τις απαραίτητες εργασίες στο κλειστό του ΔΑΚ Μεσολογγίου ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες της Basket League.

Ο Οκτώβρης τελειώνει και μάλλον οι ανακοινώσεις για ολοκλήρωση των εργασιών στα τέλη του χρόνου αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός…


 

 

Αντιπερισπασμός στην αδράνεια …με ενεργοποίηση τοπικιστικών ανακλαστικών και …«επιθέσεις» σε βουλευτές

Με τοπικιστικού χαρακτήρα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, αλλά και με «επιθέσεις» σε βουλευτές μέσω δημοσιευμάτων γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για την κάλυψη της αδράνειας του δήμου Μεσολογγίου στην εκπόνηση μελετών για διάφορα έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν για χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πχ. «προβάλλεται» «ότι στο Αγρίνιο χρηματοδοτείται από τον Φαρμάκη το «τάδε» έργο, ενώ στο Μεσολόγγι τίποτε…»

Κάτι που ο μέσος αναγνώστης, όταν δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και κυρίως όταν δεν γνωρίζει διαδικασίες που απαιτούνται  για την υλοποίηση ενός έργου, το εκλαμβάνει ως μεροληπτική στάση σε βάρος της περιοχής του Μεσολογγίου.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι από πλευράς δήμου Μεσολογγίου, ελάχιστοι έως μηδενικοί είναι οι  ολοκληρωμένοι φάκελοι ( με μελέτες κλπ.)  για κάποιο αντίστοιχο ή παρόμοιο έργο με αυτά που εγκρίθηκαν για το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα ή το Θέρμο ή αλλού.

Και κάπως έτσι «η ζωή συνεχίζεται» με τα «τρένα να περνούν»… καθώς για μελέτες  λίγα χρήματα διατίθενται για την εκπόνηση από ιδιωτικά γραφεία και ταυτόχρονα η τεχνική υπηρεσία του δήμου Μεσολογγίου για διάφορους λόγους  δεν έχει αξιόλογες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.

Αποτέλεσμα: ΣΤΑΣΙΜΌΤΗΤΑ…

 


 

Παραιτήθηκε και από την Επιτροπή για το 2021,  η Βιβή Πετρονικολού – Μπαλτά

Παρελθόν και από την επιτροπή του δήμου Μεσολογγίου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι η δημοτικός σύμβουλος, Βιβή Πετρονικολού – Μπαλτά καθώς υπέβαλε την παραίτησή της.

Πληροφορίες από το περιβάλλον της κάνουν λόγο για δυσλειτουργία και έλλειψη συντονισμού καθώς και έντονη ενόχληση λόγω της εμπλοκής στο έργο της επιτροπής, εξωθεσμικού παράγοντα που θέλει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

 


 

 

Στα αζήτητα το Αλιευτικό Καταφύγιο Μεσολογγίου…

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που έγινε με αφορμή την πλημμύρα της 28ης Σεπτεμβρίου, εκτός ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής του Φόρουμ Ενεργών Πολιτών, Τάκης Κοτσόργιος έθεσε το ζήτημα της συντήρησης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι της πόλης για να εισπράξει την αντίδραση του αντιδημάρχου, Σπύρου Βασιλείου ο οποίος ούτε λίγο,  ούτε πολύ ανέφερε «ότι δεν υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο στο Μεσολόγγι»!

Υπήρξε συνέχεια, με ανακοινώσεις τύπου από τους κ.κ. Κοτσόργιο και Βασιλείου από τις οποίες αυτό που προκύπτει είναι μια ακόμη δραστηριότητα για την οποία δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχει αφεθεί στην τύχη της, χωρίς, δυστυχώς, από την πλευρά της δημοτικής αρχής να υπάρχει διάθεση ανάπτυξης της συγκεκριμένης επένδυσης…

 


 

 

Το «Αντώνης Τρίτσης» θα «σώσει» τα ιστορικά κτήρια της “Βαλβείου” και του “Κωστή Παλαμά” στο Μεσολόγγι;

 

Σε εξέλιξη είναι από πλευράς της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου προσπάθεια για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» έργου για την αναπαλαίωση δυο ιστορικών κτηρίων.

Πρόκειται για το σπίτι του Κωστή Παλαμά και το κτήριο της Βαλβείου Βιβλιοθήκης.

Ήδη έχει υπάρξει μια πρώτη απόφαση της οικονομικής επιτροπής για υποβολή πρότασης στο ΥΠ.ΕΣ. και θεωρούμε ότι δύσκολα θα υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση.

Έτσι ζητούμενο είναι η εκπόνηση μελετών, ώστε να οι διαδικασίες για δημοπράτηση κλπ. να είναι γρήγορες…


 

Μια ακόμη παρέμβαση άρσης επικινδυνότητας δρόμου στο Μεσολόγγι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε αποκατάσταση του οδοστρώματος σε τμήμα της οδού Ναυπάκτου στο Μεσολόγγι προχώρησαν στις αρχές της εβδομάδας συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για άρση της επικινδυνότητας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Θανάση Μαυρομμάτη.

Συγκεκριμένα έγινε αφαίρεση του φθαρμένου και γεμάτου λακκούβες  ασφαλτοτάπητα και τοποθέτηση νέου, έτσι η εικόνα στην ανατολική είσοδο του Μεσολογγίου (κόμβος Αγίου Ιωάννη) βελτιώθηκε, κυρίως όμως βελτιώθηκε η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και ιδιαίτερα των δικύκλων.

Ζητούμενο όμως είναι η επίσπευση των διαδικασιών και η στενή συνεργασία ιδιαίτερα δήμου Μεσολογγίου με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου της ριζικής ανακατασκευής του αστικού οδικού άξονα «Οδός, Ναυπάκτου – Οδός Παπαδιαμαντοπούλου».