Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται δύο ημεδαποί άνδρες που φέρονται να συμμετείχαν σε εγκληματική ομάδα η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους πολίτες μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, αποσπώντας χρήματα και τιμαλφή με διάφορα προσχήματα.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στην Εθνική Οδό Καλυβίων – Δοκιμίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου, με τη συνδρομή της ομάδας ΔΙΑΣ του Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – συμμορία και διάπραξη απατών.

Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, τα μέλη της οργάνωσης και άγνωστοι συνεργοί τους εμπλέκονται σε τρεις περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι δύο ήταν απόπειρες, που διαπράχθηκαν το διάστημα από 18 έως 19 Ιουνίου 2026.

Πώς εξαπάτησαν ηλικιωμένο

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν άγνωστος δράστης τηλεφώνησε σε ηλικιωμένο κάτοικο περιοχής του Αγρινίου, προσποιούμενος τον λογιστή του. Ο απατεώνας ισχυρίστηκε ότι σε βάρος του ηλικιωμένου είχε επιβληθεί πρόστιμο από την Εφορία ύψους 3.800 ευρώ και του ζήτησε να συγκεντρώσει τα κοσμήματα που διέθετε προκειμένου να γίνει δήθεν καταγραφή τους.

Ο ηλικιωμένος πείστηκε και μετέβη σε Ιερό Ναό, όπου άφησε πάνω σε παγκάκι κουτί με κοσμήματα αξίας περίπου 15.000 ευρώ. Λίγη ώρα αργότερα οι δράστες παρέλαβαν το κουτί και διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Άμεση κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την καταγγελία, ακολούθησαν συντονισμένες αναζητήσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν το όχημα των δραστών στην Εθνική Οδό Καλυβίων – Δοκιμίου, ακινητοποίησαν τους δύο επιβαίνοντες και τους προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου, όπου και συνελήφθησαν.

Κατά την έρευνα στο αυτοκίνητο βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός κοσμημάτων. Μέρος αυτών αναγνωρίστηκε και αποδόθηκε στον ηλικιωμένο παθόντα, ενώ για τα υπόλοιπα διερευνάται η προέλευσή τους.

Ο τρόπος δράσης της συμμορίας

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας επικοινωνούσαν κυρίως με ηλικιωμένους, προσποιούμενοι λογιστές και επικαλούμενοι ανύπαρκτα φορολογικά πρόστιμα. Στη συνέχεια ζητούσαν από τα θύματά τους να παραδώσουν χρήματα ή κοσμήματα σε προκαθορισμένα σημεία, τα οποία παραλάμβαναν οι «εισπράκτορες» της οργάνωσης.

Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το όχημα που χρησιμοποιούσαν κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου συνεχίζεται για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης, καθώς και για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής τους σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.