Φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο από τις «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» για αυτάρκεια σε αλάτι

Στα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ» της 12ης Ιουλίου είχαμε κάνει μια επισήμανση σχετικά με τις προθέσεις της διοίκησης των «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΥΚΩΝ Α.Ε.» για επέκταση της αλυκής του Μεσολογγίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έγκυρες πληροφορίες μας η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει εκπόνηση σχετικού επενδυτικού σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου αυτόματα θα σημάνει εξασφάλιση επάρκειας αλατιού για την εσωτερική κατανάλωση και ταυτόχρονα αύξηση των θέσεων εργασίας στην εταιρεία.

Επίσης αυτό που μας τονίστηκε είναι ότι δεν θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως επίσης και καμιά επίπτωση στην αλιευτική  παραγωγή της περιοχής μιας και  τα καινούργια αλατοπήγια θα γίνουν σε τμήμα στο οποίο δεν ασκείται αλιευτική δραστηριότητα.

Για να συμβούν τα παραπάνω προαπαιτούμενο, φυσικά, είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος…


 

Καθυστερήσεων συνέχεια για την ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας

Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι, που κατά γενική ομολογία αποτελεί μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της χώρας, αποτελεί διακαή πόθο ντόπιων και ξένων που επισκέπτονται την περιοχή.

Εδώ και είκοσι χρόνια στο δρόμο έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις, πολλές φορές με αποσπασματικό χαρακτήρα, χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ποθούμενο.

Έτσι πριν λίγα χρόνια αποφασίστηκε να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα στοχεύει κύρια στην ασφάλεια αλλά και θα συνάδει αισθητικά με την περιοχή. Και λέμε ασφάλεια διότι ο συγκεκριμένος δρόμος «δίνει» συχνά θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

Μια παρέμβαση που θα κοστίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ και η οποία ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Μια δημοπράτηση που περνά από «σαράντα κύματα» αφού όλο κάτι συμβαίνει και μετατίθεται χρονικά…

Κάτι που δίνει λαβή για «μικροπολιτική» και μόνο… αφού κανείς δεν αναζητά την αιτία…

Το βέβαιο πάντως είναι ότι πριν λίγα χρόνια αρκετοί αιρετοί φωτογραφήθηκαν στο δρόμο παρουσιάζοντας ως τετελεσμένη την ανακατασκευή του….


 

 

Δυναμικό “comeback” από τον Μάριο Σαλμά

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Novartis έχουν άμεσο πολιτικό αντίκτυπο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας που πολλοί είναι αυτοί που «βλέπουν» δυναμικό «comeback» για τον Μάριο Σαλμά.

Κι αυτό διότι από την έρευνα της υπόθεσης όχι απλώς δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό στοιχειό ή ακόμη και ένδειξη για τον πρώην υπουργό αλλά το αντίθετο και με βάση την εισήγηση των εισαγγελικών αρχών κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων ο Μάριος Σαλμάς υλοποίησε πολιτικές που μείωσαν σημαντικά την φαρμακευτική δαπάνη προς όφελος των δημοσιονομικών.

Επίσης με άλλη απόφαση της δικαιοσύνης ο Μάριος Σαλμάς απαλλάχτηκε των κατηγοριών για το κόστος της αποζημίωσης που ελάμβανε για αρθροσκοπήσεις που έκανε στο ιατρείο του.

Έτσι ο Αιτωοακαρνάνας βουλευτής πλέον μπορεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο βουλευτικά του καθήκοντα (εισηγητής σε βασικά νομοσχέδια, συμμετοχή σε επιτροπές κλπ.)  απαλλαγμένος από τη «βάσανο» της δικαστικής περιπέτειας που η αλήθεια είναι λειτούργησε ως «τροχοπέδη» για τον ίδιο την τελευταία διετία μιας και δεν έλειψαν διάφορες διαδόσεις, από πρόθυμα «παπαγαλάκια», σχετικά με το πολιτικό του μέλλον…

Διαδόσεις που όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά το μόνο που πέτυχαν ήταν να επηρεάσουν αρνητικά για τον Μάριο Σαλμά,  μικρή μερίδα του εκλογικού σώματος της Αιτωλοακαρνανίας…

Για τον ίδιο όμως αυτό που μετρά είναι η θετική αξιολόγηση του κοινοβουλευτικού του, έργου με ότι αυτό μπορεί να σημάνει…


 

 

Αναγκαιότητα ο καθορισμός σταθερού πλαισίου λειτουργίας των Μουσείων στο Μεσολόγγι

Η λειτουργία των μουσείων στο Μεσολόγγι επιβάλλεται να αποτελέσει προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή ώστε να δοθεί επιτέλους μια λύση για το ωράριο και τις μέρες που θα είναι ανοιχτά.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός που να είναι συμβατός με τον όποιο ρυθμό επισκεψιμότητας υπάρχει στην πόλη.

Εύκολη υπόθεση δεν είναι, αλλά θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση που να είναι και «βιώσιμη» αλλά κυρίως να μην στηρίζεται στο φιλότιμο και το μεράκι κάποιων χωρίς να εξασφαλίζεται η συνέχεια και η συνέπεια σε περίπτωση απουσίας…


 

Ακατανόητη η «ένταση» των αντιδράσεων για το Μεταναστευτικό στο Μεσολόγγι

Ακατανόητη, μας είναι η ένταση των αντιδράσεων  που δημιουργείται στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου για το μεταναστευτικό και την έλευση στην πόλη μερικών δεκάδων Αφρικανών μεταναστών.

«Ένταση» που οδήγησε  και σε  ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου προ δεκαπενθημέρου η οποία διήρκησε μεν τρεις και πλέον ώρες στη διάρκεια της οποίας δε, παρήχθη μόνο μικροπολιτική… μεταξύ «τέως και νυν»…

Και μας είναι ακατανόητη διότι από τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά και την «εν γένει» παρουσία των μεταναστών στο Μεσολόγγι δεν έχει προκληθεί το παραμικρό και ταυτόχρονα  ούτε καν ψήγματα παραβατικής συμπεριφοράς δεν έχουν καταγραφεί κατά την 20μηνη παραμονή τους.

Κάνουμε την παραπάνω επισήμανση διότι κατά την άποψη μας η «ένταση» που μεταδίδεται προς τα «έξω» εκτιμούμε ότι φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και δυσφημεί την πόλη χωρίς λόγο και αιτία. Να σημειώσουμε επίσης ότι στα Τρίκαλα που πολλές φορές μνημονεύονται  «ως δήμος παράδειγμα προς μίμηση» φιλοξενούνται περισσότεροι από 3.000 μετανάστες…

Όσοι από εμάς έτυχε να γεννηθούμε ή να ζούμε στην  ιστορική πόλη της προάσπισης του υπέρτατου αγαθού της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας στο χέρι μας είναι αυτές τις αξίες να τις μετουσιώσουμε σε πράξεις και οι πράξεις αυτές σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να συνάδουν με τη «ρητορική» των τελευταίων μηνών από πολλούς συμπολίτες μας και ειδικότερα  με τις προτάσεις (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) που κατατέθηκαν από τη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου στη συνεδρίαση για το μεταναστευτικό…

Προτάσεις που παραπέμπουν στην πιο σκοτεινή πλευρά της ευρωπαϊκής ιστορίας…


 

 

Η COVID-19 ματαίωσε τα πανηγύρια σε Νεοχώρι και Μούσουρα

 

Τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής σήμερα και του Αγίου Παντελεήμονα τιμά σήμερα και αύριο η Εκκλησία μας και οι δυο ομώνυμες μεγάλες ενορίες του Μεσολογγίου πανηγυρίζουν με πλήθος πιστών να συμμετέχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Όμως εκτός από την έδρα του δήμου Μεσολογγίου οι κάτοικοι του Νεοχωρίου Οινιαδών και των Μουσούρων τιμούν την Αγία Παρασκευή με ιδιαίτερο όμως φέτος τρόπο μιας και λόγω της COVID19 ματαιώθηκαν τα φημισμένα πανηγύρια που διοργανώνονταν.

Εμείς να ευχηθούμε χρόνια σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα και αύριο!