Θα αλυκοποιηθεί κι άλλο η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου;

Την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε το 8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης  κατά τη διάρκεια των εργασιών του οποίου παρουσιάστηκαν από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες αναπτυξιακές δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ανάμεσα στα όσα παρουσιάστηκαν υπήρξε και μια ανακοίνωση που αφορούσε το Μεσολόγγι και ειδικότερα τις αλυκές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση αυτή στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης των «ΕΛΛΗΝΚΏΝ ΑΛΥΚΏΝ Α.Ε.» είναι η επέκταση των αλυκών στο Μεσολόγγι.

Δηλαδή στις προθέσεις του ΔΣ της εταιρείας είναι η αλυκοποίηση επιπλέον τμημάτων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, βάση σύμβασης που έχει υπογραφεί εδώ και δεκάδες χρόνια…

Κάνουμε αυτή την επισήμανση διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που διαφωνούσαν στο παρελθόν με την αλυκοποίηση της λιμνοθάλασσας παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων.

Σήμερα;


 

Αναγκαιότητα η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου Μεσολογγίου

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε επισημάνει την προβληματική διοικητική λειτουργία του δήμου Μεσολογγίου. Κάτι που οφείλεται κατά την άποψή μας σε λάθη που έχουν γίνει κατά την κατάρτιση του οργανογράμματος αλλά και κατά την συγκρότηση του «Καλλικρατικού» δήμου. (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ)

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης πολλές φορές το προσωπικό του δήμου Μεσολογγίου να «χρεώνεται» αδίκως αυτές τις αστοχίες και κυρίως οι πολίτες να μην απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Εάν στα παραπάνω προστεθεί και μια «πάγια» τακτική αιρετών να λειτουργούν ως «υπηρεσιακοί» για μικροπολιτικούς λόγους τότε γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα παράγει.

Δημοσιεύτηκε από Γεράσιμος Ντάβαρης στις Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

 

Ένα τέτοιο αρνητικό παράδειγμα αποτέλεσε η δικαιολογημένη διαμαρτυρία θεατρικού παραγωγού για την κατάσταση που βρισκόταν το ανοιχτό θέατρο του λιμανιού στο Μεσολόγγι εξαιτίας της ασυνεννοησίας και της έλλειψης ενός συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας του θεάτρου.

Επομένως θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για άμεση διοικητική αναδιάρθρωση του δήμου Μεσολογγίου ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του.


 

 

 

Ευχάριστη έκπληξη η «ταχύτητα» της αναπαλαίωσης του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι

Κυριολεκτικά «όνειρο ζουν» όσοι στο Μεσολόγγι πίεσαν, προώθησαν και εργάστηκαν προκειμένου να γίνει η αναπαλαίωση του Ξενοκράτειου ώστε να φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας.

Και λέμε ότι «όνειρο ζουν» διότι η ταχύτητα υλοποίησης του έργου αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για όλους, μιας και είναι ασυνήθιστα μεγάλη για δημόσιο έργο, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζεται η ποιότητα του έργου.

Έτσι δεν είναι απίθανο η λειτουργία του μουσείου να γίνει και σε νωρίτερο από τον προγραμματισμένο χρόνο με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται καθώς πληροφορίες μας λένε ότι αυτό αποτελεί «στοίχημα» για την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία παρακολουθεί «στενά» την πρόοδο των εργασιών.


«Κοίτα Μιχάλη μας,  το χάλι μας…» τραγουδούν οι αστυνομικοί στο Μεσολόγγι….

Στον αντίποδα της ταχύτητας για την αναπαλαίωση του Ξενοκράτειου αποτελεί το «κτηριακό» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας.

Έχουν συμπληρωθεί 8 και πλέον χρόνια από τότε που «υιοθετήθηκε» πρόταση του Messolonghinews.gr για στέγαση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στο Μεσολόγγι στο κτηριακό συγκρότημα των πρώην αποθηκών καπνού, από τον τότε δήμαρχο Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη, ο οποίος και ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες για να φθάσουμε πριν ένα δυο χρόνια στη δημοπράτηση από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έργου για την αναπαλαίωση του κτηρίου που σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2020 ή τους πρώτους μήνες του 2021.

Κι ενώ η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου! Κάτι που σημαίνει επιπλέον καθυστέρηση κυρίως όμως σημαίνει συνέχιση της απαράδεκτης από κάθε άποψη στέγασης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στο υφιστάμενο κτήριο.

Μια κατάσταση που έχουν καυτηριάσει αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ., υπουργοί, βουλευτές κλπ χωρίς όμως στην πράξη να έχουν δρομολογήσει λύση…

Ενώ και ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει εικόνα για την κατάσταση του κτηρίου που εργάζονται οι αστυνομικοί στο Μεσολόγγι…


 

Στα όρια τους οι ελαιοπαραγωγοί… για την αδιαφορία που εισπράττουν από το Υπουργείο 

Μεγάλες ζημιές στη φετινή παραγωγή ελιάς καλαμών διαπιστώνουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειας Αιτωλικού από τις χαλαζοπτώσεις στις αρχές του μήνα με αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Κι αυτό διότι έχοντας να αντιμετωπίσουν πελώρια οικονομικά ζητήματα εξαιτίας της αδιάθετης ακόμη και σήμερα περυσινής παραγωγής είτε λόγω έλλειψης ζήτησης είτε λόγω πολύ χαμηλών τιμών έρχονται και οι καιρικές συνθήκες για να επιφέρουν την “χαριστική” βολή.

Παράλληλα όμως οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής βιώνουν και αδιαφορία από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ για έστω και για μερική οικονομική “ανακούφισή” τους.

Έτσι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο μοιάζει με “καζάνι που βράζει”….