Ως MessolonghiNews από την αρχή του χρόνου δηλαδή εδώ και δέκα μήνες είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Δυστυχώς η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του δήμου Μεσολογγίου σε όλο του, το εύρος δηλώνει ότι η δημοτική αρχή δεν έπραξε έγκαιρα «τα δέοντα»… τουλάχιστον για να αποφευχθεί η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής.

Το δυστύχημα στην όλη υπόθεση είναι ότι επιχειρείται η μετακύλιση ευθυνών,  για τη δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος εξαιτίας της αναποτελεσματικής διαχείρισης του ζητήματος, είτε στους «προηγούμενους», είτε στους εργαζόμενους στο δήμο,  είτε σε γειτονικούς δήμους, είτε στην Κυβέρνηση… είτε… είτε… είτε…

Και ταυτόχρονα το μόνο που διαπιστώνουμε είναι μια βεβαιότητα από πλευράς δημάρχου Μεσολογγίου ότι θα υπάρξει συνολική επίλυση του προβλήματος που όμως δεν συνοδεύεται από παράθεση συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών. 

Το βέβαιο είναι ότι η διαχείριση των σκουπιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως έως ότου ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΑ γ προκαλούνται εύλογα ερωτήματα εάν υπήρξε έγκαιρη μέριμνα και προγραμματισμός:

  1. Για άμεση επιδιόρθωση ζημιών στα απορριμματοφόρα

  2. Για δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

  3. Για ενοικίαση απορριμματοφόρων ή μεγάλων φορτηγών που θα κάνουν την μεταφορά σε Ναύπακτο ή αλλού ώστε να μην καταπονούνται τα απορριμματοφόρα του δήμου

  4. Με δεδομένο ότι από το 2019 έχει υπάρξει αύξηση 20% στο δημοτικά τέλη ερωτήματα προκαλούνται γιατί δεν έχει γίνει προμήθεια κάδων κλπ.

 

Επίσης, καλό θα είναι από πλευράς δημοτικής αρχής, να δημοσιοποιηθεί το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας το τελευταίο 18μηνο, καθώς «ψιθυρίζεται», ότι έχουν διατεθεί πόροι για προσλήψεις εποχικού προσωπικού και έτσι δεν υπάρχουν διαθέσιμα για επισκευές κλπ. Το γιατί πρέπει να γίνει η δημοσιοποίηση είναι προφανές…

Τέλος και αυτό είναι σημαντικό επιβάλλεται να γίνονται ψεκασμοί και απολυμάνσεις όπου υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων για λόγους υγιεινής, μιας και διανύουμε έξαρση της COVID-19 και ήδη είναι αισθητή η αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών, μυγών κλπ. Κάτι που είναι απλό και εύκολο μιας και υπάρχει διαθέσιμο οικονομικό πλεόνασμα,  σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Κώστας Λύρος,  στον πρόσφατο απολογισμό του.