Μητροπολιτηας Αιτωλιας και Ακαρνανιας

Δεν παραπέμφθηκε στο Συνοδικό Δικαστήριο ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Προ δεκαπενθημέρου και με βάση δημοσίευμα κυπριακής ιστοσελίδας το «γύρο του διαδικτύου» στη χώρα έκανε η είδηση «περί παραπομπής στο συνοδικό δικαστήριο» του Μητροπολίτη Αιτωλίας και  Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά για τη  μη τήρηση των μέτρων προστασίας από την COVID-19 την περίοδο του Πάσχα».

Είδηση που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε καθώς την περασμένη Τετάρτη με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) γνωστοποίησε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα αποφάσισε τελικά να καλέσει σε επόμενη συνεδρίασή της να καλέσει τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για να εξηγήσει την στάση του.

Κάτι που σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους εξηγείται και ως «άφεση αμαρτιών» και κλείσιμο της υπόθεσης.

Αναφορικά τώρα με το αρχικό δημοσίευμα «περί παραπομπής στο συνοδικό δικαστήριο» αυτό μάλλον αποδίδεται τα γνωστά «παιγνίδια εξουσίας» στους κόλπους της Εκκλησίας που εκπορεύονται από «μνηστήρες του Μητροπολιτικού Θρόνου».

Πάντως από πλευράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας επιβάλλεται να υπάρξει ξεκάθαρη ανακοίνωση για την COVID-19 αναφορικά και με τα μέτρα προστασίας αλλά και για την στήριξη του εμβολιασμού, χωρίς μισόλογα και αστερίσκους.


 

 

«Ψυχροπολεμικό κλίμα» με τον Σπήλιο Λιβανό συντηρεί ο δήμαρχος Μεσολογγίου

Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και το εμπόριο των προϊόντων του Αγροδιατροφικού τομέα ήταν το θέμα του 5ου Webinar της ΕΣΕΕ  που έγινε στο Μεσολόγγι στις αρχές του μήνα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Χωρίς καμιά αμφιβολία όπως άλλωστε τόνισε και ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος συμμετέχοντας στις εργασίες του Webinar η περιοχή διαθέτει παραγωγικές δυνατότητες για να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα.

Όμως το ζήτημα που προκύπτει είναι στην παρούσα συγκυρία πως μπορεί να συμβεί  αυτό όταν μεταξύ της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει «ψυχροπολεμικό κλίμα»;

«Ψυχροπολεμικό κλίμα» που συντηρείται σε σχεδόν καθημερινή βάση από άμεσους συνεργάτες του δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και ίσως και τον ίδιο, εάν λάβουμε υπόψη ότι η σχετική επιστολή για την «ακαρπία» προς τον Σπήλιο Λιβανό ήταν ανυπόγραφη…

Επιπρόσθετα, έξι μήνες και πλέον που ασκεί καθήκοντα Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σπήλιος Λιβανός από πλευράς δήμου Μεσολογγίου για τον αγροτοδιατροφικό τομέα τα αιτήματα που τέθηκαν ήταν ζητήματα που αφορούν την ελιά καλαμών και μόνο…

Έτσι φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται μια ακόμη εκτίμηση που είχαμε κάνει ως MessolonghiNews όταν αναλάμβανε υπουργικά καθήκοντα ο Σπήλιος Λιβανός, ότι δηλαδή τα μικροπολιτικά τερτίπια θα υπερισχύσουν του κοινού καλού… (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)


 

Πόσες δημοπρατήσεις έργων έγιναν δυο χρόνια τώρα από το δήμο Μεσολογγίου;

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και αυτό που διαπιστώνεται για την περιοχή του Μεσολογγίου είναι ότι οι όποιες προσδοκίες για κάτι καλύτερο είχαν καλλιεργηθεί, αναφορικά, με την προώθηση τοπικών ζητημάτων, μάλλον αποδεικνύονται «φρούδες». Όχι, όμως, εξαιτίας, της γενικής κυβέρνησης…

Κι αυτό διότι δυο χρόνια τώρα η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου έχει «εγκλωβιστεί» σε ένα αναποτελεσματικό μοντέλο άσκησης διοίκησης. Ένα μοντέλο που είχε και έχει ως στόχο την απαξίωση των “προηγούμενων” και ταυτόχρονα την «φιλοτέχνηση» ηγετικού προφίλ για τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αντίληψης είναι οι χειρισμοί για την Ενεργειακή Κοινότητα αλλά και για το «Τεχνικό Πρόγραμμα» στις αρχές του χρόνου.

Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι δυο χρόνια τώρα οι δημοπρατήσεις έργων να μετριούνται «στα δάχτυλα των χεριών», αλλά ακόμη και έργα που είχαν δημοπρατηθεί να παραμένουν ακόμη στα χαρτιά… (π.χ. παιδικές χαρές στα χωριά, κεντρική πλατεία κλπ.)

Να μην αναφερθούμε και στα έργα που αφορούν τις αθλητικές υποδομές, την ΟΧΕ, κλπ. ή έργα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει να γίνονται, αλλά επελέγη η ένταξή τους σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να μην «φανεί η συνέχεια των προηγούμενων» (Π.χ. Τρικούπειο).

Συνεπώς γίνεται να σαφές, ότι επιβάλλεται η αλλαγή αυτού του «καταστροφικού» μοντέλου διοίκησης το συντομότερο δυνατό καθώς το αφήγημα της χρηστής διοίκησης που δεν θα συνοδεύεται από αποτελεσματικότητα και επάρκεια δεν θα είναι αρκετό. 

 


 

Περί ΜΕΘ…

Πολλές ήταν και είναι οι συζητήσεις και κυρίως οι προβληματισμοί που προκλήθηκαν από τα «μαύρα» νούμερα των θανάτων σε νοσηλευόμενους λόγω της μόλυνσης από κορονοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου αλλά και άλλων περιφερειακών.

Αριθμοί που προκαλούν αναμφίβολα σοκ αλλά για τους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» μάλλον θεωρούνται «νομοτέλεια».

Κι αυτό διότι η υπόθεση «υποδειγματική λειτουργία ΜΕΘ δεν είναι μια απλή υπουργική απόφαση ή που  υλοποιείται ελλιπώς…».

Η υποδειγματική λειτουργία ΜΕΘ  είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων που επίκεντρο έχουν τον άνθρωπο, δηλαδή το επιστήμονα γιατρό και νοσηλευτή που έχει λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία και όχι μόνο του εξοπλισμού.

Όσοι παρακολουθείτε το MessolonghiNews ίσως να θυμάστε άρθρο του γιατρού Γιάννη Δατσέρη που είχαμε δημοσιεύσει πέρυσι τον Μάρτιο, στο ξεκίνημα της πανδημίας όταν τότε ζητιούνταν επιτακτικά «άνοιγμα και λειτουργία ΜΕΘ» (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Μεταξύ άλλων στο άρθρο ο κ. Δατσέρης υπογράμμιζε:

“Οι ΜΕΘ δεν λείπουν από έλλειψη εξοπλισμών, αλλά από έλλειψη προσωπικού.

Ως σύστημα αργήσαμε να αναγνωρίσουμε την εξειδίκευση της Εντατικολογίας, όπως και της Λοιμωξιολογίας, λόγω των συντεχνιακών πιέσεων των ισχυρών ιατρικών εταιρειών. Ο γιατρός του ΕΣΥ σήμερα ξεκινά με 960 ευρώ καθαρά τον μήνα ως ειδικευόμενος για να φτάσει στα 2.080 ευρώ το μέγιστο ως 67χρονος διευθυντής. Πλέον 180-400 ευρώ από εφημερίες.

Ισοπεδωτικά. Ανεξάρτητα ειδικότητας, έντασης και όγκου εργασίας, ποιότητας εξειδίκευσης, ευθύνης και βαρύτητας της νοσοκομειακής μονάδας.

Οι εντατικολόγοι εργάζονται σκληρά, υπό πίεση, και δεν έχουν πρόσβαση στην ολοήμερη λειτουργία (απογευματινά ιατρεία) ή στις «γκρίζες ζώνες» για να αυξήσουν το εισόδημά τους.  Αν το κάνουν από επιλογή, προτιμούν τη Γερμανία ή τη Σουηδία με μισθούς 4.500-12.000 ευρώ τον μήνα.

Στην Ελλάδα δεν θα οργανώσουμε ΜΕΘ και ολόκληρο το ΕΣΥ αν δεν αλλάξουν ριζικά οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Χρειάζεται μια εθνική συλλογική σύμβαση με τον ελάχιστο μισθό και μετά ατομικές συμβάσεις με βάση την ακριβή περιγραφή των εργασιακών υποχρεώσεων και τι συνεπάγονται αυτές σε αποδοτικότητα.”

 

Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι στα ζητήματα δημόσιας υγείας δεν χωρά μικροπολιτική προσέγγιση αλλά συνεννόηση, στη βάση ρεαλιστικής στοχοθεσίας, μακριά από ιδεοληψίες και ειδικά από όσους έχουν υπηρετήσει τη δημόσια υγεία από θέσεις πολιτικής ευθύνης…

 


Πόλος έλξης επισκεπτών για το Μεσολόγγι  το “Μουσείο Άλατος” 

Πόλος έλξης επισκεπτών στο Μεσολόγγι αποτελεί το φετινό καλοκαίρι το Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα. Καθημερινά  γίνονται δεκάδες οργανωμένες ή μεμονωμένες επισκέψεις κατά τις οποίες γίνονται ξεναγήσεις από τους υπεύθυνους του Μουσείου.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας το μουσείο επισκέφθηκε στο περιθώριο της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Δανάη Στράτου και εντυπωσιασμένος από την άρτια οργάνωση του μουσείου σημείωσε στο βιβλίο επισκεπτών: “Επιτέλους το άλας της γης βρήκε το εγκυκλοπαιδικό του μουσείο“.

Το Μουσείο Άλατος λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα ενώ για  την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων απαιτείται προγραμματισμός μετά από τηλεφωνική συνεννόηση. Τηλ. 26310 25293


 

Αποχωρήσεων συνέχεια από την παράταξη του δημάρχου Μεσολογγίου…

Την ανεξαρτητοποίησή τους από τον συνδυασμό «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του δημάρχου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου ανακοίνωσαν οι τοπικοί σύμβουλοι στην κοινότητα Νεοχωρίου, Διονυσία Ζευγίτη και Άγγελος Καλλίνικος λόγω έλλειψης πνεύματος συνεργασίας στους κόλπους της παράταξης.

Επίσης πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τις παραιτήσεις τους από τα ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου και της Κοινωφελούς έχουν υποβάλει γραπτώς, δυο ακόμη μέλη του συνδυασμού «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με παρόμοια αιτιολογία.

Γεγονός πάντως της κατάστασης που επικρατεί στο “στρατόπεδο” του δημάρχου είναι ότι ειδικά στα ζητήματα της οργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιολόγηση όποιων προτάσεων τίθενται από πολίτες και φορείς δεν έχει η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, αλλά ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, στον οποίο και παραπέμπονται οι ενδιαφερόμενοι… Κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία πολλών… 

“Είναι δυνατόν οι “δοτοί” να κάνουν κουμάντο; και οι αιρετοί να μην εισακούονται;” είναι το ερώτημα που μας μετέφερε ένθερμος υποστηρικτής του Κώστα Λύρου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.