messolongion

Φωτό: Μιχάλης Κιτσινέλης

 


Nikos Aliagas

Κυριακή των Βαΐων του 2006 στο Μεσολόγγι ο Νίκος Αλιάγας στην πομπή με το τμήμα της Σταμνάς

Ο Νίκος Αλιάγας θα παρουσιάσει τη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου

Ο Νίκος Αλιάγας έχοντας στο πλευρό του την αρχιμηνία Σοφία Κορμά θα παρουσιάσει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στην Αθήνα, για την 25η Μαρτίου.

Στην παρέλαση που θα γίνει χωρίς την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί φυσικά από την τηλεόραση έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν στη χώρα μας ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ την Πέμπτη επιβεβαίωσε την παρουσία του και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, με τη συζύγό του, Βλαντλένα. O Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, ενημέρωσαν την Παρασκευή πως, τελικά, δεν θα παρευρεθούν, εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία με την πανδημία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα έχει «έμμεση» συμμετοχή με την προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Πάντως, η παρουσίαση της παρέλασης από τον Νίκο Αλιάγα έχει σημειολογικό συμβολισμό και για το Μεσολόγγι μιας και ποτέ ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφέρει, τον τόπο καταγωγής του, υπογραμμίζοντας πάντα την ιστορικότητα της περιοχής.

Έτσι, το Μεσολόγγι θα έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο σε αυτό το γεγονός για το οποίο από πλευράς του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έχει καταβληθεί προσπάθεια να είναι εφάμιλλο, ανάλογων γεγονότων μεγάλων κρατών.


 

“Ζητήθηκαν και τα ρέστα” από τον Παντελή Σκαρμούτσο…

Δεκέμβρη η έγκριση, Μάρτη η αποδοχή της χρηματοδότησης για τους ΣΦΗΟ…

Στον απόηχο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, για την ενεργειακή κοινότητα υπήρξαν ανακοινώσεις, τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Σε μια από τις ανακοινώσεις, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Γιώργος Λαγούδης κατηγορώντας τον επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, Παντελή Σκαρμούτσο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Παραπληροφορείτε και διαστρεβλώνετε (βλέπε ΣΦΗΟ), αλλά στο όνομα της συναίνεσης και της ποθούμενης συνεργασίας δεν απαντάμε, τα καταπίνουμε. Αρκετά!»

Για να ακολουθήσει ακόμη μια ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή, στην οποία αναφέρεται: «Περί ΣΦΗΟ και δήθεν απώλειας του προγράμματος. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Ήδη σε συνεννόηση με το Πράσινο Ταμείο αύριο Τρίτη υπάρχει θέμα στην Οικονομική Επιτροπή για την αποδοχή του ποσού ώστε στη συνέχεια να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον μελετητή. Το αναφέρατε εδώ και μέρες κε Σκαρμούτσο, αλλά προτιμήσαμε να απαντήσουμε με τα πεπραγμένα μας. Εχτές σας είπαμε ότι έχετε άδικο, αλλά επανήλθατε ψευδόμενος. Ως εδώ λοιπόν. Αρκετά!»

Με δεδομένο ότι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη κάποια σχετική με όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή απόφαση της οικονομικής επιτροπής, η αλήθεια είναι ότι και για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει καθυστέρηση και μάλιστα μεγάλη.

Κι αυτό διότι το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΊΟ έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση 254 δήμων σε όλη τη χώρα από τις 20 Δεκεμβρίου μεταξύ των οποίων και ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την εκπόνηση των σχεδίων για τους Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ).

Δηλαδή, η χρηματοδότηση για την εκπόνηση της μελέτης έχει εγκριθεί από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, εδώ και τρεις μήνες και τώρα συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή για την αποδοχή της, ώστε να κινήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης της μελέτης! Η οποία μελέτη πρέπει να κατατεθεί στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΊΟ έως 31 Μαρτίου 2021! (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΏ). Επιπρόσθετα, μάλλον θα απαιτηθεί και συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μιας και το ποσό αυτό δεν έχει εγγραφεί, στον προϋπολογισμό για άγνωστο λόγο…

Κατά συνέπεια αποδεικνύεται, ότι κάθε άλλο παρά αβάσιμη και κακοπροαίρετη  ήταν η κριτική από πλευράς του κ. Σκαρμούτσου για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές, ότι υπάρχει δυσλειτουργία στη «δημοτική» μηχανή με αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή έργου… παρά τις συστηματικές προσπάθειες μετακύλισης ευθυνών, είτε σε υπαλλήλους, είτε στους προηγούμενους…

Κάτι που εύλογα γεννά ερωτηματικά και προβληματισμό για το μέλλον του δήμου…

 


 

Θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις για τον φάκελο…

«Σύνταξη φακέλου και συγκέντρωση στοιχείων για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του κήπου των Ηρώων» ήταν το αντικείμενο προκήρυξης συνοπτικού διαγωνισμού με προϋπολογισμό του έργου  30.000€ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου από 17 Δεκεμβρίου.

Καλό θα είναι να δοθούν διευκρινήσεις από τη δημοτική αρχή εάν ευσταθεί η πληροφορία ότι  στον διαγωνισμό υπήρξε μόνο μια προσφορά με έκπτωση 1%; Και ποιο είναι αντικείμενο του έργου;

Θέτουμε τους παραπάνω προβληματισμούς διότι κύκλοι από τον κλάδο των μηχανικών υποστηρίζουν ότι αντικείμενο του έργου είναι η κατάρτιση των όρων διακήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για την ανάπλαση της περιοχής έτσι όπως έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο.

Κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους  «θα μπορούσε να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μιας και υπάρχουν τυποποιημένες διακηρύξεις για ανάλογα έργα».

Μεταφέρουμε τους παραπάνω προβληματισμούς, διότι για τόσο χαμηλές εκπτώσεις έχει γίνει πολλή συζήτηση στο παρελθόν, αλλά και γιατί διαβάζοντας την προκήρυξη του διαγωνισμού, ειλικρινά, δεν καταλάβαμε ποιο είναι το φυσικό αντικείμενο του έργου…


 

Περί απλής αναλογικής…

Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος για να δικαιολογήσει μια σειρά από λανθασμένες επιλογές του είναι η «απλή αναλογική».

Το μόνο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε για τις αιτιάσεις αυτές του δημάρχου είναι ότι όταν αποφάσισε να συμμετάσχει στα κοινά γνώριζε το εκλογικό σύστημα. Δηλαδή γνώριζε τους κανόνες του παιγνιδιού, οι οποίοι να επισημάνουμε με νομοθετική παρέμβαση που ακολούθησε ήταν ευνοϊκότεροι για το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζει ο κ. Λύρος.

Επομένως, είναι προφανές το λάθος είναι του ιδίου, για τον τρόπο που έχει επιλέξει να διοικεί, προκρίνοντας ένα «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο, που πολλές φορές», άνευ λόγου και αιτίας γίνεται και “συγκρουσιακό”.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εκλογή, στον ύπατο αξίωμα του δήμου δεν συνεπάγεται απόλυτη πολιτική κυριαρχία. Κυρίως όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο δήμαρχος έχει την ευθύνη, της υλοποίησης των αποφάσεων, του κορυφαίου οργάνου του δήμου, που είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Καλώς ή κακώς έτσι έχουν τα πράγματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές…

 


 

Υπάρχει συνεργασία με την επιτροπή “Ελλάδα 2021”; 

Ποικίλα σχόλια προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχουν ενσωματωθεί στον διαδραστικό χάρτη εκδηλώσεων της επιτροπής «Ελλάδα 2021», εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Δηλαδή τα σχόλια αφορούν εάν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός εκδηλώσεων και για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικά, η απουσία οποιασδήποτε εκδήλωσης από το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου είτε σε συνεργασία με την επιτροπή «Ελλάδα 2021», είτε αυτόνομα, γεννά προβληματισμό. Μιας και από τις αρχές του χρόνου είχε δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός με την παρουσίαση δράσεων που προγραμματίζονται.

Βεβαίως έχει μεσολαβήσει η έξαρση της πανδημίας αλλά και σε καιρό πανδημίας υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν ακόμη και διαδικτυακά.

Πάντως, από τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, μόνο αυτός του Ακτίου – Βόνιτσας είναι «ένα βήμα μπροστά», έχοντας «ανεβάσει» στον χάρτη διάφορες εκδηλώσεις.