Σε δήλωση  του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιου Λιβανού, για το ζήτημα της Ελιάς Καλαμών τονίζεται:

“Το ζήτημα της ‘Ελιάς Καλαμών’ είναι ένα πολύπλοκο νομικό θέμα με σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και την εθνική μας οικονομία.

Αφορά σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και παράγεται το 5% στην Μεσσηνία, το 16% σε Φθιώτιδα και Φωκίδα, το 30% στη Λακωνία, το 45% στην Αιτωλοακαρνανία και το υπόλοιπο 5% σε άλλες, διάσπαρτες περιοχές της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναλάβαμε πολλαπλές πρωτοβουλίες και διεξαγάγαμε ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου: την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, τις Αγροτικές Ενώσεις, τα Επιμελητήρια και τους βουλευτές όλων των κομμάτων των νομών με σημαντική παραγωγή.

Επίσης, συστήσαμε ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση της εθνικής μας στρατηγικής για το ιστορικό αυτό προϊόν, όπως βέβαια πράξαμε και για τα υπόλοιπα εμβληματικά προϊόντα, σε συνεργασία πάντα με τους φορείς παραγωγών και επιχειρηματιών κάθε κλάδου.

Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό στο διάστημα αυτό να επιλύσουμε οριστικά το πολύπλοκο αυτό θέμα, καθώς εκκρεμούσε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ένωσης Μεσσηνίας κατά της υπ’ αριθ. 331/20735/26.2.2018 Υπουργικής Απόφασης του τέως ΥπΑΑΤ Ευάγγελου Αποστόλου, που έδινε μια προσωρινή έστω λύση στο πρόβλημα της σήμανσης του προϊόντος στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, τις προηγούμενες μέρες εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, που εκκρεμούσε από την 1.6.2021. Με την απόφαση αυτή, η πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει το 95% της εθνικής μας παραγωγής χρησιμοποιώντας την ένδειξη «Kalamata», ενώ αντιθέτως αυτό θα επιτρέπεται μόνο για την ελληνική παραγωγή του 5%, αλλά – και εδώ είναι το καταστροφικό επακόλουθο για τους Έλληνες παραγωγούς και την οικονομία της ελληνικής περιφέρειας – θα επιτρέπεται και για ξένες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία, η Αιγυπτος και άλλες που θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ονομασία που είναι γνωστή στις διεθνείς αγορές.

Προσωπικά, πιστεύω στο κράτος δικαίου, έχω εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και σέβομαι τις αποφάσεις της.

Αναμένω, όμως, την καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να διαβάσω τις αιτιολογίες και το σκεπτικό του Δικαστηρίου και να διατυπώσω την ολοκληρωμένη άποψή μου για την από εδώ και πέρα αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι και η τωρινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που καλείται να διαχειριστεί το σημαντικό αυτό θέμα, δεν θα υποκύψει σε μεμονωμένες αιτιάσεις περιορισμένου γεωγραφικού εύρους, αλλά θα κινηθεί με προτεραιότητα το γενικό συμφέρον της χώρας, που αυτονόητα συνδέεται με τη δυνατότητα της τεράστιας πλειοψηφίας των εξαγωγέων Ελιάς Καλαμών, αυτού του ιστορικού και εμβληματικού εθνικού προϊόντος, να μπορούν να χρησιμοποιούν την ένδειξη «Kalamata» στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, διαβεβαιώνω το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών σε όλη την επικράτεια ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και των συμφερόντων τους, που αφορούν στην παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή του εθνικού μας προϊόντος προς όφελος του συνόλου των παραγωγών της ελληνικής περιφέρειας και της εθνικής μας οικονομία.