Η εκλογή σήμερα νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου και των μελών της Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής επιτροπών ουσιαστικά σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρώτου «ήμισυ» της δημαρχιακής θητείας του Κώστα Λύρου.

Σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, αφενός λόγω της COVD19 και αφετέρου κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης των φοιτητών, που η πόλη του Μεσολογγίου βιώνει συνθήκες οικονομικού μαρασμού η δημοτική αρχή καλείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάταξη της περιοχής. Έναν ρόλο που, δυστυχώς, δυο χρόνια τώρα δεν τον έχει διαδραματίσει στον επιθυμητό βαθμό.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο δεύτερο «ήμισυ» της θητείας η δημοτική αρχή και κυρίως ο δήμαρχος, Κώστας Λύρος θα παραμερίσει επιτελούς την εμμονική «αγκίστρωση» στο προεκλογικό κλίμα του 2019, αλλά και στην «επικοινωνιακή» τακτική του «one men show», χτίζοντας, επιτέλους, γέφυρες συνεργασίας «εντός και εκτός των τειχών».

Ταυτόχρονα επιβάλλεται ο δήμαρχος, Κώστας Λύρος να αναθεωρήσει το συντομότερο το  μοντέλο της απόλυτα «συγκεντρωτικής» διοίκησης που εφαρμόζει από την ανάληψη των καθηκόντων του, με τα γνωστά μη αποτελέσματα.

Κάνουμε τις παραπάνω παρατηρήσεις, διότι πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μια σειρά από γεγονότα και καταστάσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να ήταν σε μικρότερη ένταση ή με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Σκουπίδια, καθυστέρηση στην ψήφιση του προϋπολογισμού, εορτασμοί για το 2021, καθημερινότητα, σχεδιασμός και προγραμματισμός έργων, λειτουργία αντλιοστασίων ομβρίων, διοικητική λειτουργία υπηρεσιών δήμου, ενεργειακή κοινότητα.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι για τα επόμενα χρόνια μόνο ως «ουτοπία» φαντάζει το γεγονός να φιλοξενήσει και πάλι το Μεσολόγγι, φοιτητές στον αριθμό του 2013 αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την αύξηση της επισκεψιμότητας. Με ταυτόχρονη επιδίωξη να λειτουργήσει επιτέλους η Μαρίνα Μεσολογγίου.

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας, του «Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» είχαμε κάνει κάποιες επισημάνσεις, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες.

Κάπως έτσι φαντάζει προφανές ότι η αλλαγή στρατηγικής είναι επιβεβλημένη για να κάνει ο δήμαρχος, Κώστας Λύρος την «Δημιουργική Ανατροπή» που ευαγγελίστηκε… αλλιώς θα μιλάμε για ακόμη μια χαμένη τετραετία…

Ως επίλογο θα μεταφέρουμε τα λόγια φίλου μας: «Καθημερινά δεκάδες αυτοκίνητα που κινούνται στις περιμετρικές της πόλης σταματούν για να φωτογραφίσουν οι επιβάτες τους είτε τα πουλιά, είτε το ηλιοβασίλεμα. Κάτι που δύσκολα παρατηρείται σε άλλες πόλεις. Αυτή είναι η μοναδική ομορφιά του Μεσολογγίου και αυτήν πρέπει να περιφρουρήσουμε και να αναδείξουμε. Τα υπόλοιπα θα έρθουν…»

 

Υ.Γ.: Ο “τοπικισμός” αποτελεί ανοιχτή πληγή για όλες σχεδόν τις περιοχές όπου ενδημεί. Κατά την ταπεινή μας άποψη θα πρέπει επιτέλους, 10 και πλέον χρόνια μετά τον “Καλλικράτη”, που ο δήμος Αγρινίου έγινε όμορος με του Μεσολογγίου να καθοριστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, για την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Αρακύνθου, αλλά και για άλλα ζητήματα.