Ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο πανελλήνιας εμβέλειας προστίθενται τις επόμενες ημέρες στο Μεσολόγγι. Αναφερόμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα λειτουργήσει στο ανακαινισμένο, εμβληματικό «Ξενοκράτειο», στο κέντρο της πόλης.

Ένας χώρος που δημιουργήθηκε με μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τα θεσμοθετημένα συλλογικά της όργανα.

Ζητούμενο πλέον είναι η τοπική κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανα εκπροσώπησής της να πράξουν επιτέλους τα «δέοντα», ώστε άμεσα να υπάρξει «κεφαλαιοποίηση» στην κατεύθυνση της αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Και όταν εννοούμε «δέοντα» αναφερόμαστε σε μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες για μια συνολική ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού «προϊόντος» της περιοχής, αλλά και στο να καταστεί η πόλη φιλική στους επισκέπτες και τους κατοίκους της.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε μια σειρά από απλές ενέργειες που μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόστος και οι οποίες θα διαμορφώσουν μια άλλη πόλη.

Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται άμεση αλλαγή στρατηγικής από τη δημοτική αρχή πρώτιστα, με ταυτόχρονο  παραγκωνισμό των «εγωιστικών» και «μικροπολιτικών»  αντιλήψεων που διακατέχεται.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όταν τέθηκε ζήτημα για τα πεζοδρόμια του Ξενοκρατείου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν απάντησε ότι η ευθύνη γι΄ αυτά -δηλαδή ότι δεν έχει υπάρξει σχεδιασμός -βαρύνει τον προηγούμενο δήμαρχο… και σε αυτόν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες…

Και να σκεφθεί κανείς ότι η ανακατασκευή του Ξενοκρατείου ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Λύρου, το 2019…

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι με τέτοιες αντιλήψεις είναι αδύνατον, το Μεσολόγγι να πάει μπροστά…

 

Υ.Γ. Είναι αδιανόητο λίγες ημέρες πριν την έναρξη της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου να “ψάχνονται” στο δήμο για την ανακατασκευή των πεζοδρομιών του κτηρίου που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δήμου… και παράλληλα ο δήμαρχος Μεσολογγίου να επαίρεται ότι λειτουργεί η δημοτική αρχή με  “ταχύτητα και αποτελεσματικότητα”…