Ο Δήμαρχος  Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος προέβη στην εξής δήλωση σχετικά με τα έργα της πλατείας:

 

«Αισθάνομαι την ανάγκη να ενημερώσω τους δημότες και δια του Τύπου για το έργο της κεντρικής πλατείας Μεσολογγίου που λόγω της θέσεως και της εμπορικής του χρησιμότητας ενδιαφέρει όλους μας.

Ακόμη περισσότερο όμως έχω χρέος να αναλύσω, εν συντομία, το ιστορικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε  αναφέροντας όλη την αλήθεια. Και τούτο για να δοθεί η δέουσα απάντηση σε συμβούλους και λοιπούς εκκολαπτόμενους «σωτήρες» του τόπου μας που μόλις είδαν το έργο να προχωρά, παρόλο που και έχουν ενημερωθεί στο δημοτικό συμβούλιο και γνωρίζουν το θέμα, παριστάνοντας τους ανήξερους επιδόθηκαν σε μια αρνητική αρθρογραφία, επιλέγοντας για μια ακόμη φορά να δημαγωγούν και πάνω σε αναλήθειες και παραποιημένα στοιχεία να αυτοπροβάλλονται. Αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι μόνο αυτό τους ενδιαφέρει και όχι η ουσία.

Το έργο της πλατείας δεν θα ήταν στις άμεσες προτεραιότητες μας, ως δημοτική αρχή, καθ’ ότι ως τέτοιες θέτουμε και υλοποιούμε ήδη την δημιουργία υποδομών και την προώθηση των τεράστιων και χρόνιων ζητημάτων για την ασφάλεια και τη λειτουργία του δήμου και ακολούθως τα υπόλοιπα.

Η χρηματοδότηση του είναι από το πρόγραμμα Leader το οποίο ομολογουμένως δεν διαθέτει καμία δυνατότητα αναμορφώσεων επιλογών, που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή επί ποινή απόρριψης. Εντάχθηκε το 2018 από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία και προέβη στην μελέτη από τις τεχνικές μας υπηρεσίες.

Αφότου αναλάβαμε αμφιταλαντευτήκαμε τόσο για την χρησιμότητά του όσο και για το αν υπήρχε επάρκεια μελετών και αν έφτανε ο προϋπολογισμός ή έγινε προσπάθεια να μαζευτεί για να χωρέσει στο όριο των ‪600.000 € που προέβλεπε το πρόγραμμα με πιθανές εκπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα και την ποιότητα.

Στο δίλημμα αυτό επιλέξαμε να το ξεκινήσουμε γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα και αναλαμβάνοντας το πολιτικό  κόστος διότι τελικά θα παραδώσουμε στους δημότες μας και θα απολαμβάνουν μια νέα, πιο όμορφη, αισθητικά και λειτουργικά πλατεία. Μιλάμε άλλωστε για το σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας του δήμου και του νομού μας ενώ αν κάναμε πίσω θα χάνονταν τα χρήματα από το Leader.

Αναλάβαμε λοιπόν την ευθύνη αρχικά να βρούμε την λύση για την μεταφορά της πιάτσας των Ταξί με την δημιουργία κατάλληλου και αξιοπρεπούς χώρου, πάντα με συνεννόηση με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές τους οποίους ευχαριστώ για την συνεργασία, να έρθουμε σε συμφωνία με τα καταστήματα της πλατείας για την αποξήλωση των υποδομών τους και να ρυθμίσουμε πολλά ακόμη προκαταρκτικά ζητήματα διότι για όλα αυτά τα κρίσιμα προαπαιτούμενα καμία διαβούλευση δεν είχε προηγηθεί. Μάλιστα έγιναν και δύο ή τρεις διαβουλεύσεις παρουσία όλων των ενδιαφερομένων για το θέμα, αλλά και στελεχών της τεχνικής μας υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή οι όψιμοι κριτές μας όχι μόνο δεν συνέδραμαν σε αυτά εκ του θεσμικού τους ρόλου ως όφειλαν, το αντίθετο μάλιστα πυροδοτούσαν καταστάσεις στο να μην γίνει τίποτα.

Σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα του έργου οφείλω να ενημερώσω ότι εκ της νομοθεσίας δίνεται στους αναδόχους προθεσμίες τις οποίες κανείς δεν μπορεί να τις αρνηθεί

Στην περίπτωση βέβαια της πλατείας πέραν της από τον ανάδοχο εξάντλησης των δικαιούμενων προθεσμιών του, το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο διότι στην πορεία αναδείχθηκαν σε όλο τους το  μεγαλείο τα σοβαρά ζητήματα των ελλείψεων, παραλείψεων, ανακριβειών και αστοχιών στη μελέτη.

Ενδεικτικά αναφέρω:

 

–       Έλειπαν από τη μελέτη 180 τ.μ.,

–       Οι επιλογές κάποιων υλικών ήταν απογοητευτικά δυσεύρετες

–       Οι ποσότητες αυτών σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

–       Για κάποια κρίσιμα ζητήματα όπως πρόσβαση ΑΜΕΑ δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη. Και πολλά άλλα.

Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς πως αυτή η μελέτη εγκρίθηκε!

Αν μάλιστα προστεθεί σε αυτό το σκηνικό η κρίση που προέκυψε και συνεχίζει να ταράζει συθέμελα την αγορά με τη τεράστια άνοδο των τιμών στα υλικά, την παντελή έλλειψη κάποιων και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων, παράμετροι που άλλου οδήγησαν αναδόχους στο να εγκαταλείψουν στη μέση τα έργα, αντιλαμβάνεται κανείς από ποσά κύματα πέρασε το έργο αυτό.

Και φυσικά το θέμα δεν ήταν μόνο να βρεθεί η λύση σε κάθε ένα από αυτά, αλλά να τρέξει παράλληλα και μια καρκινωματική γραφειοκρατική διαδικασία συμβουλίων, αποφάσεων και εγκρίσεων. Όλα αυτά που είναι γνωστά και έχουν αναλυθεί αρμοδίως και υπεύθυνα στο δημοτικό σύμβουλο φανερώνουν τουλάχιστον υποκρισία να τα αναρωτιούνται και να τα αποσιωπούν αυτοί οι οποίοι φέρονται και ως έμπειροι αυτοδιοικητικοί ενώ τελικά μοιάζουν να λυπούνται που το έργο προχωρά.

Αυτοί λοιπόν είναι οι κύριοι λόγοι που η πλατεία πήρε 7 μήνες για να φτάσει στην μορφή που είναι σήμερα.

Ο Δήμος μας κι εγώ προσωπικά κατέβαλα κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους.

Με σεβασμό στο δημοτικό χρήμα, με κατανόηση στους καταστηματάρχες του χώρου, με τους οποίους έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις και οφείλω να τους ευχαριστήσω για την συνεργασία και να τους επιβεβαιώσω την με κάθε νόμιμο τρόπο στήριξη μου και προπάντων με αγάπη για την πλατεία μας ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό.

Σύντομα η πόλη και οι δημότες μας θα απολαμβάνουν μια νέα ομορφότερη και πιο λειτουργική πλατεία.

Κληθήκαμε να ξεμπερδέψουμε άλλο ένα κουβάρι προχειροτήτων και να το βάλουμε  σε θετική τροχιά.

Ξοδέψαμε πολύ χρόνο και γι’ αυτό το ζήτημα όπως και για τα σκουπίδια, τον ΧΥΤΑ, την ΔΕΥΑ, τις πλημμύρες και ένα σωρό ακόμη προβλήματα που έσκασαν σαν «βόμβες» στα χέρια μας.

Αλλά δεν κάναμε πίσω, ούτε φοβηθήκαμε τις ευθύνες. Γιατί οποίος αγαπά τον τόπο του προχωράει μπροστά, δουλεύει σκληρά γι΄αυτόν, λύνει τα προβλήματα και δεν επενδύει στην άρνηση και στο ψέμα.

Συνεχίζουμε να σας κοιτάζουμε στα μάτια αναφέροντάς σας την αλήθεια και μόνο. Ο σωστός δημότης είναι ο ενημερωμένος δημότης. Η ενημέρωση και η αλήθεια είναι ο ιδανικότερος τρόπος προάσπισης της κακοήθειας, της λάσπης, του ψέματος και της υπονόμευσης και του ψέματος.

Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει και θα μας δικαιώσει πολύ περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα!».