Ρεαλιστική και χωρίς αστερίσκους μπορεί να θεωρηθεί η προσέγγιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Σπήλιου Λιβανού για το μεταναστευτικό φέρνοντας ως παράδειγμα το Μεσολόγγι σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο Kontra και κυρίως η πρότασή του για το πως μπορεί να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών.

Πιο συγκεκριμένα όπως μπορείτε να δείτε ο Σπήλιος Λιβανός επαναλαμβάνοντας την πρότασή του σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών από μετανάστες και την μεταφορά τους στην ενδοχώρα είπε ότι αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει με τον «κανόνα του 1% σχετικά με τον ντόπιο πληθυσμό ανά δήμο και ανά περιφέρεια».

Μάλιστα για να ισχυροποιήσει τη δυνατότητα επίτευξης αυτού του στόχου έφερε ως παράδειγμα τη δομή φιλοξενίας στο Ξενοδοχείο Θεοξένια στο Μεσολόγγι που αφενός καλύπτει τον κανόνα του 1% και αφετέρου στη 18μηνη διαμονή τους στην πόλη δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα σχέσεων με την τοπική κοινωνία ή παραβατικών συμπεριφορών απέναντί της.

Κάτι, που όπως υποστήριξε ο κ. Λιβανός μπορεί να αποτελέσει «βάση» για τη λύση του ζητήματος, προφανώς για την άμβλυνση των επιφυλάξεων και των αντιρρήσεων που εκφράζονται από τοπικές κοινωνίες στο άκουσμα έλευσης μεταναστών.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόταση αυτή του κ. Λιβανού αν κρίνουμε και από σχετικές ανακοινώσεις, μάλλον «υιοθετείται» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  και ίσως μπορεί να δρομολογήσει, την απαιτούμενη συναίνεση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για επίλυση ενός ζητήματος που έχει διαστάσεις εθνικής ασφάλειας.

 

Η αλήθεια, τέλος, είναι, ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εμφορούνται από την νοοτροπία «τα σκουπίδια του σπιτιού μας, στην πόρτα του γείτονα…Γνωστές οι «μάχες» στις γειτονιές για τους κάδους, σε πόλεις για τους ΧΥΤΑ κ.ο.κ.» κάτι που βρίσκει εφαρμογή και στο μεταναστευτικό….