Με αμείωτη ένταση συνεχίζει την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στον πρωτογενή τομέα, ο  Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος εξήλθε πανίσχυρος από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε μία στιγμή δεν συζητήθηκε θέμα μετακίνησής του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλα τα ΜΜΕ τον εμφάνιζαν εξ αρχής ως έναν από τους αμετακίνητους υπουργούς.

Το παρασκήνιο λέει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περιβάλλει με εμπιστοσύνη και είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα δείγματα γραφής της πολιτικής του, κατά τους οκτώ πρώτους μήνες της παραμονής του στο τιμόνι του ΥΠΑΑΤ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Μητσοτάκης και Λιβανός θεωρούν μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας που δεν πρέπει να πάει χαμένη, τη νέα ΚΑΠ, καθώς στη χώρα μας αναλογούν άνω των 19,5 δις ευρώ για την επόμενη περίοδο.

Γνωρίζουν, ωστόσο, ότι για να ανταποκριθεί ο πρωτογενής τομέας στις προκλήσεις της νέας εποχής πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους:

Να προωθηθεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας,

να υπάρξει αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα για το γεωργό μας,

να αναβαθμιστεί η θέση του Έλληνα αγρότη στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα

και να γίνει ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21 ο αιώνα.

 

Σε πρόσφατη περιοδεία του Σπήλιου Λιβανού στη Ροδόπη ένα από τα ζητήματα που του τέθηκαν ήταν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν τεθεί ανάλογα ζητήματα;

Το παράδοξο όμως είναι αναφορικά με την Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα στην περιοχή του Μεσολογγίου ότι για καθαρά μικροκομματικούς λόγους δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τοπικούς θεσμικούς φορείς.

Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι παρά το γεγονός ότι ο Σπήλιος Λιβανός έχει ήδη συμπληρώσει οχτώ μήνες θητείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από πλευράς δήμου Μεσολογγίου και μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων του δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο υπόμνημα προτάσεων για θέματα της αρμοδιότητάς του. Υπόμνημα που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα σύνθεσης προτάσεων μέσα από το δημοτικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ισχυροποίηση στον συγκεκριμένο τομέα του Σπήλιου Λιβανού σύντομα θα έχει και θετικά αποτελέσματα για την περιοχή καθώς όπως πληροφορούμαστε σύντομα θα υπάρξουν στοχευμένες πρωτοβουλίες.