Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που αναστενάζουν, βλέποντας το λογαριασμό του ρεύματος να έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή του Έβερεστ παρόλη την προσφορά ρεύματος. Πολλές επιχειρήσεις έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο που σκέφτονται ακόμα και το λουκέτο, εξαιτίας των παραφουσκομένων τιμολογίων ρεύματος. Όλο αυτό ήρθε να δέσει με τις αποφάσεις των τοπικών εμπορικών συλλόγων, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με το να κλείσουν της επιχείρησης νωρίς εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο ενέργεια, κάτι που σαν μέτρο δεν πέρασε και δεν εφαρμόστηκε από όλους. Αρκετοί ήταν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι που αντέδρασαν σε αυτό. 

 

Η παροχή ενέργειας για κάποιες επιχειρήσεις όπως είναι τα σούπερ μάρκετ αποτελεί τον βασικό άξονα λειτουργίας τους. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι αδύνατο να δουλέψουν χωρίς ρεύμα. Για αυτό και εξαιρέθηκαν από τα παραπάνω μέτρα. Τέτοια μέτρα, δεν αποτελούν τελικά τη λύση, για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και για την εξοικονόμηση ρεύματος. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτές και να δουλεύουν κανονικά. Δεν κατάφεραν να βγουν από μία πανδημία και ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωπες, με έναν ενεργειακό πόλεμο, που από ότι φαίνεται δεν θα τελειώσει εύκολα. Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά που έχουν και αυτά άμεση ανάγκη να βρουν μία καλύτερη προσφορά ρεύματος, πιο οικονομική από αυτή που είναι τώρα και να βγούν από το ενεργειακό τέλμα.

 

Στο νου μου έρχεται μία διαφήμιση που είδα πρόσφατα που έλεγε “Αλλάζω ρεύμα τώρα και επωφελούμαι απο την έκπτωση 20% στην συνέπεια πληρωμών, με μηνιαίο πάγιο 3€ χωρίς δέσμευση στο συμβόλαιο και με  συμμετοχή στην κρατική επιδότηση”. Φαίνεται αρκετά δελεαστικό όταν το διαβάσει κάποιος και ειδικά αν δει και άλλα οικονομικά πακέτα, που προσφέρουν τρέλες παροχές που δεν έχουν σχέση με την ενέργεια, όπως παραδείγματος, κάποια δώρα για προγράμματα υγείας, ή δωροκάρτες για να μπορεί κάποιος να ψωνίσει σε σούπερ μάρκετ ή να βάλει βενζίνη. 

 

Οι προσφορές πολλές φορές είναι δελεαστικές και υπόσχονται ακόμα και μηδενική εγγύηση όταν υπάρχει πάγια εντολή πληρωμής με τράπεζα. Δεν είναι λίγοι οι πάροχοι που χρεώνουν κόστος ενεργοποίησης και σου βάζουν κάποια ρήτρα αν φύγεις νωρίτερα από το συμβόλαιο για να αλλάξεις ρεύμα.

 

Πολλές εταιρείες διαθέτουν και ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά, όπου μπορείς να βλέπεις συνέχεια τις εκπτώσεις ή την πορεία του λογαριασμού σου και το κόστος της κιλοβατώρας, όπως αυτό ανακοινώνεται κάθε 20 του τρέχοντος μήνα και ισχύει για τον επόμενο. 

 

Αρκούν όμως όλα αυτά για να μας δελεάσουν προκειμένου να προχωρήσουμε στην αλλαγή παρόχου;  

 

Σίγουρα, ότι προσφορά και να πάρετε από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, θα πρέπει αυτά που σας έχουν υποσχεθεί να αναγράφονται στο συμβόλαιο και όχι να έχουν ειπωθεί προφορικά. Θα πρέπει να γνωρίζετε το ετήσιο ενεργειακό σας προφίλ, πριν κάνετε οποιαδήποτε έρευνα και πριν στείλετε οποιαδήποτε αίτηση για προσφορά ρεύματος. Επίσης θα πρέπει να έχετε εξοφλήσει  προηγούμενους λογαριασμούς, πριν πάτε σε έναν καινούργιο.

Θα πρέπει να δείτε τις κρυφές χρεώσεις, που προστίθενται σε όλους τους λογαριασμούς, ανεξάρτητα με ποιον πάροχο θα επιλέξετε να συνεργαστείτε.

Υπάρχουν πολλές ρήτρες ή διάφορα τέλη και πάγια όπως ο ΦΠΑ, που επιβαρύνουν το λογαριασμό του ρεύματος ανεξάρτητα με την δική σας κατανάλωση.

 

Αν παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεστε να επιλέξετε ένα οικονομικό συμβόλαι,ο μπορείτε να απευθυνθείτε σε εταιρείες ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο, οι οποίες ασχολούνται καθημερινά με τους ενεργειακούς παρόχους και ξέρουν όλα τα οικονομικά πακέτα.  θα σας βοηθήσουν να κάνετε διάφορες συγκρίσεις και με τα στοιχεία που θα τους δώσετε, θα σας βρουν το κατάλληλο οικονομικό πακέτο για εσάς.