Αναγνώστης του Messolonghinews ζητώντας να διατηρήσουμε την ανωνυμία του μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε επιστολή που σχολιάζει τα γραφόμενα στη σελίδα στο Facebook “Λόρδος Βύρων”.
Δημοσιεύουμε την επιστολή με την υποσημείωση ότι κατά την άποψή μας η συγκεκριμένη σελίδα είναι μεν ανώνυμη αλλά τα όσα γράφονται σε αυτή προφανώς πληρούν τους όρους δημοσίευσης στο Facebook και ως εκ τούτου για το λόγο αυτό δεν έχει “πέσει”. Δηλαδή όπως σε ένα έντυπο η δημοσίευση ενός ανώνυμου σχολίου έχει αναφορά στον εκδότη έτσι και στο Facebook υπάρχει αναφορά στην πλατφόρμα.
Κατά συνέπεια ως Messolonghinews δίνουμε βήμα για διάλογο όπως οφείλουμε να κάνουμε.
Αναλυτικά η επιστολή:
“Υπάρχει άραγε πληρωμένη ανώνυμη διαφήμιση;
Σκέψεις και απόψεις ενός φίλου που μου τις έστειλε το Σάββατο και ίσως ενδιαφέρουν κάποιους.
Περί Λόρδου
Είναι αποδεκτός ο έλεγχος της εξουσίας, η κριτική στους έχοντες δημοκρατικές εξουσίες από ανώνυμους χρήστες του διαδικτύου; Σαφώς και ναι, όταν γίνεται χωρίς την χρήση ποινικών μέσων και εκφράσεων.
Σε αυτό το μοτίβο είναι αποδεκτή και η ανώνυμη σάτιρα, ακόμα και κάποιος πιο δηκτικός σχολιασμός. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται η ανωνυμία με υπευθυνότητα.
Όταν κάποιος εκφράζει κάποιο μήνυμα υπάρχουν 3 στοιχεία που το συνθέτουν. Ποιος είναι αυτός που το εκφράζει, πως το εκφράζει (με ποιο τρόπο) και τι ακριβώς αναφέρει (ποια είναι η ουσία του μηνύματος).
Επομένως θα πρέπει να δίνεται η ανάλογη βαρύτητα σε όλα αυτά τα στοιχεία αλλά και η βαρύτητα του κάθε στοιχείου θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με το μήνυμα και τη σημασία του.
Πολλές φορές έχει ισχυρή σημασία ποιος λέει κάτι, άλλες φορές μετράει και πώς το λέει, αλλά σχεδόν πάντα οφείλουμε να δίνουμε τη δέουσα προσοχή στην ουσία του μηνύματος χωρίς να μας ενοχλεί ή να μας αποπροσανατολίζει το ποιος ή το πώς.
Η ανωνυμία μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης που αγγίζει τα όρια ακόμα και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου.
Είναι, λοιπόν, ο Λόρδος ιδέα; Κατά την ταπεινή μου άποψη, σαφώς και όχι! Σε καμία περίπτωση.
Ο λόρδος, κατά την άποψη μου, είναι ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων με συγκεκριμένη ατζέντα.
Το πλήρες φάσμα αυτής της ατζέντας είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς, αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε πως στον πυρήνα της είναι η στοχοποίηση της παρούσας δημοτικής αρχής.
Μια ατζέντα που εντάσσεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου πιθανώς στρατηγικού σχεδιασμού. Και εξηγούμαι.
Αν ο Λόρδος αρχικά ήθελε απλά να μοιραστεί τις ιδέες του στο διαδίκτυο, θα έκανε ένα προφίλ. Θα δημοσιοποιούσε τις “ιδέες” του, θα επεδίωκε αλληλεπιδράσεις και θα προσπαθούσε να μαζέψει φίλους. Αντίθετα όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο και η συμπεριφορά του εμπεριέχουν σαφέστατα στρατηγικά στοιχεία.
Πίσω από τον Λόρδο είναι είτε ένας χρήστης του διαδικτύου που ενώ δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος ούτε έχει δεσμούς με κάποιο συνδυασμό αποφάσισε για το καλό της πόλης να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή σταυροφορία εναντίων συγκεκριμένων υποψηφίων και κυρίως του νυν δήμαρχου, είτε είναι μία ομάδα ατόμων φιλικά διακείμενα ή ισχυρά προσκείμενα με συγκεκριμένο δημοτικό συνδυασμό με τους ίδιους στόχους. Επιλέγω να πιστεύω το δεύτερο για τους λόγους που παραθέτω παρακάτω..
Μιλάω για στρατηγικό σχεδιασμό γιατί, από την αρχή, ο Λόρδος παρουσιάστηκε στην δικτυακή πραγματικότητα του δήμου Μεσολογγίου ως σελίδα του Facebook. Ως “Δημόσιο πρόσωπο”. Με συγχωρείτε, αλλά ένας ανώνυμος χρήστης με το όνομα και την φωτογραφία του Λόρδου Βύρωνα δεν μπορεί να θεωρηθεί από κανέναν ως υπαρκτό δημόσιο πρόσωπο. Όλα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού. Ακόμα και η σχεδόν σίγουρη παραβίαση των όρων του facebook που ο συγκεκριμένος ανώνυμος χρήστης αποδέχθηκε όταν δημιούργησε την σελίδα του “δημοσίου” αυτού προσώπου.
Τα προφίλ μαζεύουν ευκολότερα φίλους και αλληλεπιδράσεις. Οι σελίδες έχουν ακολούθους ή υποστηρικτές που μαζεύονται πιο δύσκολα. Για τον λόγο αυτό, όπως ο ίδιος ο Λόρδος παραδέχθηκε, στοχοθέτησε να αλληλοεπιδράσει με συγκεκριμένο προφίλ στο Facebook με πολλούς φίλους και, κυρίως, μεγάλη δραστηριότητα στο μέσο. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, το εγχείρημα πέτυχε.
Γιατί λοιπόν σελίδα, με ψευδή αποδοχή των όρων χρήσης του μέσου κατά την δημιουργία της, και όχι προφίλ; Μα γιατί τα προφίλ δεν μπορούν να “τρέξουν” διαφημίσεις…
Εδώ υπεισέρχεται το 2ο σκέλος του στρατηγικού σχεδιασμού. Μετά την αναγνωσιμότητα, η διεξαγωγή διαφημιστικών καμπανιών στο διαδίκτυο, επί πληρωμής βεβαίως βεβαίως, για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου, εμφανής στα μάτια κάθε πολίτη.
Και καλά θα μου πείτε, που είναι το τόσο κακό; Δεν ξέρω πραγματικά αν είναι τόσο κακό. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι ιδέες δεν χρειάζονται διαφήμιση.
Και δεν ξέρω ούτε πόσα χρήματα διατέθηκαν για αυτές τις διαφημιστικές καμπάνιες. Παρατηρήσατε τον πληθυντικό;
Η σελίδα του facebook με αναγνωριστικό (ID) 116244848234768 (https://www.facebook.com/profile.php?id=61550579580874) έχει πραγματοποιήσει από τις 21 Αυγούστου 2023 μέχρι και σήμερα 8 Οκτωβρίου 2023, 44 διαφημιστικές καμπάνιες σε όλα τα κανάλια (facebook, instagram, messenger, audiencenetwork) της Meta, της μητρικής εταιρίας του Facebook. Μπορείτε να δείτε όλες αυτές τις διαφημιστικές καμπάνιες εδώ: https://www.facebook.com/ads/library/?active_status=all&ad_type=all&country=GR&view_all_page_id=116244848234768&search_type=page&media_type=all .
Επομένως, κάποιοι κάνουν πολιτική διαφήμιση ανώνυμα – άμεσα κάνοντας σατυρική κριτική σε συγκεκριμένους και άρα εμμέσως διαφήμιση σε κάποιους άλλους. Συγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι επιτρεπτό.
Αν μέσω ενός ανώνυμου προφίλ θέλεις να εκφέρεις την πολιτική σου γνώμη, να παρουσιάσεις γεγονότα ενδιαφέροντος και να κάνεις τη σάτιρά σου είναι από ευπρόσδεκτο ως αποδεκτό. Αλλά να κάνεις πολιτική διαφήμιση εναντίων συγκεκριμένων δημοτικών συνδυασμών χωρίς να αναφέρεις ποιος είναι πίσω από αυτό είναι απαράδεκτο.
Θα πάω ένα βήμα πιο πέρα και θα πω πως πιθανόν να είναι και νομικά κολάσιμο – δεν γνωρίζω αν ο νόμος επιτρέπει την ανώνυμη πολιτική διαφήμιση.
Τόσο η ψευδής δήλωση στοιχείων κατά την δημιουργία της σελίδας, όσο και η ανώνυμη πραγματοποίηση διαφημίσεων πολιτικής φύσης νομίζω είναι λόγοι που ευσταθούν για την καταγγελία και αναφορά των πρακτικών της σελίδας στο Facebook.
Πως το επιτρέπουν αυτό οι θιγόμενοι συνδυασμοί; Δύο εκδοχές.
Πρώτη, τα επικοινωνιακά και νομικά επιτελεία των συνδυασμών αυτών είναι για γέλια.
Δεύτερη , η απραξία αυτή να εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό των θιγόμενων συνδυασμών ποντάροντας πως η δημοσιότητα μέσω των καταχωρήσεων του Λόρδου δεν δρα αρνητικά αλλά τελικά δρα θετικά (στα πλαίσια του δόγματος “δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα” ή του “δεν με ενδιαφέρει τι λες για μένα αρκεί να λες το όνομα μου σωστά”).
Καταλήγοντας:
Δεν διαφωνούμε με την ανώνυμη κριτική και τη σάτιρα στην εξουσία. Μέσα σε επιτρεπτά πλαίσια, πραγματικά μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.
Η ανώνυμη πολιτική διαφήμιση δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει σενάριο που η δυνατότητα να πραγματοποιείς πολιτική διαφήμιση από ανώνυμα κανάλια δεν εμπεριέχει πολύ μεγάλους κινδύνους για την δημοκρατία αντί να την εξυπηρετεί.
Επομένως ας μην γελιόμαστε. Ο Λόρδος δεν είναι ιδέα, αλλά άτομα με συγκεκριμένη ατζέντα. Αν τώρα η συγκεκριμένη πρακτική του Λόρδου ήταν ή είναι για το καλό του δήμου μας, αφήνεται στην προσωπική κρίση του καθενός.
Ο Διογένης.
ΥΓ1. Εκ προθέσεως δεν αναφέρω το όνομα μου διότι δεν θέλω να σχολιαστεί το ποιος το λέει ή το πώς το λέει αλλα το τι λέει.
ΥΓ2. Το κείμενο έχει γραφτεί το Σάββατο 8/10/23 λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.
ΥΓ3.Σχετικά με την κούρσα του δεύτερου γύρου: «I have no horse in this race».”