ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Μία επιστημονική προσέγγιση του εορτασμού για το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως

 

Ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» στη συνεχή ενασχόλησή του με την διατήρηση της ιστορικής μνήμης έθεσε σε κυκλοφορία μία καινούργια έκδοση.

Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση του εορτασμού του κορυφαίου γεγονότος   της Ελληνικής Επαναστάσεως  που  για πρώτη φορά παίρνει θέση στην ελληνική βιβλιογραφία. Συγγραφέας του η Δέσποινα Κανελλή την οποία προλογίζει ο βυζαντινολόγος – ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κατσαρός.

Ο αναγνώστης του βιβλίου “ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ” θα προσεγγίσει τις  Γιορτές Εξόδου ως εκδήλωση της Δημόσιας Ιστορίας, μέσα από την οποία διακρίνει το πώς η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει το πρόσφατο και το απώτερο ηρωικό παρελθόν της, πώς το προβάλλει, τί προσδοκίες και ποια αποτελέσματα ανακύπτουν από αυτήν τη θεώρηση και εν τέλει πώς διαμορφώνεται  η “εθνική –  τοπική” ταυτότητα αλλά και  η “ιστορική –  συλλογική” μνήμη.

Η έκδοση  αναδεικνύει, τεκμηριωμένα, τον μοναδικό, σε πανελλήνιο επίπεδο, τρόπο απόδοσης τιμής σε ένα ιστορικό γεγονός.

Ένας τρόπος, που παρά το γεγονός, ότι παραμένει ο ίδιος για πάρα πολλά χρόνια συνεχίζει να συγκινεί, καθώς σε αυτόν “πρωταγωνιστικό” ρόλο έχει η τοπική κοινωνία. 

Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τη νέα έκδοση της ¨ΔΙΕΞΟΔΟΥ” η συγγραφέας λαμβάνει υπόψη μια σειρά από πραγματικά γεγονότα στο διάβα του χρόνου.

Ειδικότερα ότι: 

  • Οι Γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι, αποτελούν μία τελετή Δημόσιας Ιστορίας   σε  ανάμνηση της αιματηρής Εξόδου που πραγματοποίησαν το 1826 οι πολιορκημένοι,  από τους Οθωμανούς, πολίτες της.

  • Ερευνά τη μνημονική  τελετή, από   τις απαρχές της, το 1850,  και τις μεταβολές που οδήγησαν στη σημερινή διαμόρφωσή της, μέσα από αρχειακό υλικό.

  • Παρουσιάζει τους συμβολισμούς που εκπέμπει το γεγονός της Εξόδου, από  τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων και τους εκπροσώπους της πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια,  τους πανηγυρικούς,  τις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και τη συμμετοχή οργανωμένων συλλόγων στο κυρίως σώμα των τελετών και της  πομπής.

  • Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέγγιση καταστάσεων από το 2000 και μετά  καθώς μέσα σε αυτό στο χρονικό διάστημα της πρώτης δεκαετίας με την οικονομική ευρωστία   διοργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες  και της δεύτερης δεκαετίας με τη  χώρα να βιώνει τη βαθιά  οικονομική κρίση. Δύο ακραία δηλαδή γεγονότα που προκάλεσαν εθνική περηφάνια και εθνική ταπείνωση, αντίστοιχα.

  • Επισημαίνει τη διαφορετική διάσταση στους πανηγυρικούς που εκφώνησαν  οι δήμαρχοι της πόλης την περίοδο της ευμάρειας χωρίς να  χρειαστεί  να προσθέσουν κάτι δοξαστικό στους λόγους τους,  σε αντίθεση με την περίοδο  της κρίσης που υπενθύμισαν  στους «άλλους» τη διαχρονική προσφορά των Ελλήνων στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και  το οφειλόμενο προς τη χώρα και το Μεσολόγγι  «χρέος» τους.

  • Καταγράφει συνοπτικά τις  παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον δήμο, αλλά και πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους, ανά έτος την τελευταία εικοσαετία για την Επέτειο.

 

Το βιβλίο, που εκδόθηκε με την αρωγή του «Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος», διατίθεται στο Μεσολόγγι μεν από το Τεχνοπωλείο της «Διεξόδου» στην δε Αθήνα και την Θεσσαλονίκη από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).