Άκυρη θεωρείται πλέον μετά και την απόρριψη από την επιτροπή του αρθρ.152  – της σχετικής προσφυγής του δήμου Μεσολογγίου – η απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του δήμου.

Θυμίζουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ο επόπτης ελέγχου ΟΤΑ της Αποκεντρωμένης την είχε ακυρώσει μετά των προσφυγή των εργαζομένων.

Παρά την ακύρωση η δημοτική αρχή εμμένοντας στην πρωτοβουλία της έκανε προσφυγή στην επιτροπή του αρθρ. 152, χωρίς όμως αποτέλεσμα θετικό γι΄αυτή…

Μετά την εξέλιξη αυτή σε κοινή ανακοίνωση τους οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας τονίζουν:

 

“Σε προηγούμενα κοινά δελτία τύπου αναφέραμε ότι πρέπει «κάποιοι να σταματήσουν να βαυκαλίζονται και να στρουθοκαμηλίζουν περιμένοντας ότι όλα θα αλλάξουν δια μαγείας». Προειδοποιήσαμε ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, ενάντια σε κάθε αντιξοότητα.

Προφανώς κάποιοι δεν μας πίστεψαν. Δεν πίστεψαν ότι η συνεργασία και η ομαδικότητα είναι δύναμη, ειδικά όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου.

Εμείς όμως το πιστέψαμε. Και παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Και δικαιωθήκαμε.

Μεθοδικά με σοβαρότητα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα ενημερώσαμε τους πάντες, έτσι ώστε να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Σταθερά προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να  αναδείξουμε το αυτονόητο: ότι η εκχώρηση Δημόσιου Ελεγκτικού Μηχανισμού σε ιδιώτες είναι επικίνδυνη, παράνομη  και Αντισυνταγματική. ΝΑΙ δικαιωθήκαμε!

Ακόμη και η ειδική επιτροπή του άρθρου 152 μας δικαίωσε,  χωρίς αστερίσκους και παρερμηνείες.

Όλοι μαζί:

  • Οι εκπρόσωποι των Σωματείων ΟΤΑ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας,
  • Ο εκπρόσωπος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Θύμιος Κομματάς
  • Ο νομικός Σύμβουλος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Μιχάλης Πετρονικολός

παρευρεθήκαμε στη χθεσινή συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 (μερικώς υπό νέα σύνθεση) για να αντικρούσουμε τους έωλους ισχυρισμούς του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου (εκ Πατρέων εκπορευόμενοι), για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη του εσωτερικού ελέγχου.

Όλοι μαζί, καταφέραμε να καταρρίψουμε όλα τα αβάσιμα στοιχεία της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου με λογικά και νομικά επιχειρήματα που δεν επιδέχονταν παρερμηνειών. Ευτυχώς αυτή την φορά καταφέραμε και βρήκαμε ευήκοα ώτα και το αυτονόητο έγινε πράξη. Ποιο είναι το αυτονόητο; Μα ότι η εκχώρηση Δημόσιου Ελεγκτικού Μηχανισμού σε ιδιώτες είναι επικίνδυνη, παράνομη  και Αντισυνταγματική.

Αυτή η δικαίωση μαζί και με την πρωτοπόρα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, και την αρωγή της ΠΟΕ ΟΤΑ πιστεύουμε ότι θα είναι, και πρέπει να είναι, καταλύτης εξελίξεων.

  • Καταλύτης εξελίξεων ως προς την ορθή στόχευση του ελέγχου στην Αυτοδιοίκηση, που σε καμία περίπτωση δεν αρνούμαστε
  • Καταλύτης εξελίξεων ως προς τα όρια εισβολής του ιδιωτικού τομέα στην Αυτοδιοίκηση, με την εκχώρηση δημοσίων κοινωφελών λειτουργιών της.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μην περάσουν τέτοιου είδους πολιτικές, ενωμένοι, παρά τον διαρκή πόλεμο που δεχόμαστε, από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες. Δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε..

Εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων

Οι Πρόεδροι

Μπαρμπετάκης Βασίλειος

Νταουσάνη Βασιλική

ΚομματάςΕυθυύμιος”