Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη κατάπτυστη απόφαση κατάργησης του ΝΠΔΔ του «Μουσείο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη» και ένταξης του ως μια υπηρεσία Δήμου, πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ του Δήμου ΙΠ. Μεσολογγίου το απόγευμα της Τρίτης στο Αιτωλικό.

Στην ομιλία που πραγματοποιήθηκε από τη νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Μεσολογγίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βάνα Πατρινού, τονίστηκε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης συνολικά πολιτιστικών δράσεων και οργανισμών που δεν εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας, γενικότερα και ειδικά του έργου της εξαίρετης αυτής αναγνωρισμένης δημιουργού.

Υπογράμμισε ότι με το έργο της σημάδεψε την παγκόσμια χαρακτική δημιουργία εκφράζοντας το μόχθο και τους μεγάλους αγώνες του λαού, για δίκιο και ελευθερία, από την Εθνική Αντίσταση, έως τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και τη δικτατορία.

Υπογραμμίστηκε, ότι το ΚΚΕ από το 2014 είχε επισημάνει τα προβλήματα του Μουσείου και με ερώτηση στην Βουλή είχε ζητήσει, από τότε, να ληφθούν μέτρα τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του όσο και για την προστασία του έργου της μεγάλης Χαράκτριας.

«Από τότε έχουν περάσει 9 χρόνια και η κατάσταση του μουσείου όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά φαίνεται να έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από την αδιαφορία του κράτους και την εγκατάλειψη διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές του δήμου Μεσολογγίου.

Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι εκ των υστέρων εκκλήσεις κανέναν δεν πείθουν ειδικά όταν προέρχονται από αυτούς που είχαν την είτε την δημοτική είτε την κυβερνητική ευθύνη για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου», είπε, μεταξύ άλλων η ομιλήτρια.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι οι Κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο  Μεσολογγίου και η «Λαϊκή Συσπείρωση», θα συνεχίσουν να παλεύουν τόσο για την ανάκληση της απόφασης όσο και για την συνέχεια της λειτουργίας του Μουσείου ως ΝΠΔΔ, ώστε, να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για τη συντήρηση και αποκατάσταση των έργων, να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους χώρους του, να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των έργων, αλλά και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι, ξεναγοί, ιστορικοί, επιμελητές εκθέσεων) ώστε να λειτουργήσει και να αποτελέσει πολιτιστικό πόλο όχι μόνο για την περιοχή αλλά πολύ ευρύτερα.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Βάνα Πατρινού, κάλεσε κάθε δημότη και δημότισσα, που εκτιμά την προσφορά του έργου της Βάσως Κατράκη, σε αγώνα και κινητοποίηση ώστε να ακυρωθεί η απόφαση αυτή, τους πολιτιστικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς του Δήμου, να σταθούν δίπλα στο Μουσείο Χαρακτικής, που έχει το όνομα της καλλιτέχνιδας, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, δηλώνοντας, ότι σήμερα προβάλλει επιτακτικά πια η αναγκαιότητα πρώτα από όλα κυριολεκτικά να σωθούν τα έργα της.

Μετά το πέρας της ομιλίας, πραγματοποιήθηκε πορεία με τα συνθήματα για την προστασία του Μουσείου να δονούν την ατμόσφαιρα.