Οι εκλογές, κατά κοινή ομολογία, είναι μια πολύ αγχωτική διαδικασία. Η μάχη του σταυρού είναι δύσκολη, ειδικά δε όταν βλέπεις ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά το άγχος είναι μεγάλο.

Θα πρέπει, όμως, να μάθουν οι υποψήφιοι,  ότι αυτό το άγχος δεν θα πρέπει να τους οδηγεί σε παράνομες πράξεις, όπως η δημοσίευση μιας δημοσκόπησης 3 ημέρες πριν τις κάλπες, κατά παράβαση της νομοθεσίας, όπως έπραξε τοπικό μέσο του Μεσολογγίου. 

Ειδικότερα, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να δημοσιεύσει ένα ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης μια δημοσκόπηση, θα πρέπει να αναφέρει ορισμένα βασικά στοιχεία, ήτοι το για λογαριασμό ποιού, άρα δηλαδή το ποιος πληρώνει, το μέγεθος του δείγματος, το χρονικό διάστημα λήψης των στοιχείων καθώς και το στατιστικό σφάλμα. Παράλληλα, δεν μπορεί να μεσολαβεί διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών από την έναρξη συλλογής των στοιχείων έως τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε το τοπικό μέσο και πως παραβίασε κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και το νόμο, με προφανή στόχευση να “κτυπήσει”  μη “αρεστούς” του υποψηφίους. .

Δημοσιεύει στις 18 Μαΐου μια δημοσκόπηση τα στοιχεία της οποίας συγκεντρώθηκαν στις 26-28 Απριλίου, άρα έχουν περάσει είκοσι ημέρες και όχι οι 15 που ορίζει ο νόμος . Πρόκειται δηλαδή για μια δημοσκόπηση κονσέρβα, η οποία βγήκε από το ψυγείο προκειμένου ακριβώς να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Δεύτερον και κυριότερο, δεν αναφέρει κατ’ εντολή ποιου έγινε. Δεν λέει δηλαδή στους Αιτωλοακαρνάνες πολίτες το ποιος πλήρωσε για αυτή τη δημοσκόπηση, εάν πλήρωσε, εάν υπάρχει έστω και ένα τιμολόγιο. Ένα κόστος το οποίο για μια έρευνα 1.500 ατόμων ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ακριβώς αυτή η μη αναφορά του εντολέα δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μικρός τόπος. Όλοι γνωριζόμαστε και όλοι ξέρουμε και πως θα πάνε οι εκλογές και πως κινείται ο κάθε ένας υποψήφιος.

Οι δημοσιογράφοι ναι μεν έχουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις, αλλά οφείλουμε να μην μεταμορφωνόμαστε σε φερέφωνα των “αγαπημένων” μας, εάν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι.

Κι αυτό διότι το να μεταδίδουμε δημοσκοπήσεις-κονσέρβα 3 ημέρες πριν τις εκλογές για να διαμορφώσουμε κλίμα, κάθε άλλο παρά συμβάλει στην εμπέδωση αισθήματος αξιοπιστίας για τα γραφόμενά μας, στο αναγνωστικό κοινό.

Ο πέλεκυς του νόμου άλλωστε μπορεί να πέσει βαρύς ανά πάσα στιγμή στον οποιοδήποτε. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.