Στη Σύναξη των μελών της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία» παραβρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25ης Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού και ευλόγησε την βασιλόπιττα.

AGRINIO

Αρχικά η Γερόντισσα Μαριάμ, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς και Υπεύθυνη της Διακονίας έκανε έναν απολογισμό της δεκαετίας που πέρασε και των τομέων δράσεως και ευθύνης που διαχειρίστηκαν, μεταξύ των οποίων: η αντιμετώπιση συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων, που απασχολούν τη γυναίκα∙ η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στο πνευματικό και προνοιακό έργο της Εκκλησίας∙ η ανάπτυξη νέων μορφών εθελοντικής δράσης και η πνευματική, ψυχική στήριξη και η κοινωνική προστασία της γυναίκας και της οικογένειας.

Οι δραστηριότητες των εθελοντριών στη Διακονία αγάπης και στήριξης στρέφονταν γύρω από τις ενότητες: α) Λειτουργία του Κέντρου Διακονίας, β) Δημόσιες σχέσεις (σύνδεση με δημόσιους φορείς, ενορίες, σχολεία), γ) Φροντίδα για την Παιδεία (αγωγή των παιδιών, δημιουργική απασχόληση παιδιών), δ) Επισκέψεις αγάπης (σε μοναχικά άτομα, σε ιδρύματα, στο νοσοκομείο, σε ειδικά σχολεία), ε) Διοργάνωση εκδηλώσεων (εκπαίδευση εθελοντριών, προληπτική ιατρική, μηνιαίες Συνάξεις, προσκυνηματικές εκδρομές, κ.α.).

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, γιατί η τοπική μας Εκκλησία διαθέτει άλλον έναν φορέα, ο οποίος, σε καθημερινή βάση, ενσαρκώνει την αγάπη του Χριστού. Υπογράμμισε, ότι ο Χριστός δεν μας καλεί να αγαπούμε τον άνθρωπο σε ένα ιδεολογικό επίπεδο, αλλά μας ζητά την αγάπη μας να την κάνουμε έμπρακτη στήριξη, θυσία και ενίσχυση που θα αγκαλιάζει ακόμα και τους εχθρούς μας. Όπως βλέπουμε στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη και της Μελλούσης Κρίσεως ο Χριστός μας ζητά να συμπαρασταθούμε έμπρακτα και θυσιαστικά στους ελαχίστους αδελφούς του.

Αναφέρθηκε στα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας της Εκκλησίας από την αποστολική, ακόμα, περίοδο και τόνισε, ότι: «δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία χωρίς την αγάπη της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς».

«Ζούμε στην μετά κορονοϊόν εποχή και σίγουρα έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όμως δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να κάνουμε μία επανεκκίνηση και μάλιστα στις διαπροσωπικές επαφές και επικοινωνίες. Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε αυτή την αποστολή μας, που είναι να συναντηθούμε με τον άλλο άνθρωπο, πρόσωπο προς πρόσωπο, εξατομικεύοντας την κάθε δράση μας, αφού η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, όπως και ο κάθε άνθρωπος είναι μία μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

 «Θέλω να σας παρακαλέσω όχι απλώς να συνεχίσετε, αλλά να αυξήσετε τις δράσεις σας και είμαι πολύ ενθουσιασμένος με όσα άκουσα. Θα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος αν όλα όσα γινόταν στο παρελθόν ξεκινήσουν με μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερο ζήλο και θα είμαι δίπλα σας για τον καλύτερο προγραμματισμό της λειτουργίας αυτής της Υπηρεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τα μέλη της Επιτροπής να ξεκινήσουν και πάλι τις δράσεις τους που είχαν σταματήσει τα προηγούμενα τρία χρόνια λόγω της πανδημίας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, πρότεινε να γίνει μια επικαιροποιήση και αξιολόγηση όλων των δράσεων και, ενδεχομένως, να προστεθούν και νέες και συγκεκριμένα πρότεινε την λειτουργία ενός κοινωνικού παρατηρητηρίου που θα ενημερώνεται για τα κοινωνικά περιστατικά που δημοσιοποιούνται και θα παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά.