Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέπτεται σήμερα την Αιτωλοακαρνανία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ αποτελούμενης από τους Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Σωτήρη Παρίση και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλη της ΚΕ και τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκο Παπαναστάση.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανάμεσά τους τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κώστα Καραγκούνη, τον αντιπρόεδρό του Αποστόλη Φασούλα, τη γραμματέα της ΕΙΝΑΑ Βάνα Πατρινού και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου και γιατρό Γεωργία Φούντα.

Οι εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τα σημαντικά προβλήματα του νοσοκομείου, σημειώνοντας τη διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή του και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το 45% του προσωπικού του είναι επικουρικό. Κατήγγειλαν ακόμη τα φαινόμενα υπερεντατικοποίησης της δουλειάς τους, καθώς το νοσοκομείο λειτουργεί με βάση το οργανόγραμμα του 2014 που προέβλεπε 48 γιατρούς και που καμία σχέση δεν έχει με τις σημερινές ανάγκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου και τη φροντίδα προς τους ασθενείς.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο απαράδεκτο γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία, όπως του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, αδυνατίζουν συνεχώς και «την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ νομιμοποιεί το φακελάκι», ακόμα και με 2.000 ευρώ ταρίφα στα απογευματινά χειρουργεία, «για να μπορούν, υποτίθεται, να γίνονται τα χειρουργεία, ενώ η Υγεία θα έπρεπε να είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό για τους εργαζόμενους, για τον ελληνικό λαό».

Τόνισε ακόμα ότι η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι «να δίνουν τις υποδομές των νοσοκομείων σε επιχειρηματίες της Υγείας, ιδιώτες, για να αυγαταίνουν αυτοί τα κέρδη τους, την ώρα που θα έπρεπε να κάνουν τα αυτονόητα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι αυτονόητη η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών. Υπάρχουν πάνω από 6.500 κενές θέσεις γιατρών αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω 30.000 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε άλλο βοηθητικό προσωπικό, γιατί όλοι ξέρουμε -το ξέρετε εσείς καλύτερα κι από όλους εμάς- ότι δεν λειτουργεί ένα νοσοκομείο χωρίς τις υπηρεσίες του, το βοηθητικό προσωπικό».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατρών και γενικότερα νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, να μονιμοποιηθούν με σταθερές συμβάσεις εργασίας και με ίσα δικαιώματα όλοι οι συμβασιούχοι σε όλες τις ειδικότητες, γιατί όλοι είναι απαραίτητοι.

Εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στην πολιτική των συγχωνεύσεων, που γίνονται υποτίθεται στο όνομα της «πιο λειτουργικής παροχής Υγείας», αλλά στην ουσία σημαίνουν κλείσιμο νοσοκομείων.

Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους χαμηλούς μισθούς των υγειονομικών, για τους οποίους η κυβέρνηση προβάλλει τα γνωστά επιχειρήματα των «αντοχών της οικονομίας». «Εμείς παλεύουμε και για αυξήσεις στους μισθούς σας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα επιδόματα για την ανθυγιεινή εργασία», είπε προς τους υγειονομικούς και συνέχισε:

«Πρέπει να σταματήσει μαχαίρι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων. Γιατί έτσι συνεχώς βάζει ο εργαζόμενος λαός, η λαϊκή οικογένεια, ο συνταξιούχος, ο κάθε άνθρωπος, τα παιδιά μας που έρχονται εδώ να γιατροπορευτούν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, για να βγάλει από αυτά που δεν υπάρχουν.

Γιατί ξέρουμε ακόμα ότι και η ακρίβεια είναι τεράστια, τα προβλήματα που υπάρχουν στη λαϊκή οικογένεια με τους μισθούς και το εισόδημα είναι επίσης πάρα πολλά, η φορολογία είναι τεράστια. Επιδεινώνεται συνολικά η ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Ξέρετε, το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και στους δρόμους του αγώνα, στους συλλόγους, τα σωματεία, πρώτα απ’ όλα μέσα στους λαϊκούς αγώνες, είμαστε μπροστά, είμαστε μαζί σας. Μπορούμε να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Εδώ ο Νίκος ο Παπαναστάσης, ο βουλευτής του Κόμματος, είναι κοντά σας, ξέρει τα προβλήματα, τον ξέρετε, σας ξέρει, τα προωθεί στη Βουλή κι εμείς οι υπόλοιποι μαζί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Και, βέβαια, ν’ ανοίξουμε ένα δρόμο καλύτερο για μας και για τα παιδιά μας, γιατί η δημόσια δωρεάν Υγεία είναι κρίσιμο ζήτημα. Γιατί αυτό είναι που προστατεύει τη ζωή, την υγεία του ανθρώπου για να μπορεί να ζει σ’ αυτή την κοινωνία».

 

 

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες εργατών και αγροτών

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Αιτωλοακαρνανία ήταν το Αιτωλικό όπου   στην κατάμεστη αίθουσα του παλιού Δημαρχείου, είχε σύσκεψη με το Σωματείο των ψαράδων της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού – Μεσολογγίου και εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Εκεί σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε “την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων και των αγροτών, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.

Στη σύσκεψη στο Αιτωλικό μίλησαν ο Θοδωρής Μπότας, πρόεδρος των αλιέων του Αιτωλικού, ο Βαγγέλης Κούσουλας, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου, ο Δημήτρης Κομπλίτσης, δημοτικός σύμβουλος Ξηρομερίου και η Γεωργία Κοτσαλού, πρόεδρος του 15μελούς του Γυμνασίου Αιτωλικού.
Επίσης, πήρε τον λόγο η Μαριάννα Κατράκη, κόρη της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με την Μαριάννα Κατράκη και συζήτησαν για την ανάγκη να στηριχθεί το «Μουσείο Βάσως Κατράκη – Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» στο Αιτωλικό.
Μετά το πέρας της σύσκεψης προσφέρθηκαν στον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τοπικά προϊόντα. Επίσης, μέλη της ΚΝΕ του πρόσφεραν έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής.