“Μια φορά κι έναν καιρό… Μπορεί και να μην είναι παραμύθι. Όμως

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια παραμυθένια πόλη.

Έτσι τη θυμάμαι.” 

Είναι η νέα ταινία μικρού μήκους από την Ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα ταινία βασίζεται σε κείμενα από το διήγημα της Τίτσας ΠιπίνουΗ Μαρίτσα και το μπιζέλι“, ενώ την σκηνοθεσία, την κινηματογράφηση και το μοντάζ έκανε ο Βασίλης Αρτικός. 

Τα “γυρίσματα” έγιναν στο ΚΤΙΡΙΟ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ κατά τη διάρκεια της εικαστικής έκθεσης του Θανάση Βαλαώρα και σημαντική ήταν η συμβολή στην παραγωγή της Αποστολίας Πάστρα και του Γιώργου Αποστολάκου.

Πρωταγωνιστές της ταινίας με την εμπνευσμένη καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους Ελένης Πλακίδα είναι οι μαθητές – μέλη της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου:

  • Βλαδίμηρος Αγγελίδης – Βιολί

  • Εύα Κατσούρη

  • Μυρτώ Μανκό – Τραγούδι

  • Μάνος Πανόπουλος – Πιάνο

  • Μάρσια Παπαδημητρίου – Αφήγηση

 

 

Στο σημείωμα που συνοδεύει την προβολή της ταινίας “Από τη Σμύρνη έρχομαι…” υπογραμμίζεται:

“Να χάνεται μες στο λιόγερμα. Να φτερώνει τη φαντασία. Να αρματώνει τους ήρωες των παραμυθιών. Να με μεθάει με τις μυρωδιές της. Να με στοιχειώνει.

Θυμάμαι – πρέπει να θυμάμαι – να θυμόμαστε.

Το παραμύθι δεν είναι δικό μας. Το ακούσαμε από πρόσφυγες. Εμείς απλώς το ντύσαμε με την ψυχή μας. Και κρατήσαμε στην ψυχή μας τη Σμύρνη…

Μαζί μας και δίπλα μας αρωγός και υποστηρικτής η κυρία Αποστολία Πάστρα, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η καλλιτεχνική ματιά του κυρίου Βασίλη Αρτίκου ανακάλυψε μέσα μας κρυμμένα ταλέντα και η βοήθεια του κυρίου Γιώργου Αποστολάκου από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στάθηκε πολύτιμη.

Τους ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Αυτή η συνεργασία είναι τιμή για την Ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου.”