Τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στον αύλειο χώρο του ναού, αφιέρωμα στον Ιεράρχη της προσφοράς και της θυσίας, στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Έξοδο

Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ, μία από τις εμβληματικές μορφές της Εξόδου του Μεσολογγίου, διοργανώνει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Ιωσήφ Ρωγών: Ο Επίσκοπος της Εξόδου», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026 και ώρα 20:00, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για το επετειακό έτος συμπλήρωσης 200 ετών από την ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Η πρωτοβουλία τελεί με την ευλογία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και εντάσσεται στον κύκλο των δράσεων που αναδεικνύουν πρόσωπα, γεγονότα και σύμβολα της μεγάλης θυσίας του Μεσολογγίου. Ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ υπήρξε κεντρική πνευματική και ιστορική μορφή της πολιορκημένης πόλης, συνδεδεμένη άρρηκτα με την πίστη, την αυτοθυσία και την τελική έξοδο προς την αθανασία.

Στην πρόσκληση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η εκδήλωση αποτελεί αφιέρωμα στον «Ιεράρχη της προσφοράς και της θυσίας», ενώ οι διοργανωτές καλούν τους πιστούς και τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τον πρωταγωνιστή της θυσίας της Εξόδου, στον ίδιο χώρο όπου ο χορός και η έδρα της διακονίας του εμβληματικού Ιεράρχη της Ιεράς Πόλεως συνδέθηκαν με την ιστορική μνήμη του Μεσολογγίου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με θεματικό άξονα την προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας και μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα αναπτύξει το θέμα «Ορθοδοξία και Πατριωτισμός – Η θυσία του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ».

Θα ακολουθήσει ομιλία της κας Μάνθας Ζωγράφου, πρωτοδίκη, υποψήφιας διδάκτορος Νομικής του ΕΚΠΑ, LLM NYU, ΔΜΣ ΕΚΠΑ και Γενικής Γραμματέως της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, με θέμα «Η ηγετική μορφή του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ – Η πορεία του προς την Έξοδο».

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της Εξόδου από το Μουσικό Σχήμα «Psalterion Ensemble», στο πλαίσιο των θεματικών παραστάσεων για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η Χριστίνα Τσουραπούλη στην ερμηνεία, ο Γιάννης Σταμπέλος στην αφήγηση, ο Χρήστος Ζήσης στα κείμενα, το ρεπερτόριο και την κιθάρα, ο Παντελής Αναστασόπουλος στο κανονάκι, ο Γιώργος Λιούλιος στα κρουστά, ο Θανάσης Μπλέτσας στο κλαρίνο και ο Παναγιώτης Ζαχαράκης στο μπάσο.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο φιλόλογος Παναγιώτης Μυλωνάς.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ευχές και κλείσιμο του αφιερώματος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.

Στο κάλεσμα των διοργανωτών αποτυπώνεται και το ιστορικό βάρος της μορφής του Ιωσήφ Ρωγών, μέσα από τη φράση που συνοδεύει την πρόσκληση:
«…ἀριθμηθῶ δὲ ἐξελθοῦμεν ὡς λέοντες, πῦρ πνέοντες, ἀποφασίσαντες ἢ νὰ ἐπιτύχωμεν τὸν σκοπόν μας καὶ νὰ ἐλευθερωθοῦμεν ἢ νὰ χαθῶμεν ἐξ ὁλοκλήρου…»