Η επέτειος των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου συνεχίζει να αποκτά διεθνή απήχηση, με την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας να στρέφει το βλέμμα της στην Ιερή Πόλη μέσα από ένα πρωτότυπο πολιτιστικό εγχείρημα που συνδυάζει ιστορία, τεχνολογία και αφήγηση.
Η δράση «200 βιβλία για 200 χρόνια», που φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια μόνιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη ήχου αφιερωμένη στο Μεσολόγγι και την ιστορική του διαδρομή, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς παρουσίασης στο ελληνόφωνο πρόγραμμα του αυστραλιανού δικτύου SBS Greek, αναδεικνύοντας τη δυναμική της πρωτοβουλίας και τη σημασία της για τον απόδημο Ελληνισμό.

Κεντρικό πρόσωπο της παρουσίασης ήταν ο Αντώνης Λαμπρόπουλος, υπεύθυνος δημιουργικής και καλλιτεχνικής επιμέλειας του project, ο οποίος μίλησε για το όραμα της «ψηφιακής κιβωτού» που συνέλαβε η δημοσιογράφος Λαμπρινή Κουζέλη.

Από αριστερά: Λαμπρινή Κουζέλη, Φιλόλογος, Κριτικός και Δημοσιογράφος στην Αθήνα, Κώστας Βελής, Kαθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος στο Imperial College London, Ραλλού Κυριακοπούλου, Δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, Αντώνης Λαμπρόπουλος, Creative Art Director στο Σύδνεύ.
Όπως εξήγησε, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθεί και να διασωθεί πολύτιμο υλικό για το Μεσολόγγι μέσα από podcasts και audiobooks, ώστε η ιστορία, η πολιτιστική ταυτότητα και η συλλογική μνήμη της πόλης να παραμείνουν ζωντανές και προσβάσιμες σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δύναμη της αφήγησης μέσω του ήχου, με τον κ. Λαμπρόπουλο να σημειώνει πως οι φωνές και οι αφηγήσεις μπορούν να μεταδώσουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και το συναίσθημα που συνοδεύει την ιστορική μνήμη του Μεσολογγίου.
Το εγχείρημα δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Έξοδο. Τα 200 έργα που θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από την ίδρυση της πόλης ως μικρού ψαροχωριού μέχρι τη σύγχρονη πολιτιστική, κοινωνική και ιστορική της ταυτότητα. Η ιστορία, η λογοτεχνία, η γαστρονομία, το φυσικό περιβάλλον και ο αθλητισμός συνθέτουν ένα πολυδιάστατο ψηφιακό αρχείο για το Μεσολόγγι.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διεθνής διάσταση της προσπάθειας. Οι δημιουργοί του project επιδιώκουν το ηχητικό υλικό να αξιοποιηθεί από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς, ενώ οι αφηγήσεις θα είναι διαθέσιμες και σε άλλες γλώσσες πέραν των ελληνικών.
Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από το SBS Greek — έναν από τους σημαντικότερους φορείς ενημέρωσης της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία — αναδεικνύει τη διεθνή απήχηση που αποκτούν οι δράσεις για τα 200 χρόνια από την Έξοδο και επιβεβαιώνει ότι το Μεσολόγγι εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ιστορικής μνήμης για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Παράλληλα, η συμμετοχή και η υποστήριξη φορέων όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ελληνικά πανεπιστήμια, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον διεθνή χαρακτήρα της προσπάθειας.
Στην «καρδιά» του εγχειρήματος παραμένει το μήνυμα της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων και η ανάγκη αυτή να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές όχι μόνο ως ιστορικό γεγονός, αλλά ως παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντώνης Λαμπρόπουλος:
«Θα θέλαμε να νιώσουν όσοι περισσότεροι γίνεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ρίγος που μας δημιουργεί η απόφαση των Μεσολογγιτών να θυσιαστούν με τη ρήση στη σημαία τους “Ελευθερία ή Θάνατος”».
