Σημαντικές εξελίξεις για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου ανακοίνωσε από κοντά ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας τη διοικητική αποσύνδεση από το Αγρίνιο, νέες προσλήψεις ιατρών, έργα αναβάθμισης και δίνοντας τέλος στα σενάρια περί υποβάθμισης.
Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, προχώρησε σε συγκεκριμένες και δεσμευτικές ανακοινώσεις που αλλάζουν τον υγειονομικό σχεδιασμό στην Αιτωλοακαρνανία.
Διοικητική αποσύνδεση Μεσολογγίου – Αγρινίου
Κεντρική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση για διοικητική αποσύνδεση των Νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης που –όπως ανακοίνωσε– θα κατατεθεί εντός του Μαΐου.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς επαναφέρει τη διοικητική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.
Έργα 4 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη
Ο Υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη κτηριολογικά και ιατροτεχνολογικά έργα συνολικού ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις υποδομές και τις δυνατότητες του νοσοκομείου.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η κτηριολογική αναβάθμιση της καρδιολογικής και χειρουργικής κλινικής.
Άμεσες προσλήψεις 5 ιατρών
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, με την προκήρυξη πέντε θέσεων που –όπως ανακοινώθηκε– υπογράφεται μέσα στην εβδομάδα:
- Αναισθησιολογία: 1 θέση (Επιμελητής Α’)
- Ιατρική Βιοπαθολογία / Εργαστηριακή Ιατρική ή Αιματολογία: 1 θέση (Επιμελητής Β’)
- Εσωτερική Παθολογία: 1 θέση (Επιμελητής Β’)
- Παιδιατρική: 1 θέση (Επιμελητής Β’)
- Χειρουργική: 1 θέση (Επιμελητής Β’)
Παράλληλα, ο Υπουργός εμφανίστηκε ξεκάθαρος ως προς τη στρατηγική στελέχωσης, τονίζοντας ότι όπου υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από ιατρούς, οι προσλήψεις θα προχωρούν άμεσα, με στόχο να μην υπάρχουν άγονες προκηρύξεις.
Τέλος στη φημολογία περί «κλεισίματος»
Σε ιδιαίτερα σαφές μήνυμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «μπαίνει τέλος» στη φημολογία περί κλεισίματος του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό και υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος κτηριολογικής αναβάθμισης και προμήθειας σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τονίζοντας ότι η απόφαση του Δήμου να θεσμοθετήσει οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων ιατρών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση της στελέχωσης.
Ανοικτό το ενδεχόμενο για “άγονο Α”
Σημαντική ήταν και η αναφορά στο ενδεχόμενο αναβάθμισης του νοσοκομείου από κατηγορία άγονο Β σε άγονο Α, κάτι που θα συνεπάγεται αυξημένα κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού.
Η σημερινή εικόνα στελέχωσης
Όσον αφορά τη στελέχωση, από τις 47 οργανικές θέσεις ιατρών, σήμερα είναι καλυμμένες οι 30, γεγονός που αφήνει 17 θέσεις κενές. Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό η στελέχωση είναι στο 98%.
Με την ολοκλήρωση των πέντε νέων προσλήψεων, οι κενές θέσεις αναμένεται να μειωθούν σε 12, βελτιώνοντας αισθητά τη λειτουργική επάρκεια του νοσοκομείου.


