Μεγάλο, σοβαρό και για δυνατούς λύτες είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει με την καταστροφή της γέφυρας του Ευήνου.

Μια γέφυρας της οποίας η καταστροφή οφείλεται σε έναν συνδυασμό της έντονης κακοκαιρίας και πιθανότατα κακοτεχνιών ή κακού σχεδιασμού του παρελθόντος.

Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι ότι ένα κομμάτι του Νομού έχει χάσει την ευκολότερη πρόσβασή του στο Μεσολόγγι και τούμπαλιν. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η θεραπεία του προβλήματος απαιτεί καινούρια γέφυρα τότε το ζήτημα γίνεται ακόμα δυσκολότερο.

Σε όλα αυτά λοιπόν απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από κάθε αρμόδιο για να ασκηθεί η πίεση στην κυβέρνηση και να έχουμε την επιθυμητή λύση, την κατασκευή δηλαδή μίας σύγχρονης και ασφαλούς γέφυρας.

Δυστυχώς απ ότι φαίνεται πέρα από τις συντονισμένες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς υπάρχει και η κλασσική (μικρό)πολιτική του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η διαρκής κριτική και οι ανακοινώσεις χωρίς ουσιαστική πρόταση δεν βοηθάνε στην επίλυση του προβλήματος.

Θεμέλιο της Δημοκρατίας σαφώς και αποτελεί η ελευθερία της έκφρασης αλλά παράλληλα ενυπάρχουν και ηθικοί κανόνες όπως η τεκμηρίωση των όσων προτείνεις και η επιβεβαίωση της ορθότητας των όσων γράφεις.

Δεν είναι δυνατόν από το δικό μας απλό και τηλεφωνικό ρεπορτάζ να προκύπτει οργασμός ενεργειών προς τα αρμόδια υπουργεία και η εικόνα που διακινείται ελαφρά τη καρδία στο διαδίκτυο να είναι ότι δεν γίνεται τίποτα.

Ας είμαστε όμως πραγματιστές. Μιλάμε για μία νέα γέφυρα, για ένα έργο που θα κοστίσει περισσότερα από 15-20 εκατομμύρια ευρώ. 

Με τους ρυθμούς που μας έχει συνηθίσει το κράτος μιλάμε για μια διαδικασία που θα κρατήσει 5 με 7 χρόνια, κάτι που δεν είναι διόλου ικανοποιητικό. Είναι τουλάχιστον άδικο ούτε ένα μήνα μετά την καταστροφή να υπάρχει μια τόσο μεγάλη επιθετικότητα πριν καν να χαμηλώσουν τα νερά για να μπορεί να αξιολογηθεί σωστά η κατάσταση.

Και αυτό ακριβώς προκύπτει από το ρεπορτάζ, ότι δηλαδή έχουν ήδη επισκεφθεί την περιοχή τα κλιμάκια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, έχουν διενεργήσει τις αυτοψίες που απαιτούνται έχουν λάβει τις απαραίτητες μετρήσεις και ήδη εργάζονται – με ρυθμούς πρωτοφανείς – για την εξεύρεση της ταχύτερης και καλύτερης λύσης.

Εκτίμησή μας –η οποία πηγάζει από το ρεπορτάζ μας- είναι ότι σε διάστημα 20 με 24 μηνών από την καταστροφή θα έχουμε τη λύση στο πρόβλημα.

Και αυτή είναι η ουσία: Να υπάρξει το συντομότερο δυνατό ένα νέο γεφύρι που θα ενώσει και πάλι το νομό. Η κριτική είναι καλή αλλά μόνο όταν δεν είναι στείρα και χωρίς επιχειρήματα.

Στο θέμα του γεφυριού απ ότι βλέπουμε υπάρχουν οι αρθρογράφοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και εκείνοι που εργάζονται αθόρυβα για τη λύση του προβλήματος.  Οι πρώτοι επιχειρούν να διχάσουν, οι δεύτεροι να ενώσουν. Γιατί τα γεφύρια είναι για να ενώνουν.