Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η χθεσινή (σ.σ. Σάββατο 5 Ιουνίου)  και στην περιοχή του Μεσολογγίου τα μηνύματα δικαιολογημένα επικεντρώθηκαν στο ζήτημα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο ανάπτυξης αιολικού πάρκου στον Αράκυνθο. Ένα ενδεχόμενο που είχαμε «πρώτοι», ως Messolonghinews, αναδείξει από τα τέλη του Μαρτίου.

Όμως επειδή η υπόθεση «προστασία του περιβάλλοντος» δεν είναι μονοδιάστατη μας προκάλεσε εντύπωση ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε ένα άλλο ανοιχτό περιβαλλοντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Το ζήτημα δεν είναι άλλο από αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών, ο ΧΥΤΑ δηλαδή.  Ένα πρόβλημα που έχουμε επισημάνει από τις αρχές του χρόνου και για το οποίο δεν φαίνεται ότι έχουν αναληφθεί δραστικές πρωτοβουλίες για την επίλυσή του.

Κάνουμε την επισήμανση, διότι για να υπάρξει πραγματική προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται διαρκής προσπάθεια, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με παράλληλη επιδίωξη ανάληψης πολυεπίπεδων πρωτοβουλιών.

Υ.Γ. Θεωρούμε τουλάχιστον “αστείες” επισημάνσεις και αντιρρήσεις  που διατυπώθηκαν για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Polder, όταν στην ίδια περιοχή γίνεται εδώ και χρόνια χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που τα υπολείμματά τους καταλήγουν στη λιμνοθάλασσα…

 

Δημοσιεύτηκε στα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ της 6ης Ιουνίου 2021