Φωτό: Λεωνίδας Στούμπος

 

 


Άλλαξε κάτι;

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια από την αλλαγή στην ηγεσία του δήμου Μεσολογγίου με την «σαρωτική» επικράτηση του Κώστα Λύρου στον β΄ γύρο των εκλογών.

Καθώς όμως βρισκόμαστε στη μέση περίπου της θητείας της δημοτικής αρχής, κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός, ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη η δρομολόγηση και πολύ δε περισσότερο η υλοποίηση πολιτικών, που να πιστοποιούν ότι κάτι αλλάζει, προς το καλύτερο.

Δυο χρόνια τώρα, είμαστε μάρτυρες εφαρμογής πεπατημένων πολιτικών, ανάλογων του παρελθόντος, με μοναδικές αλλαγές, σε πρόσωπα αλλά, όχι σε νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Ταυτόχρονα, από πλευράς δημοτικής αρχής δεν έχει επιδιωχθεί, η «καλλιέργεια» κλίματος συνεργασίας με την αντιπολίτευση, ακόμη και για κορυφαία ζητήματα του τόπου. Αντίθετα με κάθε πρόσφορο τρόπο καταβάλλεται προσπάθεια διατήρησης του «πολωτικού» προεκλογικού κλίματος των εκλογών του 2019.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φετινή επέτειος της επικράτησης του Κώστα Λύρου θα αποτελέσει «ορόσημο» αναστοχασμού για αλλαγή πολιτικής αντίληψης.

Και θέλουμε να το πιστεύουμε, διότι αυτή η αλλαγή πολιτικής αντίληψης είναι αναγκαία για τον τόπο και τους ανθρώπους του, ώστε να προσδοκούν ένα καλύτερο αύριο.


 

mesolonghi

Πυλώνας υγειονομικής ασφάλειας το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Η COVID19 ανέδειξε με εμφατικό τρόπο την αναγκαιότητα ενός ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας κάτι που πλέον αναγνωρίζεται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Ειδικά για την περιοχή του Μεσολογγίου η COVID19 ανέδειξε την σπουδαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού νοσοκομείου.

Αν γυρνούσαμε το χρόνο μια δεκαετία θα θυμόμασταν τις μεγάλες «παρασκηνιακές» μάχες, ώστε να διατηρηθεί ως νοσοκομείο και να μην υποβιβαστεί σε Κέντρο Υγείας, όπως πρότειναν τότε, οι «τροϊκανοί»… Ευτυχώς τότε υπήρξαν κάποιοι που ύψωσαν ανάστημα στους «τροϊκανούς»…

Δέκα χρόνια μετά διαπιστώνουμε, ότι στο νοσοκομείο Μεσολογγίου και κλινική COVID19 λειτούργησε, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν και πολύ δε περισσότερο και εμβολιαστικό κέντρο λειτουργεί με επιδόσεις ανάλογες με αυτές του MEGA εμβολιαστικού της Πάτρας.

Κάτι που έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στον κάτοικο της περιοχής, που ειδικά για όσους νόσησαν δεν αναγκάστηκαν να διακομιστούν, σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων…

Κατά συνέπεια είναι προφανές ότι και στη «μετά COVID19» εποχή, η ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην ιεράρχηση των ζητημάτων της περιοχής και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι άνθρωποί του απέδειξαν ότι μπορούν!


 

 

Ο δήμος Μεσολογγίου δεν έχει αιτήματα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

Πέντε μήνες θητείας στον υπουργικό θώκο του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπληρώνει ο Σπήλιος Λιβανός, έχοντας δώσει αυτό το διάστημα θετικά δείγματα γραφής για την προώθηση ζητημάτων της Αιτωλοακαρνανίας (Χρηματοδότηση 21 εκ.€ για έργα στη λιμνοθάλασσα, παραχώρηση έκτασης για φωτοβολταϊκό των ΤΟΕΒ, προώθηση αρδευτικών έργων κλπ.).

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι από πλευράς δήμου Μεσολογγίου δεν έχει επιδιωχθεί μέχρι σήμερα η υποβολή ενός συγκεκριμένου πλάνου προτάσεων ή αιτημάτων για τον  πρωτογενή τομέα της περιοχής, πλην ενός ψηφίσματος για δικαστική υποστήριξη, από πλευράς υπουργείου κατά της προσφυγής στο ΣτΕ από φορείς της Μεσσηνίας για την ελιά Καλαμών.

Κάτι που κατά τη γνώμη μας δεν έχει συμβεί, όχι γιατί δεν υπάρχουν ζητήματα αλλά γιατί η δημοτική αρχή έχει μείνει, στο «πολωτικό» κλίμα των εκλογών του 2019…


 

 

Στόχος να γίνει άμεσα και πάλι “Covid Free” το Μεσολόγγι

Γράφαμε και την περασμένη Κυριακή για τις ολέθριες επιπτώσεις της COVID19 στην οικονομική ζωή του Μεσολογγίου και λόγω της έξαρσης του τελευταίου μήνα.

Κατά την άποψή μας σε πρώτο χρόνο πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημερωτικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της επιδημίας, κάτι που θα επιτρέψει στην περιοχή να γίνει “Covid Free” τον επόμενο μήνα.

Έτσι θα μπορέσει η πόλη να «κεφαλαιοποιήσει» την προβολή που έτυχε η ιστορία και τα αξιοθέατά της όλο το προηγούμενο διάστημα από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.