Γράφει ο Νεραντζής Παπαδόπουλος 
Περπατάς 19:00 το απόγευμα στο Μεσολόγγι Απρίλιο μήνα χαρά θεού, νιώθεις ευλογημένος που είσαι στην ηλιόλουστη Ελλάδα και ενώ σκέφτεσαι ποσό τυχερός είσαι πέφτεις πάνω σε ένα σκηνικό που λες δεν μπορεί πλάκα μου κάνουν πάλι!
Σκέφτεσαι κατευθείαν πόσες φορές ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια μεγάλα λόγια για καράβια και συνδέσεις με τα Ιόνια νησιά, μαγαζιά στο λιμάνι στην σειρά και κότερα στην μαρίνα να κατεβάζουν ευκατάστατους μεσήλικες βόρειο ευρωπαίους σκαφάτους να αφήνουν τα χρήματα τους στην αγορά μας και συνειδητοποιείς ποσό λάθος είναι το οικοδόμημα. Ποσό στραβά αρμενίζουμε και σέρνουμε και συρτή μπας και πιάσουμε τίποτα από τα ψαροκόκαλα που πετάνε τα μεγάλα ψάρια!
Σαν να έχεις πιάσει να φτιάξεις την σκεπή χωρίς καν θεμελίωση ένα πράγμα.
Η ομορφιά έρχεται από τα απλά καθημερινά πράγματα, από την λειτουργικότητα της καθημερινότητας και από αυτά τα χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν μοναδικό. Ώστε τελικά να πει κανείς ναι πέρασα πολύ καλά θα ξανά πήγαινα σίγουρα!
Εμάς τι ακριβώς μας κάνει να ελπίζουμε ότι ένας επισκέπτης θα ξανά ερχόταν ή θα έστελνε τους κολλητούς του στο Μεσολόγγι;
Για ποιο λόγο κάποιος να επισκεφτεί το Μεσολόγγι τελικά; Τι μας χαρακτηρίζει ως προορισμό;
Γνωρίζει ο μέσος όρος πως γράφεται η πόλη μας στα αγγλικά; Σωστά όχι όπως του κατέβει του καθένα!
Υπάρχει ένα βίντεο στο YouTube με τα top 10 things to do in Messolonghi, και εάν όχι τι κάνουμε τόσα χρόνια; Γιατί μιλάμε για τουρισμό λοιπόν και στήνουμε και πωλητήρια εισιτηρίων περιμένοντας την χήνα με τα χρυσά αυγά να ξανά έρθει;
Γιατί ο μέσος όρος μασάει κουτόχορτο ακόμα μετά από τόσες δοκιμασίες;
Γιατί δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε ακόμα;
Τελικά, ο τουρισμός δεν θα έρθει ποτέ σε αυτή την πόλη όσο οι πολίτες της δεν έχουν αισθητική και μεράκι.
Όσο οι πολίτες της πιστεύουν πως εάν τσουβαλιάσουμε 15 μαγαζιά σε 10 στρέμματα στο λιμάνι θα έχουμε ανάπτυξη και αγνοούν λέξεις όπως σχέδιο, μέθοδος, στρατηγικό μάρκετινγκ και καινοτομία.
Εάν ποτέ αλλάξει κάτι την πόλη θα είναι η βαθιά αίσθηση και αντίληψη των μοναδικών της χαρακτηριστικών!

Δεν βαριέσαι θα μου πεις, εσύ βλέπεις γέφυρες με ερωτευμένους και κλειδαριές στην Ευρώπη και νομίζεις ότι θα τα δεις στο Μεσολόγγι κάποια μέρα.

Δεν απευθύνομαι στους μετριοπαθείς, απευθύνομαι σε όσους έχουν το ερέθισμα και σε εκείνους τους αντιφρονούντες που ακόμα το παλεύουν ο καθένας με τον τρόπο του!
Οκ εντάξει. Πάντως αυτό που θα ήθελα να πω εδώ σήμερα είναι ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι ανέξοδες!