Αιτωλικό – Φεβρουάριος 2021


Εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου

Την προσεχή Τετάρτη 3 Μαρτίου συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου για να συζητήσει τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2021! Μια συζήτηση που γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση δυο και πλέον μηνών.

Κάτι, που οφείλεται αφενός στον κακό προγραμματισμό της δημοτικής αρχής για την έναρξη των διαδικασιών ψήφισής του και αφετέρου λόγω της τακτικής που ακολουθήθηκε από τη δημοτική αρχή και πάλι στην έγκριση του τεχνικού προγράμματος του δήμου.

Θα σταθούμε στο ζήτημα του τεχνικού προγράμματος, καθώς οι εξελίξεις εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο καθώς αποδείχθηκε ότι η επιχειρηματολογία, που επικαλέστηκαν στην συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου αλλά και σε αυτή της 16ης Φεβρουαρίου  ήταν παντελώς αβάσιμη.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι δυο προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα δεν είχαν ουσιώδεις διαφορές όπως έχουν επισημάνει (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ) γίνεται σαφές ότι από πλευράς δημοτικής αρχής υπήρξε μικροπολιτική προσέγγιση στο θέμα και ακολουθήθηκε με λανθασμένη και ζημιογόνα τακτική ώστε «ο μισητός της αντίπαλος (σ.σ. Καραπάνος) να μην μπορέσει να δρέψει μια «νίκη» εντός του δημοτικού συμβουλίου»… Κάτι που τελικά δεν αποτράπηκε, αλλά αντίθετα αυτό έγινε με εμφατικό τρόπο…

Κάλλιστα, λοιπόν, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να είχε γίνει από τα μέσα του Ιανουαρίου εάν η δημοτική αρχή έθετε στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου της 29ης Δεκεμβρίου την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας σε εκείνη την συνεδρίαση την σύνθεση και κατά συνέπεια το ομόφωνο της τελικής πρότασης για το τεχνικό πρόγραμμα.

Και τελικά ζημιωμένος είναι ο δήμος, καθώς είναι από τους λίγους δήμους στη χώρα που «μπαίνει ο Μάρτιος» και δεν έχει ακόμη «προϋπολογισμό»… με αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν πίσω…


 

 

«Οne men show» ακόμη και για το Πανεπιστήμιο;

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την αναδιάρθρωση των τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία.

Μια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες στην οποία κατατέθηκαν απόψεις για το ζήτημα από βουλευτές και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Όμως το τελικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι δεν υπήρξε απόφαση που να διατυπώνει τις απόψεις του σώματος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Και πως να υπάρξει, όταν ακόμη και γι΄ αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα για το δήμο Μεσολογγίου από πλευράς δημοτικής αρχής επιλέγεται η τακτική «one men show».

Ας έχουν κατά νου, οι «παροικούντες» στο ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ότι την βούληση της τοπικής κοινωνίας εκφράζει, αποκλειστικά, το δημοτικό συμβούλιο.

 


 

110 εκ. € για έργα στο Μεσολόγγι κι ο δήμαρχος είχε «ανειλημμένες υποχρεώσεις»…

«Ανειλημμένες υποχρεώσεις» επικαλέστηκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος για να δικαιολογήσει την απουσία του από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μάλιστα, η σχετική ενημέρωση από πλευράς του κ. Λύρου εστάλη λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, ενώ η πρόσκληση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη, του είχε αποσταλεί από τις 26/2.

Μια απουσία που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, μιας και η τηλεδιάσκεψη αφορούσε, ίσως την μεγαλύτερη δράση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην περιοχή. Τα πολλαπλά θετικά οφέλη της είναι γνωστά.  Ενώ ο  προϋπολογισμό της φθάνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτίμησή μας είναι ότι η απουσία του αποτελεί …μια έμπρακτη διαμαρτυρία του Κώστα Λϋρου προς τον Σπήλιο Λιβανό για την μη ικανοποίηση των «συμβουλών» του,  για την στελέχωση της ομάδας συνεργατών του στο υπουργείο…

Δυστυχώς, αυτή είναι η ζοφερή πλευρά της τοπικής πολιτικής σκηνής στο Μεσολόγγι… «μικροπολιτική και μόνο μικροπολιτική…»


Κι όμως κάποιους “ξένισαν” οι ανακοινώσεις Λιβανού – Φαρμάκη για τα έργα των 11ο εκ.€

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τους Σπήλιο Λιβανό και Νεκτάριο Φαρμάκη για το φωτοβολταϊκό πάρκο και τα έργα στη λιμνοθάλασσα αποτελούν το αποτέλεσμα της συνέργειας της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση. Κάτι που υπογράμμισαν και οι ίδιοι σε δηλώσεις τους.

Οι δράσεις αυτές όταν ολοκληρωθούν, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο στην περιοχή, καθώς θα μειωθεί το κόστος της αγροτικής παραγωγής και ταυτόχρονα θα αυξηθεί η ιχθυοπαραγωγή στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Όσον αφορά το θέμα του φωτοβολταϊκού είναι κοινά παραδεκτό σε όλους ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του «πήρε πάνω του» την υπόθεση αυτή ενώ και για τα έργα στη λιμνοθάλασσα ο αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Μαυρομμάτης έκανε δεκάδες δρομολόγια «Πάτρα – Αθήνα» για το απαιτητικό και πολύπλοκο διαδικαστικό κομμάτι της έγκρισης.  Κάτι που κανείς δεν μπορεί ούτε να αμφισβητήσει, ούτε πολύ δε περισσότερο να μηδενίσει.

Το γεγονός ότι ο Σπήλιος Λιβανός είναι αυτός που έτυχε να βάζει το «γκολ», λόγω της πρόσφατης υπουργοποίησής του – όσο κι αν «ξένισε» κάποιους για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους – εμάς μας χαροποιεί, ιδιαίτερα,  για τον απλούστατο λόγο του ότι είναι συνδημότης μας!

Και μακάρι να υπάρξουν και στο μέλλον κι άλλα «γκολ» για διάφορα θέματα της περιοχής…