Με ανακοίνωσή του (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)  ο δήμος Μεσολογγίου, επιχείρησε χθες, να “διασκεδάσει” κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τους χεορισμούς του για  τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας που θα αυτονομήσει ενεργειακά και οικονομικά τα -καταχρεωμένα- τοπικά ΤΟΕΒ. Δεν τα κατάφερε  όμως.

Η σχετική πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη σε αυτήν την κατεύθυνση και μπροστά στο πλήρες οικονομικό αδιέξοδο των ΤΟΕΒ λόγω των χρεών τους στην ΔΕΗ, είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό τόσο από τα ΤΟΕΒ όσο και απ την αυτοδιοίκηση. Άλλωστε φαντάζει ως η μόνη λύση για την σωτηρία των Οργανισμών από την χρεοκοπία και την διάλυση…

Αξιοσημείωτο είναι πως  τον Μάιο του 2020, ο δήμος Μεσολογγίου είχε δημοσιοποιήσει δήλωση του δημάρχου κ. Λύρου που έλεγε πως “ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στηρίζει την πρόταση -σ.σ. του Περιφερειάρχη- που εκτιμάται ότι θα επιλύσει μόνιμα το ζήτημα της λειτουργίας των ΤΟΕΒ και θα προσδώσει άλλη δυναμική στα προϊόντα μας εξαιτίας της μείωσης του ενεργειακού κόστους και όχι μόνο“.

Τι άλλαξε;

Όπως έκανε γνωστό όμως σήμερα ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ Καραδήμας, ο δήμος φαίνεται πως αλλάζει ρότα, θέτοντας “κωλύματα” , ειδικά στο θέμα της αξιοποίησης ενός οικοπέδου που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ότι υπάρχουν δηλαδή προβληματισμοί εάν η αξιοποίηση αυτού του οικοπέδου, “συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης” για την συγκεκριμένη περιοχή.

Η απάντηση του δήμου Μεσολογγίου, στις αιτιάσεις του τοπικού ΤΟΕΒ, ενισχύει την αίσθηση πως οι πραγματικοί λόγοι, είναι μάλλον άλλοι.

Αξίζει να τονιστεί πως η πρωτοβουλία του κ. Φαρμάκη, “τρέχει” σε διαφόρους τομείς, όπως μελέτες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κλπ, ενώ υπάρχει η θερμή συμπαράσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο Σπήλιος Λιβανός. Ένας λόγος παραπάνω δηλαδή, για την θετική έκβαση της διαδικασίας.

Οπότε, εύλογες οι απορίες και η δυσαρέσκεια για την στάση του δήμου Μεσολογγίου. Τη στιγμή μάλιστα που δεν συμμετέχει καν στο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα τεράστιων διαστάσεων, που θα αποφέρει σημαντικότατα οφέλη σε ΤΟΕΒ, δήμους και χιλιάδες αγρότες. Για μια επένδυση που με προσωπική επιλογή Φαρμάκη, προγραμματίζεται στην επίμαχη περιοχή, για την οποία ο δήμος “κλωτσάει”.

Οι περισσότεροι πάντως, δεν θέλουν να πιστεύουν πως η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Νίκος Καραπάνος είναι φίλος και πλέον, συνεργάτης του Σπήλιου Λιβανού.

Ότι δηλαδή η στάση του δήμου Μεσολογγίου έχει μικροπολιτικά κίνητρα και εδράζεται στην αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της σημερινής και της απελθούσας δημοτικής αρχής.

Εάν συνέβαινε αυτό, θα ήταν πραγματικά, λυπηρό…

Πηγή: agriniopress.gr