Φωτό: Βασίλης Αρτίκος

 


Αναγκαιότητα η άμεση αλλαγή του μοντέλου διοίκησης από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου

Η εξέλιξη σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ) αλλά και με την Ενεργειακή Κοινότητα (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ) επιβάλλεται να δρομολογήσει άμεσα, αλλαγή τακτικής, από πλευράς δημοτικής αρχής στο μοντέλο άσκησης διοίκησης.

Ένα μοντέλο που πλέον, γίνεται πασιφανές, ότι είναι αναποτελεσματικό και κυρίως καταστροφικό, για την προώθηση λύσεων στα πολλά ανοιχτά ζητήματα του δήμου Μεσολογγίου.

Όσοι παρακολουθούν τα δημοτικά δρώμενα διαπιστώνουν καθυστερήσεις σε όλα τα ζητήματα του δήμου Μεσολογγίου, εξαιτίας της ατολμίας για λήψη αποφάσεων, αλλά κυρίως, λόγω του συγκεντρωτικού τρόπου διοίκησης, στο όνομα της «χρηστής» διοίκησης…

Παράλληλα, όμως, με δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και με αποφάσεις η δημοτική αρχή έχει «καταφέρει» να δημιουργήσει  «μέτωπα» με το προσωπικό του δήμου και ιδιαίτερα νευραλγικών υπηρεσιών, όπως πχ. με την  Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και με άλλους φορείς. «Μέτωπα», χωρίς ουσιαστικό λόγο και αιτία.

Δεν αμφισβητούμε  τις προθέσεις του δημάρχου Μεσολογγίου για προσφορά στον τόπο, όμως εκφράζουμε επιφυλάξεις, για το εάν θα τα καταφέρει. Καθώς  το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης και πολιτικού σχεδιασμού, 17 μήνες τώρα…. είναι αναποτελεσματικό.

 


Προς τι η κωλυσιεργία για το Τεχνικό Πρόγραμμα από πλευράς δήμου;

Από πλευράς δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου σε δημόσιες τοποθετήσεις τονίζεται πάντα η αρχή της νομιμότητας. Διαβάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δήμων, εκτός των άλλων, στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός και κατ΄ επέκταση το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου πρέπει να ψηφίζονται το πολύ έως την 15η Νοεμβρίου.

Επομένως, δημιουργούνται ερωτηματικά για τους λόγους που το τεχνικό πρόγραμμα  είχε έρθει προς ψήφιση στις 29 Δεκεμβρίου 2020. Δηλαδή γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση;

Ποιος και γιατί κωλυσιέργησε; Σίγουρα πάντως όχι η αντιπολίτευση…

Άλλωστε, το σύνολο σχεδόν των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας είχαν εγκρίνει τα τεχνικά τους προγράμματα από τα τέλη του Νοεμβρίου 2020.

Επίσης, επειδή πάλι γίνεται λόγος για διαβουλεύσεις κλπ. να σημειώσουμε, ότι μόνο πέντε μέλη από τα 28 της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Μεσολογγίου συμμετείχαν στην συνεδρίαση, για την σχετική γνωμοδότηση της πρότασης της δημοτικής αρχής για το τεχνικό πρόγραμμα… Μια συνεδρίαση που έγινε παραμονές της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο… (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΌ)

Κάνουμε τις παραπάνω επισημάνσεις για ευνόητους λόγους…

 


 

 

Ας σταματήσουμε να αναζητούμε «αόρατους» εχθρούς…

Δεν είναι λίγες οι φορές διαχρονικά που οι «ταγοί» της πόλης του Μεσολογγίου επικαλούνται, είτε «αόρατους» εχθρούς, είτε εχθρική και μεροληπτική αντιμετώπιση από την Πολιτεία ή από γειτονικές πόλεις κλπ.

Μια επίκληση που κατά την άποψή μας γίνεται, για να καλυφθεί η ανεπάρκειά τους και μόνο.

Κι αυτό γιατί, πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες από πλευράς δήμου Αγρινίου υπήρξαν ανακοινώσεις για δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας και στο Μεσολόγγι δεν μπορούμε να βγάλουμε, ούτε αποτέλεσμα της δημοπρασίας για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας;

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο επίμαχο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Μεσολογγίου για το 2021 η πλειονότητα των έργων έχει τον χαρακτήρα «συνεχιζόμενα». Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στο σύνολο προϋπολογισμού 21,7 εκ. €, τα νέα έργα είναι 1,7 εκ.€ και τα συνεχιζόμενα της προηγούμενης δημοτικής αρχής 20 εκ.€ περίπου  (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).

Ποιος, λοιπόν, ευθύνεται γι΄ αυτή την στασιμότητα; Σίγουρα κάποιοι «εντός των τειχών»…

 


 

 

Εμπόδια στον σχεδιασμό για την ενεργειακή κοινότητα των ΤΟΕΒ;

Από έτους και  έχει γνωστοποιηθεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στην Αιτωλοακαρνανία με την συμμετοχή, εκτός των άλλων, των ΤΟΕΒ της περιοχής.

Ένας σχεδιασμός που βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησης καθώς έχουν γίνει μια σειρά απαιτούμενων διαδικαστικών ενεργειών (μελέτες κλπ.). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η λειτουργία αυτής της ενεργειακής κοινότητας, θα συμβάλει καθοριστικά αφενός στην οικονομική εξυγίανση των ΤΟΕΒ και αφετέρου στην σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες.

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες ότι από πλευράς δημοτικής αρχής Μεσολογγίου γίνονται ενέργειες για παραχώρηση στο δήμο για τον ίδιο σκοπό της έκτασης για την οποία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει τον σχεδιασμό της!

Μεταφέρουμε αυτές τις πληροφορίες για να καταδείξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων, από πλευράς δήμου Μεσολογγίου…

 


 

Αγανακτισμένοι από την αδιαφορία εργολάβου και Δήμου οι κάτοικοι στην περιοχή της εισόδου του Αιτωλικού

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή Άγιος Ιωάννης, στο Αιτωλικό, από την αδιαφορία που επιδεικνύεται, από πλευράς δήμου Μεσολογγίου, για την αποκατάσταση του οδοστρώματος μετά την εγκατάσταση νέου αγωγού ύδρευσης, εδώ και χρόνια.

«Με την πρώτη βροχή γίνεται δύσκολη η πρόσβαση στα σπίτια μας. Άγνωστο για ποιο λόγο ο εργολάβος ακόμη δεν έχει αποκαταστήσει το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια απερίγραπτη κατάσταση» μας μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι εκτός από τις μικρές λακκούβες σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου, υπάρχουν ανοιχτές τομές, πολλών μέτρων, σε δρόμους που κάνουν «μαρτύριο» τη ζωή πεζών και οδηγών…


 

 

Επιτέλους τοποθετούνται νέες ευδιάκριτες πινακίδες ΚΟΚ  στο Μεσολόγγι

Σε παλαιότερο σημείωμά μας στα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα αντικατάστασης ή τοποθέτησης πινακίδων οδοσήμανσης σε διασταυρώσεις της πόλης του Μεσολογγίου.

Κάτι που τελικά γίνεται τις τελευταίες ημέρες από συνεργεία του δήμου Μεσολογγίου μετά και την διάθεση μεγάλου αριθμού πινακίδων από το Τμήμα Τροχαίας Μεσολογγίου.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι  υπάλληλοι του δήμου «επιστρατεύονται» – μάλλον από την επικοινωνιακή ομάδα της δημοτικής αρχής – και για παραγωγή βιντεοληπτικού υλικού των εργασιών που κάνουν, το οποίο και «διοχετεύεται» στο φίλιό τους ενημερωτικό μέσο…

Ας είναι όμως… Γεγονός είναι ότι επιτέλους και μετά από χρόνια τοποθετούνται νέες πινακίδες οδοσήμανσης.